25.9.16

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας: Το ποτήρι ξεχείλισε! Καμία ανοχή στους βιασμούς

Η κίνηση «Καμιά Ανοχή», με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό βιασμού στη Λάρισα και με κεντρικό σύνθημα «το ποτήρι ξεχείλισε: καμία ανοχή στους βιασμούς» πραγματοποίησε το μεσημέρι του Σαββάτου μικροφωνική παρέμβαση και συγκέντρωση στην Καπνικαρέα με στόχο την ευαισθητοποίηση για την κουλτούρα του βιασμού και τη βία κατά των γυναικών.


Μαζική και εξαιρετικό παλμό ήταν η πρώτη συγκέντρωση της κίνησης «Καμία Ανοχή» ενάντια στους βιασμούς και τη βία σε βάρος των γυναικών. Αφορμή, το περιστατικό βιασμού στη Λάρισα με θύμα ένα 14χρονο κορίτσι το οποίο απήχθη, κρατήθηκε παρά τη θέληση του, βιάστηκε ομαδικά και συστηματικά και εξαναγκάστηκε σε πορνεία. από το νονό της και άλλα τέσσερα άτομα. «Καμία μόνη της απέναντι στην πατριαρχία», «κανείς δεν ρωρούσε ποτέ τι φορούε ο βιαστής», «σκότωσε τον σεξιστή μέσα σου» ήταν μερικά από τα συνθήματα στα πλακάτ των συγκεντρωμένων.

Η Ευαγγελία, δικηγόρος, υπενθυμίζει ότι μόλις το 1986, με την αναθεώρηση του Συντάγματος,  για πρώτη φορά θεσμοθετήθηκε η έννοια του βιασμού εντός του γάμου. Μέχρι το 1986 οι Έλληνες σύζυγοι «μπορούσαν να βιάζουν τις συζύγους τους και αυτό δεν ήταν έγκλημα». Σήμερα, πρέπει να αλλάξουν πράγματα που αφορούν το θεσμικό πλαίσιο μετά την πράξη, όπως τονίζει στο left.gr η Ευαγγελία, πράγματα που καθιστούν δύσκολο για το θύμα «να βγει μπροστά και να μιλήσει». Τα θύματα βιασμού δέχονται μεγάλη πίεση, οι διαδικασίες απόδοσης δικαιοσύνης είναι χρονοβόρες... «Αυτό θα πρέπει να μελετηθεί και να αλλάξει με γνώμονα τις ανάγκες του θύματος και όχι του δράστη, με βάση και την ιδιαιτερότητα του εγκλήματος», προσθέτει. «Το βασικότερο που πρέπει να αλλάξει είναι η νοοτροπία μας, να γίνει δεύτερη φύση ο σεβασμός στους άλλους ανθρώπους, χωρίς διαφορές και ιεραρχίες και με κύρια αξία την ανθρώπινη ζωή».


Στο left.gr μίλησε και η Έσρα, φοιτήτρια νομικής και ακτιβίστρια τονίζοντας ότι οι βιαστές γεννιούνται, ανήκουν, εκπαιδεύονται σε αυτήν την κοινωνία, αυτό σημαίνει ότι οι πατριαρχικές συμπεριφορές προέρχονται από την ιεραρχική δομή της κοινωνίας. Οι καταπιεστικές δομές γεννούν βία και αυτό είναι που προκαλεί και τους βιασμούς. «Αν δεν κοιτάξουμε τις ρίζες του προβλήματος, αν συνεχίσουμε έτσι, οι βιασμοί και γενικότερα η βία κατά των γυναικών δεν θα σταματήσει, αν δεν προκαλέσουμε την αλλαγή της εξουσιαστικής δομής της κοινωνίας». Όπως προσθέτει, «τα ΜΜΕ είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας αλλά και το εργαλείο συντήρησης και παγίωσης αυτών των κοινωνικών συμπεριφορών και στερεοτύπων, κάτι πολύ προβληματικό με αποτέλεσμα τα ΜΜΕ από μέρος της λύσης να είναι μέρος του προβλήματος, διογκώνοντάς το».


