29.10.16

Λήγει η αντιπυρική περίοδος - Λιγότερες (καλοκαιρινές) πυρκαγιές στη Μεσσηνία

Πόσα στρέμματα κάηκαν το καλοκαίρι.  
 Στοιχεία της WWF Ελλάς
Τελειώνοντας ο μήνας Οκτώβριος ολοκληρώνεται και η αντιπυρική περίοδος.  Από τα στοιχεία που συγκέντρωσε και ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες η WWF Ελλάς 302.000 στρέμματα κάηκαν το καλοκαίρι του 2016, που κατατάσσεται στην 5 η χειρότερη θέση των αντιπυρικών περιόδων της τελευταίας δεκαετίας. 
Στο χάρτη που παρουσιάζεται με στοιχεία από το Πυροσβεστικό Σώμα δεν υπάρχει η Μεσσηνία. 
Με άλλα λόγια ήταν μία ήρεμη σαιζόν, με τις μικρές γνωστές εκδηλώσεις πυρκαγιών, που θα είχαν αποφευχθεί αν ήμασταν όλοι πιο προσεκτικοί.
Η Θάσος, η Χίος και η Εύβοια να πλήρωσαν το μεγαλύτερο τίμημα. Ακολούθησαν  Ρόδος, Κρήτη, Αττική, Βοιωτία, Λάρισα, Ζάκυνθος, Άνδρος, Δράμα, Σάμος και Λακωνία. 
Αρκετά ήταν και τα περιστατικά στις Κυκλάδες σε νησιά όπως η Τήνος, η Νάξος, η Σέριφος, η Κέα, η Σύρος.
Η περίπτωση της Χίου: Μια από τις σημαντικότερες πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού υπήρξε αυτή που εκδηλώθηκε στα Μαστιχοχώρια της Χίου και έκαψε 43.431 στρέμματα. Αρκετές από τις εκτάσεις που κάηκαν είχαν καεί και στη μεγάλη πυρκαγιά του 2012, γεγονός που προκαλεί έντονους προβληματισμούς για τη φυσική ανάκαμψη των δασών της Χίου. Η δασική ομάδα του WWF Ελλάς βρέθηκε στο νησί για επιτόπια αυτοψία και ήδη έχει καταθέσει στις τοπικές αρχές τον σχετικό απολογισμό που περιλαμβάνει και προτάσεις αποκατάστασης.
Αν και απομένουν 2-3 μέρες μέχρι τη λήξη της περιόδου η χώρα οφείλει να προετοιμάζεται από τώρα για το καλοκαίρι του 2017, καθώς τα χρόνια προβλήματα του μηχανισμού δασοπυροπροστασίας παραμένουν. 
Τα αίτια και η προετοιμασία για το 2017.  Ο συντονιστής τοπικών δράσεων του WWF Ελλάς Ηλίας Τζηρίτης στην ιστοσελίδα της οργάνωσης δηλώνει: «Δυστυχώς, είχαμε και φέτος πολλές πυρκαγιές από αμέλεια. Παρά τα κάποια θετικά βήματα από πλευράς Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και Πυροσβεστικού σώματος, χρειαζόμαστε μια διαρκή και εντατική εκστρατεία ευαισθητοποίησης, με τη συνεργασία όλων των ενδιαφερόμενων φορέων. Ο μηχανισμός δασοπυροστασίας δεν είναι μόνο οι κρατικοί φορείς αλλά πρέπει κάθε πολίτης αυτής της χώρας να νιώσει ότι αποτελεί έναν σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα προστασίας των δασών μας».

Α.Χ.