10.4.16

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ !!! ΠΑΤΡΑ: Είπε ότι το αυτοκίνητο στο πάρκινγκ ήταν δικό του, του το έδωσαν… κι έγινε καπνός!

Το περιστατικό συνέβη το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης στην Πάτρα, οπότε και συνελήφθησαν ένας 53χρονος και μία 46χρονη, κατηγορούμενοι για υπεξαίρεση. 

Επρόκειτο για τους ιδιοκτήτες ενός πάρκινγκ στο κέντρο της πόλης, οι οποίοι φυσικά δεν έκλεψαν κάποιο αυτοκίνητο, έστω και αν η κατηγορία που τους αποδόθηκε είναι αυτή.
Σύμφωνα με την αστυνομία οι δυο ιδιοκτήτες, ως υπεύθυνοι ιδιωτικού χώρου στάθμευσης οχημάτων στην Πάτρα, παρέλαβαν αυτοκίνητο 31χρονης Ελληνίδας, προκειμένου να το φυλάξουν για μικρό χρονικό διάστημα, έναντι αμοιβής.
Κατά τη μετάβαση της ιδιοκτήτριας για την παραλαβή του αυτοκινήτου, αυτό δεν βρέθηκε στο χώρο στάθμευσης, με αποτέλεσμα η παθούσα να καταγγείλει το περιστατικό και αστυνομικοί της Άμεσης Δράσης, που περιπολούσαν στην περιοχή, να μεταβούν άμεσα στο ιδιωτικό πάρκινγκ και να συλλάβουν και τους δύο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, άλλος είχε κλέψει το αυτοκίνητο! 
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως εμφανίστηκε κάποιος στο πάρκινγκ, υπέδειξε το … ξένο όχημα ως δικό του, το πήρε και έγινε καπνός! Όταν φυσικά επέστρεψε η ιδιοκτήτρια… έπεσε από τα σύννεφα!
Προφανώς στο συγκεκριμένο πάρκινγκ δεν έδιναν απόδειξη στον κάτοχο του οχήματος, όταν το άφηνε στο εσωτερικό του χώρου. Του έδιναν μόνο μία απόδειξη πληρωμής… κατά την έξοδο! Ο δράστης το γνώριζε αυτό, εκμεταλλεύθηκε την «αναμπουμπούλα» και την κίνηση που υπήρχε, ζήτησε το συγκεκριμένο όχημα, του το έδωσαν, το πήρε… και έγινε καπνός! Όταν εμφανίστηκε η ιδιοκτήτρια, έμεινε… με το στόμα ανοιχτό!
ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ!
Η στάθμευση εμφανίζεται, κατά κανόνα, με τις ακόλουθες μορφές:
Α) Ως σχέση φιλοφρονήσεως, στην περίπτωση απλής ενοχής βραχείας διαρκείας για στάθμευση αυτοκινήτου χωρίς αντάλλαγμα σε χώρο εξουσιαζόμενο από τον επιτρέποντα που δεν ασκεί συναφή επιχείρηση σταθμεύσεως αυτοκινήτων (π.χ. του γείτονα που αφήνει διερχόμενο φίλο του να χρησιμοποιήσει ελεύθερο οικόπεδό του), λαμβάνοντας υπόψη ότι η σχέση φιλοφροσύνης στερείται από την απαραίτητα βούληση δικαιοπραξίας δεσμεύσεως(σ.σ. και καμίας νομικής υποχρεώσεως).

Β) Ως μίσθωση χώρου (άρθρο 574 ΑΚ), στην περίπτωση σταθμεύσεως αυτοκινήτου συνήθως επ’ ανταλλάγματι σε χώρο ανοικτού ή κλειστού parking που διατίθεται στον κάτοχο του αυτοκινήτου και επιλέγεται από αυτόν χωρίς επίβλεψη του αυτοκινήτου, ο κάτοχος του οποίου μετά τη στάθμευση και ασφάλισή του παραλαμβάνει μαζί του τα κλειδιά.
Γ) Ως σύμβαση αμειβόμενης παρακαταθήκης (άρθρο 822 ΑΚ), στην περίπτωση σταθμεύσεως αυτοκινήτου επ’ ανταλλάγματι σε υπαίθριο ή κλειστό parking, όπου ο κάτοχος του αυτοκινήτου, χωρίς να επιλέγει ο ίδιος τη θέση σταθμεύσεως αφήνει σ’ αυτό τα κλειδιά του, σύμφωνα με τους όρους λειτουργίας του δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στον εκμεταλλευόμενο το parking για επιθυμητές, ανάλογα με τις περιστάσεις, μεταβολές θέσεως του αυτοκινήτου.
Κύρια υποχρέωση του θεματοφύλακα είναι η φύλαξη του αυτοκινήτου και των πραγμάτων που περιέχει. O εκμεταλλευόμενος το parking αποκτά δυνατότητα επεμβάσεως στο αυτοκίνητο (προξένηση βλαβών, αποτροπή κινδύνου κλοπής κ.λπ.) και στα πράγματα που είναι αποτεθειμένα σ’ αυτό.
Περαιτέρω, κατά τη διάταξη του άρθρου 914 ΑΚ, όποιος ζημιώσει άλλον παράνομα και υπαίτια έχει υποχρέωση να τον αποζημιώσει.
Συμπερασματικά καταλήγουμε στο γεγονός, ότι η νομοθεσία καλύπτει τον πολίτη που εναποθέτει το όχημα του σε κάποιο χώρο στάθμευσης, μόνο στην περίπτωση που αφήνει τα κλειδιά του, άρα και την πλήρη ευθηνή του οχήματός του, στο υπεύθυνο του πάρκινγκ. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η –πλήρη-ευθύνη του οχήματος εκπίπτει στον οδηγό του αυτοκινήτου.