6.6.16

ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ - Αλβανική πρόκληση: «Θερμή υποδοχή» Κοτζιά από Τσάμηδες διαδηλωτές


Αλβανική πρόκληση: «Θερμή υποδοχή» Κοτζιά από Τσάμηδες διαδηλωτές [video]«Θερμή υποδοχή» επεφύλαξε μια μάδα περίπου 150 αυτοποκαλούμενων «Τσάμηδων» διαδηλωτών στον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά κατά την επίσκεψή του στο αλβανικό ΥΠΕΞ.
Οι συγκεντρωμένοι -υπό τη φανερή ανοχή των αλβανικών αρχών- επιχείρησαν να εμποδίσουν την είσοδο του Νίκου Κοτζιά στο κτίριο του αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών, όπου είχε συνάντηση με τον ομόλογό του Ντιτμίρ Μπουσάτι. Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «Τσαμουριά, μητέρα μας, περίμενέ μας» και «καταργήστε το εμπόλεμο». Με την κατάσταση όμως να φορτίζεται επικίνδυνα, η αλβανική αστυνομία έλαβε εντολή να απομακρύνει τους συγκεντρωμένους Τσάμηδες προκειμένου να μην τιναχθεί στον αέρα η επίσκεψη του κ. Κοτζιά στα Τίρανα.
Φωτογραφία ανέβασε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Νίκος Μελέτης:

Ωστόσο, αν και οι συγκεντρωμένοι μετακινήθηκαν σε μικρή απόσταση, συνέχισαν να φωνάζουν ανθελληνικά συνθήματα μέχρι το τέλος της συνάντησης των δύο υπουργών Εξωτερικών, η οποία ολοκληρώθηκε περίπου στις 14:30.
Αξιοσημείωτο είναι ότι την κινητοποίηση οργάνωσε το κόμμα των Τσάμηδων, Δικαιοσύνης, Ένταξης και Ενότητας, το οποίο συμμετέχει στην κυβέρνηση του Εντι Ράμα. Της συγκέντρωσης και πορείας μάλιστα ηγείτο ο πρόεδρος του κόμματος αυτού Στετιμ Ιντρίζι, που κατέχει από πλευράς κυβερνητικού συνασπισμού θέση του αντιπροέδρου στη Βουλή.
Κάποιες πληροφορίες, τις οποίες διέψευδαν πάντως κύκλοι της ελληνικής αποστολής, ανέφεραν ότι η αλβανική πλευρά πρότεινε να εισέλθει η ελληνική αντιπροσωπεία στο κτίριο από διπλανή πόρτα, συνάντησε όμως την κατηγορηματική άρνηση του κ. Κοτζιά.
Το κλίμα της επίσκεψης είχαν δυναμιτίσει δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού κ. Ράμα στο συνέδριο του κόμματος των Τσάμηδων ο οποίος ήγειρε ευθέως θέμα τσάμικου λέγοντας μάλιστα πως αυτό θα τεθεί κατά τις συζητήσεις με την ελληνική πλευρά στην επίσκεψη του κ.Κοτζια.
Με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ η Αθήνα απαίτησε απο την αλβανική ηγεσία «πολιτικό πολιτισμό», «σοβαρότητα», «πιστή εφαρμογή των αρχών της ΕΕ και σεβασμό στα ακριβή γεγονότα της Ιστορίας» καθώς επίσης και «των δικαστικών αποφάσεων ειδικά όταν πρόκειται για εγκλήματα πολέμου», καλώντας τα Τίρανα να μην ανακινούν ανύπαρκτα ζητήματα και να μην διαστρεβλώνει την ιστορική πραγματικότητα.