24.5.16

«Κόβει» εισόδημα 9 δισ. η φοροκαταιγίδα των νέων μέτρων

Το μεγαλύτερο βάρος στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς αναμένεται να επιφέρει η αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24% σε είδη ευρείας κατανάλωσης 

Μπορεί στην κυβέρνηση ακόμα να ψάχνουν και άλλα «ισοδύναμα» νέα μέτρα, σήμερα όμως ο υπουργός Οικονομικών κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος θα παρουσιάσει στους Ευρωπαίους ομολόγους του τα μέτρα που ήδη ψηφίστηκαν και είναι νόμος του κράτους. 

Ο λογαριασμός των 5,4 δισ. απλώνεται σε βάθος τριετίας, κάτι που σημαίνει ότι φέτος θα επιβληθεί περίπου το 1/3 των μέτρων (1,5-1,8 δισ. ευρώ), το 2017 θα προστεθεί άλλο 1/3 (και συνολικά μέτρα 3,5 δισ. στη διετία) ενώ το έτος 2018 θα εισπραχθούν ταυτόχρονα όλα τα νέα μέτρα, δηλαδή άλλα 5,4 δισ. ευρώ. Συνολικά σε 18 μήνες, ως το τέλος του 2018, θα έχουν εξανεμιστεί εισόδημα 9 δισ. ευρώ από την φοροκαταιγίδα των νέων μέτρων που τώρα αρχίζουν να ξεδιπλώνονται.
  
Μέσα στην παραζάλη, από μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχουν εκδοθεί και οι πρώτες αποφάσεις που για να ξεκινήσει η οικονομική νέα αφαίμαξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
 
Το μεγαλύτερο βάρος στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς αναμένεται να επιφέρει η αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24% σε είδη ευρείας κατανάλωσης (τυποποιημένα τρόφιμα, εισιτήρια, ενδύματα και υποδήματα). Η επιβάρυνση μπορεί να ανέλθει σε 60 ευρώ μηνιαίως, με βάση τη μέση μηνιαία δαπάνη ενός νοικοκυριού, που υπολογίζεται στα 1.460 ευρώ. Με άλλα λόγια, το μέσο νοικοκυριό χάνει περίπου και άλλο μισό μηνιάτικο (720 ευρώ το χρόνο που θα τα «κόψει» από τα 1.460 που δαπανά τη μήνα), χωρίς να υπολογίζονται οι επιπτώσεις από την ύφεση, την παραοικονομία ή και τυχόν πρόσθετα νέα μέτρα, αν ξεσπάσει κύμα φοροδιαφυγής ή, λόγω αδυναμίας, δεν θα εισπραχθούν οι φόροι που έχουν προϋπολογιστεί.
 
Με εγκυκλίους που θα εκδοθούν άμεσα θα ορίζεται ότι άμεσα αυξάνεται ο ΦΠΑ σε όλη τη χώρα, από 23% σε 24%.
 
Στο 24% (από 16%) εκτινάσσεται ο ΦΠΑ και σε ακόμη 11 νησιά του Αιγαίου, λόγω της  κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Εκεί θα αυξηθούν και οι μεσαίοι συντελεστές ΦΠΑ κατά περίπου 50%, ΄δηλαδή από 4% σε 6% ο χαμηλός και από 9% σε 135 ο μεσαίος.
 
Το κόστος διαβίωσης θα εκτιναχθεί όμως όταν επιβληθούν οι αυξήσεις στα καύσιμα, τα οποία θα επιβαρυνθούν και από την αύξηση του ΦΠΑ στο 24%, πέρα από τις αυξήσεις των ειδικών φόρων κατανάλωσης. Ιδιαίτερα η αύξηση φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης από 15 Οκτωβρίου απειλεί κυρίως τα φτωχά νοικοκυριά που δεν έχουν τα χρήματα να επενδύσουν σε πραγματικά οικονομικές μορφές θέρμανσης, ενώ από 1.1.2017 οι αυξήσεις στο ντίζελ κίνησης απειλούν να βάλουν κυριολεκτικά «μπουρλότο» σε ολόκληρη την αγορά, από τις υπηρεσίες μέχρι και τα οπωροκηπευτικά που επιβαρύνονται με υψηλά μεταφορικά κόστη. 

Για εκατομμύρια Έλληνες όμως,  έρχονται και αυξήσεις στα τσιγάρα (0,50 ευρώ το πακέτο), και αυξήσεις στη μπύρα (20%), και στον καφέ (0,30 ευρώ), ενώ επιβάλλεται νέο τέλος 5% στη σταθερή τηλεφωνία και το ίντερνετ, όπως και νέο τέλος 10% στη συνδρομητική τηλεόραση.
 
Πέραν των έμμεσων φόρων, περισσότεροι από 600.000 ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν αυξημένο ΕΝΦΙΑ, μετά την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού του συμπληρωματικού φόρου.