12.11.16

Δραματικός απολογισμός: Κάηκαν πάνω από 365 χιλιάδες στρέμματα φέτος

Περισσότερες δασικές πυρκαγιές και πάνω από τις διπλάσιες καμένες εκτάσεις το 2016, σε σχέση με το 2015, αλλά και περισσότεροι εμπρησμοί, είναι ο θλιβερός απολογισμός, της φετινής αντιπυρικής περιόδου, σε σχέση με πέρσι.


Τα στοιχεία της αντιπυρικής περιόδου 2016, παρουσιάστηκαν σήμερα, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα, στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Χαλάνδρι, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων, καθώς η 12η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως «Ημέρα Μνήμης Πεσόντων Πυροσβεστών».
Ανάλογες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Ελλάδα, όπου υπάρχουν μνημεία για τους πυροσβέστες που έχασαν τη ζωή τους στο καθήκον.
Σημειώνεται ότι εφέτος έχασαν τη ζωή τους άλλοι τρεις πυροσβέστες εν ώρα υπηρεσίας.
Σε ό,τι αφορά τον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου, εφέτος σε σχέση με πέρσι παρουσιάζεται αύξηση στις πυρκαγιές σε ποσοστό 22,8% και στις καμένες εκτάσεις κατά 124,5%.
Αύξηση όμως σε σχέση με πέρσι, παρουσιάζουν και οι εμπρησμοί που διαπιστώθηκαν από τις έρευνες των αρμοδίων υπηρεσιών, σε ποσοστό 60%, με πρώτο στον κατάλογο των αιτίων τον εμπρησμό από πρόθεση.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, από τις αρχές του έτους μέχρι και τέλος Οκτωβρίου εκδηλώθηκαν 7.983 πυρκαγιές με τις καμένες εκτάσεις να ανέρχονται στα 365.869 στρέμματα, ενώ τα αντίστοιχα αποτελέσματα για την ίδια περίοδο του έτους 2015 ήταν 6.499 πυρκαγιές και 162.961 στρέμματα.
Μόνο κατά τη διάρκεια του «καυτού τριμήνου» Ιουνίου-Αυγούστου, διαπιστώνεται ότι ο αριθμός των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν ανήλθε στις 4.029 και το σύνολο των καμένων εκτάσεων στα 237.415 στρέμματα, ενώ τα αντίστοιχα αποτελέσματα για την ίδια περίοδο του 2015 ήταν 3.158 πυρκαγιές και 124.028 στρέμματα. Δηλαδή αύξηση των πυρκαγιών κατά 27,6% και αύξηση των καμένων εκτάσεων κατά 91,4% σε σχέση με το 2015.
Η αρνητική αυτή εικόνα αποδίδεται κατά κύριο λόγο στις ακραίες κλιματολογικές συνθήκες με ανησυχητικά μεγάλη διάρκεια, στην έλλειψη βροχοπτώσεων και στο σπάνιο φαινόμενο των «ξηρών καταιγίδων», (δηλαδή αέρας και πολύ μεγάλος αριθμός κεραυνών, χωρίς βροχή), όπως το φαινόμενο αυτό που έκαψε τη Θάσο τον Σεπτέμβριο.
Χαρακτηριστικά, στην παρουσίαση των στοιχείων αναφέρθηκε ότι για τις συνολικά 92 ημέρες έκδοσης του χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, εμφανίστηκαν 52 ημέρες με δείκτη επικινδυνότητας 3 και 28 ημέρες με δείκτη επικινδυνότητας 4, συνολικά δηλαδή 80 ημέρες από τις 92. Αντίστοιχα για το 2015 εμφανίστηκαν 39 ημέρες με δείκτη επικινδυνότητας 3 και 20 ημέρες με δείκτη επικινδυνότητας 4, συνολικά 59 ημέρες από τις 92.
Σε ό,τι αφορά τα αίτια των δασικών πυρκαγιών, όπως προκύπτει από τα μέχρι σήμερα στοιχεία της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού και των κατά τόπους Ανακριτικών Γραφείων των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, φέτος από το σύνολο των αγροτοδασικών πυρκαγιών, έχουν σχηματιστεί 5.533 δικογραφίες, εκ των οποίων 1.468 αφορούν δάση και δασικές εκτάσεις και 4.065 αγροτικές εκτάσεις. Οι δικογραφίες που σχηματίστηκαν ήταν σε βάρος 219 ατόμων εκ των οποίων 197 για εμπρησμό από αμέλεια και 22 για πρόθεση. Διαδικασία αυτοφώρου ακολουθήθηκε για 161 άτομα, από τα οποία 143 αφορούσαν αμέλεια και 18 πρόθεση, παρουσιάζοντας μία αύξηση της τάξης του 60% σε σχέση με το 2015.
Αναλυτικά, από τα στατιστικά στοιχεία της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού προκύπτει ότι τα αίτια των αγροτοδασικών πυρκαγιών (για τις οποίες έχει ολοκληρωθεί το έργο της προανάκρισης), έχουν ως εξής:
Πρόθεση 47,94%
Αμέλεια 32,65%
Φυσικά αίτια 2,78%
Άγνωστα 13,45%
Τυχαία 3,18%.
Για ανάγκη αλλαγής σχεδιασμού έκανε λόγο στην ομιλία του ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, με βάση τη φετινή κατάσταση, εκφράζοντας τον προβληματισμό του.
«Πρέπει να δούμε πώς εξελίσσονται τα πράγματα», είπε και συνέχισε: «Έχουμε διαφορετικά καλοκαίρια, διαφορετικούς χειμώνες, διαφορετικές κλιματολογικές συνθήκες, με πολύ δυνατούς ανέμους, με καταιγίδες και με καιρικά φαινόμενα πρωτόγνωρα, που μας αναγκάζουν να διαφοροποιήσουμε τον τρόπο σκέψης, τον τρόπο σχεδιασμού και τον τρόπο λειτουργίας».
Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, από την πλευρά του, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «δεδομένων των συνθηκών και όλων των παραμέτρων ήταν μια πετυχημένη χρονιά» και υπογράμμισε: «Ο μηχανισμός όχι μόνο ανταποκρίθηκε, όχι μόνο άντεξε, θεωρώ, ότι πήγε και καλύτερα από άλλες χρονιές, από μόνος του χωρίς να ζητήσει βοήθεια, αλλά εκτός του ότι δεν ζήτησε βοήθεια συνέδραμε και άλλες χώρες».
Ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Βασίλειος Καπέλιος, κατά την ομιλία του, εξέφρασε και αυτός τον προβληματισμό του για τη φετινή χρονιά, επισημαίνοντας ότι από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου είχε διαφανεί ότι επρόκειτο οι δυνάμεις πυρόσβεσης να αντιμετωπίσουν δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες. 
Και ανέφερε χαρακτηριστικά την πυρκαγιά της Θάσου που έκαψε το νησί στις 10 Σεπτεμβρίου σε ημερομηνία με δείκτη επικινδυνότητας 2.