«Ένα ολόκληρο ΕΣΠΑ είναι η οφειλή της κεντρικής εξουσίας προς τους δήμους. Αν μας είχαν δοθεί τα χρήματα αυτά, που μας ανήκαν άλλωστε, αν τα είχαμε εμείς διαχειριστεί, σήμερα η Ελλάδα θα ήταν διαφορετική» είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Πατούλης κάλεσε την κυβέρνηση να ανοίξει τα χαρτιά της, σημείωσε ότι τα δύο τελευταία χρόνια δεν υπήρξε καμία ολοκληρωμένη πρόταση από την πλευρά της κυβέρνησης, και ανέφερε ότι για την τοπική αυτοδιοίκηση, το πρόβλημα δεν είναι ο εκλογικός νόμος αλλά η μείωση της χρηματοδότησης των δήμων, ο σφικτός εναγκαλισμός με την κεντρική εξουσία και η χορήγηση αρμοδιοτήτων χωρίς πόρους και προσωπικό. Ειδικά για τη μείωση των πόρων, τόνισε ότι το 2017 οι δήμοι θα εισπράξουν από το κράτος τα λιγότερα χρήματα που εισέπραξαν ποτέ τα τελευταία χρόνια.
Για το προσφυγικό επανέλαβε ότι δεν έχει παρουσιαστεί μέχρι σήμερα ολοκληρωμένο σχέδιο, σημείωσε ότι η κυβέρνηση αγνοεί την ΚΕΔΕ και έκανε λόγο για εκχώρηση αρμοδιοτήτων του κράτους μαζί με τα χρήματα, σε μη κυβερνητικές οργανώσεις.
Παρουσιάζοντας τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει η τοπική αυτοδιοίκηση, ο κ. Πατούλης ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι η ΚΕΔΕ ζητά να εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2017 το κονδύλιο των 214 εκατομμυρίων και να συμψηφιστεί με το ποσό που θα προκύψει από το ύψος της νέας γενιάς παρακρατηθέντων. Η Ένωση ζητά επίσης να αποδίδονται μέχρι το τελευταίο ευρώ όσα προβλέπονται στον Ν. 3852/2010, να παραχωρηθεί στους δήμους το δικαίωμα χρήσης των αιγιαλών, να μεταφερθούν στους δήμους ακίνητα του δημοσίου που δεν έχουν περιέλθει στο ΤΑΙΠΕΔ, να προωθηθεί η φορολογική αποκέντρωση, να χρηματοδοτούνται περιβαλλοντικά έργα από το Πράσινο Ταμείο, να αυξηθεί η χρηματοδότηση της αυτοδιοίκησης στο 8% του ΑΕΠ και να ενισχυθούν οι δήμοι στην υλοποίηση πολιτικών που αναδεικνύουν την κοινωνική αλληλεγγύη σε ύψιστη προτεραιότητα.
Για το ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ, ο κ. Πατούλης υπογράμμισε ότι διεξάγεται στην πιο κρίσιμη ίσως χρονική συγκυρία για το ίδιο το μέλλον του τόπου και της πατρίδας μας. Παράλληλα, τόνισε ότι η αυτοδιοίκηση βγαίνει μπροστά για να σηκώσει η Ελλάδα ξανά ψηλά το κεφάλι, και αναλαμβάνει την ευθύνη να χτίσει την Ελλάδα από την αρχή.
«Σε αυτό το συνέδριο θα φέρουμε προς έγκριση από το Σώμα, τη δική μας πρόταση για τη μεταρρύθμιση του κράτους» είπε και σημείωσε ότι είναι απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ να προτείνει στο δημόσιο διάλογο που έχει ξεκινήσει για την αλλαγή του «Καλλικράτη», 12 μεγάλες μεταρρυθμιστικές τομές, που βασίζονται σε αποφάσεις συνεδρίων της ΚΕΔΕ, στην αξιοποίηση της ευρωπαϊκής εμπειρίας και στις μελέτες που εκπονήθηκαν πρόσφατα από το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης. «Η ΚΕΔΕ θα αναλάβει την πρωτοβουλία να ενημερώσει τα κοινοβουλευτικά πολιτικά κόμματα και την κοινωνία για τις προτάσεις αυτές, επιδιώκοντας την ευρύτερη δυνατή πολιτική και κοινωνική συναίνεση» τόνισε ο Γιώργος Πατούλης.
Τέλος, ο πρόεδρος της Ένωσης δήλωσε πως η ΚΕΔΕ «είναι έτοιμη να συμμετάσχει ενεργά στη διαμόρφωση ενός ρεαλιστικού σχεδίου για την αναγέννηση της πατρίδας μας» με συγκεκριμένες θέσεις για την αλλαγή του «Καλλικράτη», τα οικονομικά των ΟΤΑ, την τοπική ανάπτυξη, το κοινωνικό κράτος, την αγροτική ανάπτυξη, τη νησιωτικότητα, το προσφυγικό, την απασχόληση, την κοινωνική συνοχή, το περιβάλλον, το χωροταξικό σχεδιασμό, την υγεία και την παιδεία, τη συνταγματική αναθεώρηση. Όλα τα παραπάνω ζητήματα θα συζητηθούν στο συνέδριο - και με τον τρόπο αυτό η ΚΕΔΕ θα διαμορφώσει το νέο σχέδιο δράσης για την επόμενη χρονιά, η οποία, «θα είναι μια χρονιά αγώνων και διεκδικήσεων» κατέληξε ο Γ. Πατούλης.