8.7.16

Τι δείχνουν οι «μαύρες» λίστες με τους 13.730 μεγαλο-οφειλέτες του Δημοσίου

Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής
Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής
 
Τα ποσά αυτά θεωρείται αδύνατον να εισπραχθούν από το Δημόσιο!!!

Στη... φόρα έβγαλε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων τα ονόματα 13.730 μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου, εκπληρώνοντας τη μνημονιακή υποχρέωση. Τα αποκαλυπτήρια των μεγαλοοφειλετών που συνολικά χρωστούν εδώ και πολλά χρόνια στο Δημόσιο το ποσό - μαμούθ των 83 δισ. ευρώ ή σχεδόν το μισό ΑΕΠ, έγιναν χθες στη ιστοσελίδα της ΓΓΔΕ www.publicrevenue.gr.

Αναρτήθηκαν δυο «μαύρες» λίστες: μια με οφειλέτες - φυσικά πρόσωπα που ο καθένας έχει χρέη πάνω από 181.000 ευρώ και μέχρι 1,26 δισ. ευρώ ή συνολικά 19,69 δισ. ευρώ και άλλη μια με τις εταιρείες ? οφειλέτες του Δημοσίου που συνολικά χρωστούν 63,369 δισ. ευρώ.
Τα ποσά αυτά θεωρείται αδύνατον να εισπραχθούν από το Δημόσιο, καθώς στον κατάλογο περιλαμβάνονται οφειλέτες που βρίσκονται στη φυλακή όπως ο Ακης Τσοχατζόπουλος ή δεν έχουν κανένα περιουσιακό στοιχείο, εταιρείες που έχουν βάλει «λουκέτο» εδώ και χρόνια, επιχειρήσεις «σφραγίδες» που διώκονται για μεγάλη φοροδιαφυγή με πλαστά και εικονικά τιμολόγια, ποδοσφαιρικές ομάδες αλλά και κρατικές επιχειρήσεις.
Τι δείχνουν οι «μαύρες» λίστες με τους 13.730 μεγαλο-οφειλέτες του Δημοσίου
Ο νούμερο ένα οφειλέτης - φυσικό πρόσωπο του Δημοσίου είναι ο ίδιος που περιλαμβάνονταν και στη λίστα που είχε δημοσιοποιηθεί το 2012. Πρόκειται για τον Θεσσαλονικιό λογιστή Νίκο Κασιμάτη, ο οποίος είχε εμπλακεί στο μεγάλο σκάνδαλο με την παράνομη επιστροφή ΦΠΑ ύψους σχεδόν 60 εκατ. ευρώ από ιδιοκτήτες εταιρειών-μαϊμού που παρουσίαζαν εικονικές εξαγωγές και αποκαλύφθηκε τον Νοέμβριο του 2001. Ο λογιστής έφτασε να χρωστά το ποσό των 1,266 δισ. ευρώ στο Δημόσιο και μέχρι πρότινος ήταν στη φυλακή. Το ποσό αυτό, είναι απίθανο να το εισπράξει το Δημόσιο.
Στη δεύτερη θέση της λίστας βρίσκεται ο Ευάγγελος Σιέμπος που οφείλει στο Δημόσιο το ποσό των 428,35 εκατ. ευρώ, στην τρίτη θέση ο Γεώργιος Οικονομίδης με οφειλές ύψους 363,7 εκατ. ευρώ, ενώ στην τέταρτη θέση βρίσκεται μια γυναίκα, η Ελένη Καρυδοπούλου, της οποίας οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ανέρχονται σε 319,73 εκατ. ευρώ.
Επιχειρήσεις
Στην κορυφή του καταλόγου των εταιρειών - οφειλετών του Δημοσίου βρίσκεται, για ακόμα μια φορά, η κλειστή εδώ και χρόνια χρηματιστηριακή εταιρεία Ακρόπολις με οφειλές 8,54 δισ. (!), ενώ ακολουθεί η (επίσης κλειστή) πρώην Ολυμπιακή Αεροπορία με οφειλές 1,35 δισ. ευρώ. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η εταιρεία «Carrera Mobile», η οποία πιθανώς είχε εμπλακεί σε υπόθεση πλαστών τιμολογίων και εμφανίζεται να οφείλει 864 εκατ. ευρώ. Στην πεντάδα είναι και ο (κλειστός επίσης) όμιλος σούπερ μάρκετ «Ατλάντικ» με οφειλές 654,5 εκατ. ευρώ.

Στις πρώτες θέσεις της λίστας με τους οφειλέτες του Δημοσίου βρίσκονται και άλλες κρατικές εταιρείες, αλλά και μονοπρόσωπες ΕΠΕ, από τις οποίες το Δημόσιο δεν μπορεί να εισπράξει ούτε ευρώ.
Μεταξύ των κρατικών εταιρειών συναντάμε την Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) με οφειλές 630 εκατ. και την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) με οφειλές 462 εκατ. ευρώ, τη Συνεταιριστική Εταιρεία Λιπασμάτων (ΣΥΝΕΛ), τον (κλειστός πλέον) Οργανισμός του Ιπποδρόμου (ΟΔΙΕ) με οφειλές 210 εκατ., τη συνεταιριστική ΚΥΔΕΠ με 170 εκατ. ευρώ, την παλαιά Τράπεζα Κρήτης (!) που οφείλει 164 εκατομμύρια, ακόμα και τον περίφημο Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων (ΟΑΕ) που είχε ιδρυθεί στη δεκαετία του ’80 μετά την κρατικοποίηση σειράς εταιρειών από τις τότε κυβερνήσεις, με οφειλές 136 εκατ. ευρώ. Στον κατάλογο με τους 100 μεγαλύτερους οφειλέτες εντοπίζεται και μεγάλος αριθμός τεχνικών εταιρειών ή λατομικών επιχειρήσεων αρκετές από τις οποίες έχουν βάλει λουκέτο ή βρίσκονται ένα βήμα πριν από το λουκέτο, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η εισηγμένη ΑΤΤΙΚΑΤ (και η συγγενής Σείριος), η «Κ. Μπαλάφας» (έχει κλείσει), η «Μόρφου Κτιριακή Κατασκευαστική ΑΕ», η «Αφοί Σταύρου» (λατομεία).
Γνωστά «κανόνια»
Τη λίστα συμπληρώνουν γνωστά «κανόνια» μεταξύ των εισηγμένων όπως η Ασπίς Πρόνοια Ζημιών (οφείλει 33,8 εκατ., άλλα 70 εκατ. οφείλει η Ασπίς Πρόνοια Γενικών Ασφαλειών, κ.ο.κ.), η Ντεσπέκ Ελλάς, η Connection, η Alapis (113 εκατ. ευρώ) και η Νεοχημική. Με οφειλές άνω των 50 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβάνονται η Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία, η Express Service (54,4 εκατ. ευρώ), η πάλαι ποτέ εισηγμένη Stabilton (53,4 εκατ. ευρώ).



Μαρία Βουργάνα