Όπως ανέφερε το κάλεσμα για τη συγκέντρωση, στη Λάρισα ένα κορίτσι 14 χρονών απήχθη, κρατήθηκε παρά τη θέληση του, βιάστηκε ομαδικά και συστηματικά και εξαναγκάστηκε σε πορνεία. Δεν είναι το πρώτο ούτε το τελευταίο περιστατικό βιασμού. Μάλιστα είναι από τα λίγα που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας.
Το ποτήρι έχει ξεχειλίσει προ πολλού. Γι’ αυτόν το λόγο συναντηθήκαμε τη Δευτέρα 12/9/2016 στην Αθήνα και δημιουργήσαμε την κίνηση «Καμιά Ανοχή»: γιατί δεν ανεχόμαστε πια τους βιασμούς, τις δολοφονίες, τους ξυλοδαρμούς, τις παρενοχλήσεις, το σεξιστικό λόγο και συμπεριφορά, την καθημερινή βία που στοχεύει τα γυναικεία σώματα.
Για όσα υπέστη η 14χρονη κατηγορούνται 5 άτομα, τα οποία παρουσιάζονται για ακόμη μια φορά από τα ΜΜΕ ως «τέρατα», «ανώμαλοι» κλπ. Εμείς όμως κοιτάζοντας τις φωτογραφίες τους, βλέπουμε άντρες καθημερινούς και όχι «εξωκοινωνικά στοιχεία».
Βιασμό δεν διέπραξαν εξωκοινωνικά στοιχεία, τον διέπραξαν συγγενείς, δικηγόροι, μανάβηδες, οικογενειάρχες, γείτονες. Και στον βιασμό –στον κάθε βιασμό- συναινούν σιωπηλά ολόκληρες κοινωνίες. Συναινούν τα ΜΜΕ, που παρουσιάζουν την κάθε περίπτωση βιασμού, δολοφονίας και κακοποίησης ως σοκαριστικό μεμονωμένο γεγονός. Συναινούν όσοι αρχικά πέφτουν από τα σύννεφα, κάθε φορά, και στη συνέχεια ξεχνούν γρήγορα. Συναινούν και όσοι θεωρούν αποκλειστική ευθύνη των ίδιων των γυναικών την προστασία τους.
Εμείς αρνούμαστε να ξεχάσουμε. Ξέρουμε πως στη θέση της κοπέλας μπορούσε να είναι οποιαδήποτε από μας, μια γνωστή, μια φίλη, μια συμμαθήτρια και ξέρουμε πως στη θέση της υπήρξαν και θα υπάρξουν κι άλλες.
Απαιτούμε να αποδοθεί δικαιοσύνη. Δικαιοσύνη σημαίνει ποινή για όλους τους δράστες αντίστοιχη της πράξης τους. Δικαιοσύνη σημαίνει αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο έτσι ώστε να υποστηρίζονται τα θύματα. Δικαιοσύνη σημαίνει τα μέσα ενημέρωσης να μιλούν για το έγκλημα και όχι να ταΐζουν με κανιβαλιστικά άρθρα ένα κοινό που διψάει για θέαμα. Δικαιοσύνη σημαίνει να βρεθούν μπρος των ευθυνών τους όσοι κάνουν ότι δε βλέπουν και δεν ακούν, όσοι ποτέ δεν μιλάνε.
Δικαιοσύνη σημαίνει να μη φοβόμαστε – στο δρόμο, στη δουλειά, στο σπίτι, στην παρέα.
Για να μη μείνει ο βιασμός της 14χρονης χωρίς απάντηση.
Για να μην νιώθει καμία μόνη της απέναντι στην πατριαρχία.
Καμία Ανοχή στη κουλτούρα του βιασμού.






To φυλλάδιο που μοιράζεται στη συγκέντρωση:

left