«Το υπουργείο προτίμησε να "δωρίσει" για τρία χρόνια το
επιπρόσθετο ποσό των 1.334 ευρώ μηνιαίως σε 65 εκπαιδευτικούς που θα
εργαστούν στις εκπαιδευτικές μονάδες της Γερμανίας αντί να παρατείνει
την απόσπαση αυτών που ήθελαν να εργαστούν μόνο με τις τακτικές τους
αποδοχές»
Από παλιά μια θέση εκπαιδευτικού στο εξωτερικό είναι επίζηλη αφού τα λεφτά κάποτε ήταν...διπλάσια. Και τώρα υπάρχει το...επιμίσθιο το οποίο έχει ξεσηκώσει κόσμο λόγω της επιλογής του υπουργείου να στείλει κόσμο σε ξένες χώρες...
Το επιμίσθιο, επιπλέον χρήματα εν είδει «εκτός έδρας», αποτέλεσε την αιτία για τους διαγκωνισμούς στην κατάληψη αυτών των θέσεων (ειδικά στην Κεντρική Ευρώπη), ενώ παλιά ήταν η αφορμή για την προσέλκυση του ενδιαφέροντος των εκπαιδευτικών να ξενιτευτούν στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα όπου υπάρχουν ελληνόγλωσσα σχολεία.
Ετσι, από τη μία οι εκπαιδευτικοί επιθυμούν να παρατείνουν την παρουσία τους σε αυτή τη θέση, και βάσει οικογενειακών λόγων αλλά και οικονομικών, ενώ όλο και περισσότεροι κυνηγούν πλέον την οδό... διαφυγής προς το εξωτερικό, διαμορφώνοντας μια κατάσταση σύνθετη και πολυεπίπεδη.
Στον γρίφο αυτόν το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε την άνοιξη του 2015, διά στόματος του τότε γενικού γραμματέα κ. Δημήτρη Χασάπη, να αλλάξει όλους τους αποσπασμένους με καινούργιους, θεωρώντας τους προφανώς «ευνοημένους». Τη σημερινή εποχή ωστόσο, με τη δυσχερή θέση των δημόσιων οικονομικών, η παράμετρος «δαπάνες» στον προϋπολογισμό θα έπρεπε να υπολογίζεται περισσότερο, ειδάλλως αφήνεται η εντύπωση ότι απλώς γίνονται αποσπάσεις για να προτιμηθούν «αδικημένοι» ή «δικοί μας» άνθρωποι...
«Το υπουργείο προτίμησε να "δωρίσει" για τρία χρόνια το επιπρόσθετο ποσό των 1.334 ευρώ μηνιαίως σε 65 εκπαιδευτικούς που θα εργαστούν στις εκπαιδευτικές μονάδες της Γερμανίας αντί να παρατείνει την απόσπαση αυτών που ήθελαν να εργαστούν μόνο με τις τακτικές τους αποδοχές» καταγγέλλεται από εκπαιδευτικούς της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, οι οποίοι επισημαίνοντας επίσης ότι «αφού θα ισχύσει από το έτος 2017-18, γιατί τέτοια βιασύνη στην εφαρμογή ενός νόμου (σ.σ.: ψηφίστηκε τον Μάιο του 2016) που δεν έχει τεθεί ακόμη σε εφαρμογή;».
Επιλεκτική μεταχείριση αποσπάσεων και τοποθετήσεων καταγγέλλουν εκπαιδευτικοί, γεγονός που, όπως αναφέρουν, ταλαιπωρεί οικογένειες αλλά και εκτινάσσει τους προϋπολογισμούς του υπουργείου Παιδείας. Χαρακτηριστικά των επιλογών αυτών είναι ότι στην Ολλανδία, η μοναδική ΠΕ60 (νηπιαγωγοί) στον αξιολογικό πίνακα χωρίς επιμίσθιο (επισημαίνεται ιδιαιτέρως αυτός ο πίνακας) με 25 μόρια, με σύζυγο μόνιμο κάτοικο και επτά χρόνια στο εξωτερικό, δεν πήρε απόσπαση ούτε παράταση. Στη θέση της αποσπάστηκε, κατά παράβαση της εγκυκλίου, η οποία προβλέπει εξάντληση των επιλογών από τον πίνακα χωρίς επιμίσθιο, εκπαιδευτικός με 55 μόρια από τον πίνακα με επιμίσθιο.
Το ίδιο και στην Πολωνία, αντί του εκπαιδευτικού που βρίσκεται δεύτερος στον πίνακα χωρίς επιμίσθιο, με εννέα χρόνια λόγω γάμου, αποσπάστηκε εκπαιδευτικός με επιμίσθιο. Οπως και στην Πορτογαλία: η μία και μοναδική εκπαιδευτικός με σύζυγο και δέκα χρόνια, η οποία βρισκόταν στον πίνακα χωρίς επιμίσθιο, παρακάμφθηκε για να στείλουν στη θέση της μια συνάδελφό της με επιμίσθιο.
Στη Βρετανία, στον αξιολογικό πίνακα χωρίς επιμίσθιο, η εκπαιδευτικός ΠΕ70 (δάσκαλοι) με 125 μόρια που προπορεύεται αλλά έχει έξι χρόνια στο εξωτερικό, όπως και η δεύτερη με τα ίδια μόρια και επτά χρόνια στο εξωτερικό, δεν παίρνουν απόσπαση. Στη θέση τους το υπουργείο στέλνει την πέμπτη κατά σειρά με 75 μόρια, η οποία βρίσκεται στον τρίτο χρόνο της απόσπασής της.
Τα αμέσως προηγούμενα χρόνια είχαν γίνει γνωστές στην εκπαιδευτική κοινότητα ιστορίες καθηγητών - και των οικογενειών τους - που αναγκάζονταν να μετοικήσουν βιαίως με τις αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας που λαμβάνονταν στο «παρά πέντε» ή στο «και πέντε» κάποιες άλλες φορές. Χαρακτηριστική ήταν η απόγνωση ενός νέου καθηγητή ο οποίος, ενώ έμενε σε βαλκανική πρωτεύουσα και είχε προπληρώσει το ενοίκιο και της χρονιάς που ερχόταν και του είχε γίνει έκπτωση, αναγκάστηκε μες στον Σεπτέμβριο να επιστρέψει στην Ελλάδα και να πληρώσει μεταφορά οικοσκευής και να αναζητεί απεγνωσμένα σπίτι σε περιοχή της Βόρειας Ελλάδας με πανεπιστημιακές σχολές, με τις επιλογές σε αξία και ποιότητα να κρίνονται σε βάρος του.