18.9.16

ΚΩΣ - Υπόθεση Μπεν Νίνταμ: «Κάνουν λάθος οι Άγγλοι για τον υπεύθυνο» της εξαφάνισης του παιδιού


Υπόθεση Μπεν Νίνταμ: «Κάνουν λάθος οι Άγγλοι για τον υπεύθυνο» της εξαφάνισης του παιδιού

«Πιστεύουμε ότι δεν ευσταθούν όσα αναφέρουν τώρα οι άγγλοι ερευνητές για ενδεχόμενο ο 21 μηνών Μπεν Νίνταμ να σκοτώθηκε από τον εκσκαφέα που χειριζόταν ο συνάδελφός μας Κωνσταντίνος Μπάρκας, ο οποίος πέθανε πριν από ενάμιση χρόνο από την επάρατη νόσο», ανέφεραν, μιλώντας προς «Το Βήμα», συνάδελφοι του αποθανόντος ιδιοκτήτη επιχείρησης χωματουργικών εργασιών από την Κω Κωνσταντίνου Μπάρκα, ο οποίος προσδιορίζεται σε δημοσιεύματα βρετανικών εφημερίδων -με επίκληση δηλώσεις βρετανών ερευνητών- ως «υπεύθυνος» για την εξαφάνιση του μικρού Μπεν Νίνταμ τον Ιούλιο του 1991. «Θυμόμαστε ότι τότε είχε ερευνηθεί ιδιαίτερα από την Αστυνομία αν ο Μπεν μπορεί να είχε καταπλακωθεί από χώματα στις συγκεκριμένες χωματουργικές εργασίες. Είχαν γίνει από τις πρώτες ώρες εξαφάνισης του Μπεν εκτεταμένες έρευνες στο σημείο όπου είχαν πεταχτεί όλα τα μπάζα και δεν είχε βρεθεί τίποτα», προσθέτουν και συμπληρώνουν: «Ακόμη, για αυτό που λένε τώρα οι Άγγλοι πως "πληροφορήθηκαν ότι το μοιραίο βράδυ ο Κώστας ήταν "κάθιδρος" και πως "ήξερε τι είχε συμβεί", και αυτό δεν επιβεβαιώνεται από πουθενά. Ξέραμε χρόνια τον συγκεκριμένο άνθρωπο και σε καμιά περίπτωση δεν μας έδειχνε ότι τον απασχολούσαν τάχα ευθύνες ή... τύψεις για την εξαφάνιση του Μπεν».
«Μάλιστα επειδή γίνονταν συχνά συζητήσεις τον ρωτούσαμε "βρε τι έγινε με τον Μπεν, μήπως σου ξέφυγε κάτι και έγινε το κακό;" και εκείνος μας απαντούσε "μη λέτε βλακείες. Δεν έχω ιδέα τι συνέβη με τον μικρό"», προσθέτουν και επισημαίνουν πως ο ίδιος άνθρωπος, όποτε γίνονταν έρευνες για τον Μπεν, έσπευδε να βοηθήσει, να καθοδηγήσει τα συνεργεία έρευνας, να συνεργασθεί με τις δικαστικές αρχές. Ακόμη και όταν ήταν σοβαρά άρρωστος.
Αυτό ανέφεραν μιλώντας προς «Το Βήμα» συνάδελφοι -όπως οι κ.κ. Τσουκαλάς, Νιοκαστρίτης κ.ά.- αλλά και συγγενείς του αποθανόντος ιδιοκτήτη χωματουργικών εργασιών από την Κω Κωνσταντίνου Μπάρκα.
Οπως προαναφέρθηκε, ο συγκεκριμένος προσδιορίζεται σε τωρινά δημοσιεύματα βρετανικών εφημερίδων ως «υπεύθυνος» της εξαφάνισης του μικρού Μπεν Νίνταμ τον Ιούλιο του 1991 από το συγκεκριμένο νησί του ανατολικού Αιγαίου. Μάλιστα το πρωί της Παρασκευής πήγαν στην κατοικία του χειριστή του εκσκαφέα στην Κω έλληνες και βρετανοί αξιωματούχοι και συνομίλησαν με οικείους του. Σύμφωνα με ορισμένες μαρτυρίες, δεν ανέκυψε «οποιοδήποτε χρήσιμο συμπέρασμα».
Το δημοσίευμα
Όπως σημείωνε δημοσίευμά της η «Daily Mirror», «οι βρετανοί αστυνομικοί θα επιχειρήσουν να εξακριβώσουν την πληροφορία ότι ο μικρός Μπεν μπορεί να έπεσε θύμα δυστυχήματος και συγκεκριμένα μπορεί να συνεθλίβη από εκσκαφέα».
Πρόκειται για μια εκδοχή που είχε εξεταστεί και παλαιότερα, αφού, ήταν γνωστό από την αρχή ότι την ημέρα που δηλώθηκε η εξαφάνιση του παιδιού ο Κ. Μπάρκας, στο πλαίσιο κατασκευής οικήματος, είχε σκάψει ένα βαθύ χαντάκι σε απόσταση μόλις 15 μέτρων από το σημείο στο οποίο χάθηκαν τα ίχνη του.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, «αγνώστων στοιχείων μάρτυρας φέρεται να έχει πει πρόσφατα στους αστυνομικούς ότι είδε τον Μπάρκα "να είναι ιδρωμένος και να τρέμει" μετά την επιστροφή του από το αστυνομικό τμήμα όπου πήγε να καταθέσει την ημέρα της εξαφάνισης του μικρού Μπεν».
Όπως προκύπτει από τις ίδιες αναφορές, «η σορός του άτυχου Μπεν μπορεί να βρίσκεται σε άλλο σημείο όπου πετάχτηκαν τα μπάζα από τις συγκεκριμένες εργασίες».
Ωστόσο οικείοι του εν λόγω ιδιοκτήτη χωματουργικών εργασιών σημειώνουν ότι «αυτό που αναφέρεται για κάθιδρο και ανήσυχο συγγενή μας εκείνο το βράδυ είναι τελείως λάθος. Απορούμε ποιος μπορεί να έχει πει κάτι τέτοιο.
Ούτε εκείνο το βράδυ ούτε κάποια φορά τα τελευταία 23 χρόνια μέχρι τον θάνατό του έδειξε να τον απασχολεί κάτι για τις συνθήκες εξαφάνιση του Μπεν.
Όταν το 2012 είχαν γίνει ανασκαφές στο οίκημα που είχε ανεγερθεί στον χώρο όπου είχε κάνει το 1991 τις εκσκαφές, είχε σπεύσει να βοηθήσει. Δεν είχε βρεθεί τίποτε. Τα μπάζα εξάλλου δεν μπορεί να μεταφέρθηκαν σε άλλο σημείο επειδή ο ίδιος χειριζόταν εκσκαφέα που έκανε μεταφορές χωμάτων για τη διαμόρφωση του χώρου μόνο εντός του συγκεκριμένου οικοπέδου. Δεν υπήρχε φορτηγό για να μεταφέρει άλλού χώματα από το συγκεκριμένο οικόπεδο.
Εξάλλου κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει ότι ο αποθανών χειριστής ήταν αυτός που είχε δώσει κρίσιμη κατάθεση για ένα ΙΧ που κινείτο με μεγάλη ταχύτητα κοντά στο σημείο όπου χάθηκε ο μικρός Άγγλος».
Πάντως βρετανοί και έλληνες αξιωματούχοι ανέφεραν ότι υπάρχουν ορισμένες σοβαρές ενδείξεις που θα ερευνηθούν και ουδείς μπορεί να γνωρίζει τι θα προκύψει.