29.5.16

Guardian: «Ούτε για ζώα δεν κάνουν οι νέοι καταυλισμοί προσφύγων στην Ελλάδα»


Guardian: «Ούτε για ζώα δεν κάνουν οι νέοι καταυλισμοί προσφύγων στην Ελλάδα»
Eικόνες εξαθλίωσης μέσα από χώρους εντελώς ακατάλληλους για να στεγάσουν ανθρώπους, μεταφέρει ο Guardian σε κεντρικό άρθρο του.

Το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας αποκαλύπτει ότι, μετά από την εκκένωση της Ειδομένης, η καθημερινότητα των προσφύγων δεν βελτιώθηκε, όπως υποσχόταν η ελληνική κυβέρνηση και οι οι πρόσφυγες στοιβάζονται πλέον σε εγκαταλελειμμένες αποθήκες, όπου οι συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης είναι τραγικές αναφέροντας “Ούτε για σκυλιά δεν κάνουν οι νέοι καταυλισμοί προσφύγων στην Ελλάδα”
“Φωτογραφικά ντοκουμέντα καθώς και οι πρώτες περιγραφές από εθελοντές μέσα από τα κέντρα φιλοξενίας που οργάνωσε ο ελληνικός στρατός, αποκαλύπτουν μια τραγική έλλειψη παροχών, όπως το τρεχούμενο νερό. Η βρωμιά στις εγκαταλελειμμένες αποθήκες συνιστούν συνθήκες ακατάλληλες για διαμονή ανθρώπων” αναφέρει ο Guardian.
Το ρεπορτάζ συνοδεύουν φωτογραφίες μέσα από ερειπωμένες εγκαταστάσεις στη Σίνδο της Ρόδου. Απεικονίζονται σκηνές στερεωμένες σε ένα βρώμικο, μισοκατεστραμμένο τσιμεντένιο δάπεδο. “Δεν υπάρχει τρεχούμενο νερό, ιατρική κάλυψη, ούτε κάποια πρόβλεψη για τα παιδιά” δηλώνει στον Guardian η εθελόντρια Phoebe Ramsay. Η ίδια συμπληρώνει “εννοείται πως δεν ύπάρχει, επίσης, ούτε ένας διερμηνέας, ούτε μελέτη για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των καταυλισμών, ούτε καν σχέδιο εκκένωσης σε περίπτωση κινδύνου”.
Παρόμοια εικόνα περιγράφει και μια άλλη εθελόντρια, η Alexandria South, η οποία επισκέφτηκε έναν άλλο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων, στα περίχωρα της Θεσσαλονίκης: “Ούτε νερό, ούτε ηλεκτρικό ρεύμα, ντουζιέρες ή, έστω, κάποια θερμαντική εστία με καυσόξυλα. Οι μαμάδες δεν έχουν ζεστό νερό για να αποστειρώσουν τα μπιμπερόν και αναγκάζονται να χρησιμοποιούν κρύο νερό”. Επιπλέον, όπως λέει η South, “ο στρατός που επέβλεπε την επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης, ξέμεινε από νερό. Άνθρωποι στοιβάχτηκαν επί ώρες χωρίς σταγόνα νερού. Όσο για τις τουαλέτες, υπήρχαν έξι χημικές για 1.000 περίπου πρόσφυγες. Οι οποίοι, εκτός των άλλων, δεν ήξεραν πού θα τους μετέφεραν οι Έλληνες στρατιώτες μετά από την Ειδομένη”.
Σύμφωνα με τον Guardian, η κατάσταση στα, κατά την ελληνική κυβέρνηση, “βελτιωμένα” κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, θορύβησε τον ΟΗΕ, ο οποίος την Παρασκευή προέβη σε αυστηρές συστάσεις προς τις αρχές της χώρας μας, απαιτώντας την άμεση βελτίωση των συνθηκών στις “ακατάλληλες” όπως τις χαρακτηρίζει, βιομηχανικές εγκαταστάσεις.