25.4.16

Eβδομάδα των Παθών για τη χώρα! Μέτρα, ασφαλιστικό, φορολογία

Τον Ιούλιο του 2015 η Ελλάδα γνώρισε την εθνική ταπείνωση δύο φορές: η πρώτη με την επιβολή των capital controls και η δεύτερη με την υπογραφή του τρίτου κατά σειρά Μνημονίου. 

Σχεδόν ένα χρόνο μετά, η 22α Απριλίου 2016 έρχεται να καταγραφεί ως η νέα αποφράδα ημέρα, καθώς η χώρα μας, έπειτα από μια συνεδρίαση-εξπρές του Eurogroup στο Άμστερνταμ και με ιδιαίτερα συνοπτικές διαδικασίες, καλείται να νομοθετήσει διά της Βουλής έως τη Μεγάλη Τετάρτη (27/04/2016) ένα πακέτο προληπτικών μέτρων ύψους 3,5 δισ. ευρώ.

Οι ευθύνες που βαραίνουν τόσο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όσο και προσωπικά τον ίδιο τον πρωθυπουργό είναι σημαντικές και οι συνέπειες για τους πολίτες, που θα κληθούν να πληρώσουν για ακόμη μία φορά το «μάρμαρο» της διαπραγμάτευσης, ολέθριες.

Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός είχε αρνηθεί τρεις φορές το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων προληπτικών μέτρων επικαλούμενος τα «ευνοϊκά για την Ελλάδα» στοιχεία της Eurostat. Η πραγματικότητα, όμως, όπως αποδείχθηκε στο Eurogroup που έλαβε χώρα στην ολλανδική πρωτεύουσα ήταν πολύ διαφορετική.

«Πριν αλέκτορα φωνήσαι, τρις απαρνήση με...»

Η επίκαιρη, λόγω των επερχόμενων ημερών, φράση του Ιησού Χριστού στον Απόστολο Πέτρο στο κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο έρχεται να ταιριάξει απόλυτα με τις τρεις φορές, κατά τις οποίες ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να πείσει τους πολίτες ότι δεν θα βρεθούν ενώπιον νέων δυσάρεστων εκπλήξεων.

Η πρώτη άρνηση ήρθε την περασμένη Κυριακή (17/04/2016), αμέσως μετά την απόφαση που έλαβαν ΕΕ και ΔΝΤ κατά την εαρινή Σύνοδο του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον, για τη θέσπιση ενός πακέτου πρόσθετων μέτρων για την Ελλάδα. Η εφημερίδα Wall Street Journal δημοσίευσε πληροφορίες ότι είχε τεθεί στο τραπέζι συμβιβαστική φόρμουλα για επιβολή επιπρόσθετων «μέτρων εν αναμονή» ύψους 3,6 δις ευρώ, ή 2% του ΑΕΠ. Με βάση την φόρμουλα, η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε νομοθετήσει μεν τα μέτρα, αλλά θα τα εφαρμόσει μόνο στην περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι συμφωνημένοι στόχοι.

Στον απόηχο αυτής της απόφασης και μέσα σε κλίμα απόλυτου πανικού, πηγές του Μαξίμου έσπευδαν την ίδια ημέρα να επικυρώσουν αλλά και να... διαψεύσουν ταυτόχρονα τις αποφάσεις της Συνόδου ΔΝΤ – Παγκόσμιας Τράπεζας για την Ελλάδα, τονίζοντας: «Μέσα στις διαφορετικές προτάσεις που κατατέθηκαν προκειμένου να υπάρξει προσέγγιση ανάμεσα στους θεσμούς, είναι και αυτή για περαιτέρω μέτρα που θα αποφασιστούν μεν από τώρα αλλά θα εφαρμοστούν, εάν και μόνο εάν, δεν καλυφθεί ο στόχος του 3,5%, το 2018».

Εν ολίγοις -όπως διευκρίνιζαν οι πηγές της κυβέρνησης- η συγκεκριμένη πρόταση προβλέπει να κλείσει η αξιολόγηση με τα μέτρα που υπολογίζουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και συμφωνούν και οι ελληνικές αρχές «και, μόνο αν το 2018 δεν πιάσουμε το στόχο, να είμαστε υποχρεωμένοι, τότε, να εφαρμόσουμε και κάποια από τα μέτρα που προτείνει το ΔΝΤ». Μάλιστα, οι ίδιες πηγές έσπευδαν να αναφέρουν πως «επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά η διαφορά ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

Εκ του χθεσινού αποτελέσματος, όμως το πρωθυπουργικό περιβάλλον διαψεύστηκε με τον χειρότερο τρόπο. Το ΔΝΤ, ουσιαστικά, εκβίασε την παραμονή του στο ελληνικό πρόγραμμα, αξιώνοντας από τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς να ενστερνιστούν απαρέγκλιτα τα πρόσθετα μέτρα και να αποδεχθούν την καθιέρωση ενός μηχανισμού έκτακτης ανάγκης, ο οποίος θα ενεργοποιείται αυτόματα, όταν η Αθήνα δεν επιτυγχάνει τους στόχους.

