16.8.16

Σκηνικό διάλυσης για ένα στα δύο δημόσια ΚΤΕΟ

Σκηνικό διάλυσης για ένα στα δύο δημόσια ΚΤΕΟ
 
Χαοτική είναι η κατάσταση στον χώρο των δημόσιων ΚΤΕΟ παρά την απόφαση της κυβέρνησης το 2015 να ενεργοποιηθούν τα κλειστά κέντρα και να αξιοποιηθεί εξοπλισμός που ξεπερνούσε τα 2 εκατ. ευρώ.
Και αυτό, τη στιγμή που περισσότερα από 1,5 εκατ. οχήματα παραμένουν ανασφάλιστα και χωρίς να έχουν περάσει τεχνικό έλεγχο.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ολόκληρες περιοχές της χώρας είναι χωρίς ιδιωτικό ή δημόσιο ΚΤΕΟ αλλά και χωρίς κινητή μονάδα τεχνικού ελέγχου με τις νομαρχίες να αναγκάζονται να δίνουν ακόμα και εξάμηνη παράταση ελπίζοντας να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Την ίδια στιγμή το υπουργείο Οικονομικών πιέζει ασφυκτικά τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών για τις «λίστες» με τα οχήματα που δεν είναι «νόμιμα» για  να ξεκινήσει τις αποστολές των «τσουχτερών» προστίμων.
Δραματική εικόνα
Εντύπωση προκαλούν τα στοιχεία που αποκαλύπτει η Ετήσια Έκθεση 2015 της Γενικής Επιθεωρήτριας δημόσιας διοίκησης, στο πλαίσιο διερεύνησης της καταγγελίας του Πανελληνίου Συλλόγου Ιδιοκτητών Ιδιωτικών ΚΤΕΟ για τον έλεγχο της προμήθειας και εγκατάστασης εξοπλισμού και λογισμικού αυτομάτων γραμμών ελέγχου στα δημόσια ΚΤΕΟ, στο πλαίσιο της σύμβασης 6115/2009 και των τροποποιήσεων αυτής. Όπως αναφέρει το 55% των δημόσιων ΚΤΕΟ της χώρας παραμένει αδρανοποιημένο και με αναξιοποίητο εξοπλισμό, ύψους περίπου 1.915.479  ευρώ, που αγγίζει το ποσοστό του 63% στις γραμμές ελέγχου των φορτηγών και του 58% αντιστοίχως, στις γραμμές των επιβατικών.
Τα κυριότερα συμπεράσματα του ελέγχου συνοψίζονται στα εξής:
α) Αναποτελεσματικότητα του έργου.
β) Ατελής εκπλήρωση αυτοτελούς συμβατικής υποχρέωσης του αναδόχου, αναφορικά με το λογισμικό ολοκλήρωσης των αυτομάτων γραμμών. Καταγράφεται η απουσία μακρόπνοου στρατηγικού σχεδιασμού στη διαδικασία εξοπλισμού και συνακόλουθης επαναλειτουργίας των δημοσίων ΚΤΕΟ.
Επιπλέον, καταγράφηκε έλλειμμα συντονισμού μεταξύ των εμπλεκομένων οργανικών μονάδων του υπουργείου, για τη διαχείριση ζητημάτων που ανέκυψαν κατά τη διαδικασία εκτέλεσης της σύμβασης.
Τίθεται θέμα αποτελεσματικής λειτουργίας, από το γεγονός ότι, παρά τις τρεις προμήθειες στις οποίες προέβη το υπουργείο, από το 2000 έως την εξεταζόμενη σύμβαση, με τις οποίες συνδέονται και άλλες υποστηρικτικές αναθέσεις έργου, το 55% των ΚΤΕΟ της χώρας παραμένουν αδρανοποιημένα, σε πυκνοκατοικημένες μάλιστα περιοχές, με μεγάλο αριθμό οχημάτων προς έλεγχο, και με αναξιοποίητο εξοπλισμό, ύψους περίπου 1.915.479 ευρώ, που αγγίζει το ποσοστό του 63% στις γραμμές των φορτηγών και του 58% αντιστοίχως, στις γραμμές των επιβατικών.
