7.6.16

"Οι υπέρμαχοι του Brexit εξαπατούν τους Βρετανούς όπως οι Τσίπρας-Βαρουφάκης τους Ελληνες"

Τι γράφει ο Χιούγκο Ντίξον.

Οι υπέρμαχοι του Brexit δεν πρέπει να συγκρίνονται με τον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Γιάνη Βαρουφάκη, γράφει ο Χιούγκο Ντίξον.
Ο αρθρογράφος κατηγορεί τους ηγέτες του «στρατοπέδου» του Brexit, Μπόρις Τζόνσον και Μάικλ Γκοβ, ότι δίνουν «τρελές» υποσχέσεις που δεν μπορούν να τηρήσουν «όπως ακριβώς έκανε ο Τσίπρας πριν γίνει πρωθυπουργός». Και εκτιμά ότι θα ξυπνήσουν το ίδιο απότομα- με τον Ελληνα πρωθυπουργό- αν κερδίσουν το δημοψήφισμα.
«Ο Τσίπρας εξαπάτησε τους Ελληνες ψηφοφόρους, λέγοντας ότι η χώρα θα βγει από τη λιτότητα και θα μειώσει το χρέος της μόνο αν εκλεγεί. Είπε ότι η Γερμανία, και άλλοι, θα κάνουν ό,τι ήθελε η Αθήνα, επειδή ολόκληρη η ευρωζώνη θα καταστραφεί αν καταρρεύσει η Ελλάδα», γράφει ο Ντίξον, ο οποίος έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ.
Ο αρθρογράφος αναφέρεται και στη «θεωρία παιγνίων» του Γιάνη Βαρουφάκη, στην οποία υπήρχε όμως ένα «ελάττωμα». «Η Γερμανία και οι άλλοι είχαν πάρει ήδη μέτρα για να διασφαλίσουν ότι το ευρώ θα αντέξει μία ελληνική έξοδο. Ενώ ο Βαρουφάκης έπαιζε ''σκληρή μπάλα'', κάποιοι πολιτικοί της ευρωζώνης σκέφτηκαν μάλιστα ότι ένα Grexit θα ήταν καλή ιδέα. Η στάση τους ήταν ''Ανατινάξτε τους εαυτούς σας αν πραγματικά πρέπει''».
Ο Τσίπρας τελικά έκανε αναστροφή, οπισθοχώρησε και ο Βαρουφάκης παραιτήθηκε, αλλά μόνο αφότου η Ελλάδα κοιτούσε την άβυσσο, σχολιάζει ακόμη ο Ντίξον.
«Τώρα κοιτάξτε τους υπέρμαχους του Brexit. Είπαν στους ψηφοφόρους ότι θα εξασφαλίσουν μία καλή εμπορική συμφωνία με την ΕΕ αν φύγουμε από αυτή. Λένε ότι η Γερμανία θα θέλει απελπισμένα να συνεχίσει να μας πουλά BMW, οπότε θα μας δώσει ό,τι θέλουμε. Ο Γκοβ πρότεινε μάλιστα μία βερσιόν της τακτικής του Βαρουφάκη. Εγραψε στους Times υπέρ του εκβιασμού της ΕΕ μέχρι να πάρουμε αυτό που θέλουμε. ''Οι άλλες χώρες θα ξέρουν ότι μέχρι να επιτευχθεί μία συμφωνία που μας βολεύει, εμείς θα διατηρούμε βέτο στα πλάνα τους. Οπότε αυτό μας δίνει όλα τα χαρτιά''», γράφει ο Ντίξον για τις ομοιότητες στην τακτική Τσίπρα-Βαρουφάκη και εκείνη του «στρατοπέδου» του Brexit.
«Βέβαια, η Βρετανία δεν είναι τόσο απελπισμένη όσο η Ελλάδα. Αλλά δεν υπάρχουν πολλά στα οποία μπορούμε να ασκήσουμε βέτο γιατί οι περισσότερες αποφάσεις λαμβάνονται με πλειοψηφία. Θα πρέπει επίσης να συνεχίσουμε να πληρώνουμε για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, διαφορετικά οι υπόλοιπες χώρες μπορούν να αναστείλουν το δικαίωμα ψήφου μας. Σε τέτοιες περιστάσεις, ο Τζόνσον- ή όποιος άλλος είναι πρωθυπουργός- θα κάνει μία γρήγορη αναστροφή. Αλλά θα είναι αδύνατο να το εξηγήσει στους ψηφοφόρους που τους υποσχέθηκε ότι θα φύγουμε από την ΕΕ. Αντί για αυτό, πιθανόν θα εμπλακεί στη μητέρα των μαχών όλων των ''διαζυγίων''. Και αυτό θα πλήξει την οικονομία μας και την επιρροή μας για χρόνια», καταλήγει το άρθρο.