Και τα κατάφερε: Τα ευρωπαϊκά κλιμάκια του Κουαρτέτου πέταξαν «λευκή πετσέτα» στην Κριστίν Λαγκάρντ. Ποτέ δεν υπήρξε πραγματική διάσταση ανάμεσα σε Ταμείο και Ευρώπη. Όλα ήταν ένα απίστευτο παιχνίδι εντυπώσεων ρόλων, ώστε να εντυπωθεί λανθασμένα στο μυαλό του κόσμου η διάσταση της «καλής» ευρωπαϊκής τρόικας (ΕΕ, ΕΚΤ, ESM) και του «κακού» ΔΝΤ. Η απόλυτη σύγκλιση είναι πλέον γεγονός!

Εξάλλου, τόσο οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί όσο και το ΔΝΤ αρνήθηκαν κατηγορηματικά το ονομαστικό «κούρεμα» του χρέους και σύμφωνα με τις χθεσινες δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στη συνέντευξη Τύπου μετά την απόφαση για την αξιολόγηση, θα ξεκινήσει η συζήτηση για το reprofiling του ελληνικού χρέους (δηλαδή της λύσης που προκρίνουν οι Ευρωπαίοι για επιμήκυνση, επιτόκια).

Η δεύτερη φορά που ο κ. Τσίπρας προσπάθησε μέσα στην εβδομάδα να πείσει ότι δεν έρχονται πρόσθετα μέτρα ήταν την Τετάρτη (20/04/2016), κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο του Euronews.

Επικαλούμενος τα στοιχεία της Eurostat, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Η χώρα, βρίσκεται στην τελευταία στροφή και χρειάζεται ώθηση προς τα εμπρός και όχι σπρωξιά προς τα πίσω. Μία χώρα με πλεόνασμα πάνω από τον στόχο δεν έχει ανάγκη από νέα έκτακτα μέτρα. Η δημοσιονομική απόδοση της Ελλάδας το 2015 έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία και μην ξεχνάμε ότι το 2015 ήταν μια δύσκολη χρονιά για την Ελλάδα».

Και συνέχιζε επισημαίνοντας: «Η χώρα θα βγει από την κρίση και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι επαρκής. Αρκεί να μην επιτρέψουμε σε κάποιους να θελήσουν επιπρόσθετα βάρη από αυτά που ορίζει η συμφωνία. Και βεβαίως δεν έχουν καμία δικαιολογία να επιμένουν σε αυτό πλέον διότι τα αποτελέσματα, τα νούμερα, η πραγματικότητα τους διαψεύδει».

Μία μόλις ημέρα πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, ήρθε και η τρίτη κατά σειρά άρνηση της πιθανότητας για νέα πρόσθετα μέτρα, αυτή τη φορά και πάλι μέσω του Μαξίμου.

Το βράδυ της Πέμπτης (21/04/2016), κι ενώ ήταν ήδη σε εξέλιξη η 48ωρη απεργία των δημοσιογράφων στα ηλεκτρονικά-διαδικτυακά ΜΜΕ, ο πρωθυπουργός είχε διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, και τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ.

Σύμφωνα με την κυβερνητική ενημέρωση, «ο πρωθυπουργός διατύπωσε τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, οι οποίες επιβεβαιώθηκαν και από τα αποτελέσματα που παρουσίασε σήμερα η Eurostat και τόνισε την ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους δίχως επιπρόσθετα μέτρα».

Έρχεται εβδομάδα Παθών

Όπως έγραψε το Newsbomb.gr, το «χαστούκι» που εισέπραξε η Ελλάδα στο Άμστερνταμ και η αποδοχή από πλευράς της Αθήνας ενός νέου τέταρτου Μνημονίου καταδεικνύει με τον πλέον προφανή τρόπο πως η Μεγάλη Εβδομάδα, που ξεκινά οσονούπω, θα είναι μια πραγματική Εβδομάδα των Παθών για την χώρα.

Με τα δύο νομοσχέδια, ασφαλιστικό και φορολογικό, να οδηγούνται προς ψήφιση στη Βουλή αλλά και επιπλέον το τελεσίγραφο των Θεσμών προς την κυβέρνηση, για νομοθέτηση των έκτακτων προληπτικών μέτρων έως και τη Μ. Τετάρτη, η χώρα μπαίνει ξανά σε νέο κύκλο περιπετειών.

Τι μπορεί να πει πλέον ο κ. Τσίπρας στον κόσμο; Πού πήγε η περιβόητη «εμπιστοσύνη» των εταίρων μας αλλά και τα «ευνοϊκά στοιχεία» που τόσο έντονα διατυμπάνιζε ο ίδιος τις τελευταίες ημέρες; Ψέματα, ψέματα και πάλι ψέματα!

Δυστυχώς για εσάς, κύριε πρωθυπουργέ, τα ψέματα τελείωσαν. Και δυστυχώς για τους πολίτες αυτής της ταλαίπωρης χώρας, το «Μνημόνιο 4» επικρέμεται ως άλλη δαμόκλειος σπάθη πάνω από τα κεφάλια τους...

newsbomb