Μάλιστα επισημαίνεται ότι σε ορισμένες Περιφέρειες δεν υπάρχει πρόθεση επαναλειτουργίας των δημοσίων ΚΤΕΟ (όπως στις Π.Ε. Ανατολικής Θεσσαλονίκης, της Πέλλας, της Καρδίτσας, της Ημαθίας, του Ηρακλείου, του Λασιθίου, του Ρεθύμνου, των Χανίων), εξαιτίας της προβλεπόμενης μικρής επισκεψιμότητας και του ανταγωνισμού με τα ιδιωτικά κέντρα τεχνικού ελέγχου. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η συγκεκριμένη απόφαση, σε ορισμένες περιφερειακές υπηρεσίες, στηρίχθηκε σε σχετική μελέτη κόστους-οφέλους, με εκτίμηση της βιωσιμότητας και του μελλοντικού κύκλου εργασιών (π.χ. Π.Ε. Πέλλας).
Παρόμοιος σχεδιασμός σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης διαφαίνεται πως δεν υπήρξε πριν από την εκκίνηση του έργου. Ως άμεση απόρροια των ανωτέρω αναφέρεται η απώλεια πολύτιμων εσόδων από τα δημόσια ταμεία και η μη αξιοποίηση των πλείστων των μηχανημάτων ελέγχου, τα οποία παραμένουν αχρησιμοποίητα εδώ και αρκετά χρόνια, είτε στα δημόσια ΚΤΕΟ που δεν λειτουργούν, είτε στην κεντρική αποθήκη του Υπουργείου, βαίνοντας απαξιούμενα, εντός ενός ευμετάβλητου θεσμικού περιβάλλοντος, όπου οι κανονιστικές ρυθμίσεις περί εξοπλισμού τεχνικού ελέγχου, διαδέχονται η μία την άλλη.
Παρέμειναν αμφιβολίες αναφορικά με το εάν οι τεχνικές προδιαγραφές του διαγωνισμού, αναφορικά με το λογισμικό ολοκλήρωσης των μηχανημάτων ελέγχου ήταν ορθώς και σαφώς διατυπωμένες, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η απαραίτητη διαλειτουργικότητα των αυτομάτων γραμμών, με άλλα υπολογιστικά συστήματα (μηχανογραφικό δημοσίων ΚΤΕΟ, ΥΜΕ).
Σε αρκετά ΚΤΕΟ, μετά την ολοκλήρωση της εξεταζόμενης προμήθειας του υπουργείου, προέκυψε ή απαιτείται επιπλέον δαπάνη για προμήθεια λογισμικού διαχείρισης, παραμετροποίησης και σύνδεσης των αυτομάτων γραμμών με το μηχανογραφικό σύστημα των δημοσίων ΚΤΕΟ (ενδεικτικά Περιφέρεια Αττικής για ΚΤΕΟ Χολαργού, Π.Ε. Ξάνθης, Περιφέρειας Κρήτης για τα ΚΤΕΟ Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Χανίων, Λασιθίου, Π.Ε. μράμας για το ομώνυμο κέντρο, ΠΕ Ροδόπης για το ΚΤΕΟ Κομοτηνής). Ομοίως, σε ορισμένα ΚΤΕΟ ανέκυψε ανάγκη αναβάθμισης του λογισμικού των αυτομάτων γραμμών τους (ενδεικτικά ΚΤΕΟ Πάτρας, Πύργου, Αγρινίου, Μεσολογγίου).
Εξάμηνη παράταση
Χωρίς δημόσιο ή ιδιωτικό ΚΤΕΟ αλλά και χωρίς κινητή μονάδα ελέγχου οχημάτων έχουν μείνει οι κάτοικοι του Αργοσαρωνικού. Μάλιστα δόθηκε εξάμηνη παράταση προκειμένου να περάσουν τα αυτοκίνητά τους από ΚΤΕΟ μετά από εισήγηση του αντιπεριφερειάρχη Νήσων Παναγιώτη Χατζηπέρου.
Να σημειωθεί ότι ο αντιπεριφερειάρχης λαμβάνοντας υπόψη τους οικονομικά δύσκολα καιρούς, είχε ζητήσει την εξασφάλιση δημόσιου κινητού ΚΤΕΟ, καθώς σε διαφορετική περίπτωση οι κάτοικοι του Αργοσαρωνικού επιβαρύνονται με τη δαπάνη μετάβασης ταυτόχρονα με τη δυσκολία από την ακτοπλοϊκή σύνδεση προκειμένου να περάσουν τα αυτοκίνητά τους από ΚΤΕΟ.
«Μέχρι να επιλυθεί οριστικά η εξασφάλιση της μόνιμης λειτουργίας Κινητών Μονάδων ΚΤΕΟ, η εξάμηνη παράταση προσκλήσεως αποτελεί ανάσα ανακούφισης για τους κατοίκους των νησιών του Αργοσαρωνικού» είχε δηλώσει  ο Π. Χατζηπέρος τονίζοντας πως η προσπάθεια συνεχίζεται ελπίζοντας ότι μέσα στο 6μηνο θα έχει υπάρξει λύση.
Η παράταση αφορά τα προγράμματα πρόσκλησης επιβατικών οχημάτων ιδιωτικής χρήσης και φορτηγών ιδιωτικής χρήσης με μέγιστο μικτό βάρος 3,5 τόνους με έδρα στους Δήμους Αγκιστρίου, Αίγινας, Κυθήρων, Πόρου, Σπετσών, Τροιζηνίας και Ύδρας.
Ερχονται πρόστιμα για ανασφάλιστα αυτοκίνητα
Λίστες με τα ανασφάλιστα και χωρίς ΚΤΕΟ οχήματα απαιτεί το υπουργείο Οικονομικών από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Μεταφορών. Στελέχη από το οικονομικό επιτελείο απαίτησαν από το υπουργείο Μεταφορών αλλά και άλλους φορείς που εμπλέκονται στο θέμα των ανασφάλιστων και χωρίς ΚΤΕΟ οχημάτων να έχουν αποστείλει τους αναλυτικούς καταλόγους με τα στοιχεία των ιδιοκτητών που κινούν παράνομα τα οχήματά τους ώστε να ξεκινήσει η αποστολή των ειδοποιητηρίων με τα πρόστιμα. Ο λόγος αποστολής του τελεσίγραφου εστιάζεται στο γεγονός πως τους τελευταίους μήνες καταγράφεται μεγάλη αύξηση στην αποχή των οχημάτων από τους τεχνικούς ελέγχους ενώ παράλληλα σημειώνεται επίσης και αύξηση στα ασφαλιστικά συμβόλαια που δεν ανανεώνονται χωρίς τα οχήματα να τίθενται εκτός κυκλοφορίας (κατάθεση πινακίδων). Η αποστολή των ειδοποιητηρίων με τα πρόστιμα αναμένεται να ξεκινήσει αμέσως μετά την αποστολή των καταλόγων με τους ιδιοκτήτες οχημάτων που τα κινούν χωρίς ΚΤΕΟ και ασφάλεια.
Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να έχουν αποσταλεί μέχρι τα μέσα έως τέλη Σεπτεμβρίου όλα τα ειδοποιητήρια στους πάνω από 1 εκατ. παραβάτες ιδιοκτήτες οχημάτων ώστε να μπορέσει να ανακοπεί και η «αποχή» των ιδιοκτητών οχημάτων από τους τεχνικούς ελέγχους αλλά και από την ανανέωση των ασφαλιστήριων συμβολαίων.
Να υπενθυμίσουμε πως το πρόστιμο για κίνηση οχήματος χωρίς να έχει περάσει από ΚΤΕΟ ανέρχεται σε 150 ευρώ το οποίο επιβάλλεται μέσω του Taxisnet, ενώ στα ανασφάλιστα οχήματα από τη στιγμή που ο παραλήπτης πάρει στα χέρια του το ειδοποιητήριο προστίμου έχει προθεσμία οκτώ ημερών να τακτοποιήσει την οφειλή του πληρώνοντας επιπλέον παράβολο 250 ευρώ.
Αν ο ανασφάλιστος δεν τακτοποιήσει την οφειλή του τότε το πρόστιμο αυξάνεται σε 500 ευρώ μαζί με διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.
Τα πρόστιμα που προβλέπονται από τον νόμο για τα ανασφάλιστα οχήματα, όσον αφορά τις διοικητικές κυρώσεις αυτές είναι:
  • Αφαίρεση των πινακίδων, άδειας ικανότητας και άδειας κυκλοφορίας για έξι μήνες.
  • Αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας για δύο χρόνια σε περίπτωση ατυχήματος ή για τρία χρόνια σε περίπτωση υποτροπής.
  • Χρηματικό πρόστιμο υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου, με πράξη της Αστυνομικής Αρχής, 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και τα Φ.Δ.Χ., 500 ευρώ για τα επιβατικά & 250 ευρώ για τα δίκυκλα.
  • Φυλάκιση από δύο μήνες έως 1 χρόνο και χρηματική ποινή έως 3.000 ευρώ σε περίπτωση εμπλοκής σε ατύχημα.
Όσον αφορά τις ποινικές κυρώσεις αυτές περιλαμβάνουν φυλάκιση από 2 μήνες έως 1 χρόνο και χρηματική ποινή έως 3.000 ευρώ.