20.12.16

Μπορεί ένα δώρο να βλάψει την ψυχική υγεία του παιδιού;

Οδηγίες από την επιτροπή Προστασίας Ανηλίκων
Με αφορμή την εορταστική περίοδο, η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, καλεί τους γονείς και όσους φροντίζουν παιδιά, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ως προς την επιλογή και χρήση παιχνιδιών και άλλων καταναλωτικών προϊόντων που απευθύνονται σε παιδιά, τα οποία, υπό συγκεκριμένες συνθήκες, μπορούν να βλάψουν την ψυχική υγεία τους.
Η επιτροπή Προστασίας Ανηλίκων, που λειτουργεί συμβουλευτικά προς τη γενική γραμματεία, εφιστά την προσοχή όλων, στην καταλληλότητα των παιχνιδιών για την κάθε ηλικία και την προσεκτική επιλογή τους, την προστασία των παιδιών από βίαια παιχνίδια, τα χρονικά όρια έκθεσης των παιδιών σε οθόνες και ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τη χρήση κινητών τηλεφώνων από παιδιά, καθώς μπορεί να συνεπάγονται κινδύνους, τόσο για τη σωματική, όσο και για την ψυχική υγεία τους, την προστασία της ιδιωτικής ζωής των παιδιών, ιδίως στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 
Το μήνυμα της Επιτροπής Προστασίας Ανηλίκων
Η προστασία της ψυχικής υγείας των παιδιών από κάθε προϊόν ή εμπορική πρακτική που μπορεί να τα βλάψει, είναι υπόθεση που μας αφορά όλους. Για το λόγο αυτό, με αφορμή και την εορταστική περίοδο, υπενθυμίζονται οι παρακάτω βασικές αρχές που αφορούν τα παιδιά ως καταναλωτές:

- Αποφεύγουμε την αγορά παιγνιδιών που δεν φέρουν πιστοποίηση ή έχουν εμφανή επικινδυνότητα για τη σωματική ή ψυχική υγεία των παιδιών.
- Όταν πρόκειται να επισκεφτούμε τα μαγαζιά μαζί με τα παιδιά μας, συζητάμε από πριν μαζί τους για τον σκοπό και το εύρος των αγορών μας, για θέματα κόστους, ποιότητας, ποσότητας και χρησιμότητας των αγαθών. Φροντίζουμε να προμηθευόμαστε προϊόντα που αντιστοιχούν στην ηλικία και τις δεξιότητες των παιδιών μας.
- Επιδιώκουμε τα παιδιά μας να μην βρίσκονται για μεγάλο χρονικό διάστημα μπροστά σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και ηλεκτρονικά παιχνίδια και αποφεύγουμε την έκθεσή τους σε σκηνές βίας ή βίαια παιχνίδια. Θέτουμε εκ των προτέρων χρονικό όριο στη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών και παιχνιδιών, ιδίως στα μικρότερα παιδιά, διότι συχνά αποκόπτονται από τον γύρω κόσμο και εξαρτώνται από αυτά.
- Προτιμούμε την τοποθέτηση υπολογιστή σε κοινό χώρο (πχ σαλόνι) και ενημερωνόμαστε για τη χρήση γονικών φίλτρων. Φροντίζουμε να είμαστε παρόντες όταν παιδιά μικρότερης ηλικίας παρακολουθούν τηλεόραση ή χρησιμοποιούν Η/Υ και σύνδεση στο διαδίκτυο.
- Δεν δίνουμε πιστωτική κάρτα ή την ταυτότητά μας στα παιδιά, για την πραγματοποίηση ηλεκτρονικών συναλλαγών.
- Αποφεύγουμε την αγορά και τη χρήση κινητών τηλεφώνων από παιδιά κάτω των 12 ετών, προκειμένου να τα προστατεύσουμε από την ακτινοβολία, αλλά και από άλλους κινδύνους, όπως πρόσβαση σε ακατάλληλο υλικό, επικοινωνία με άγνωστα πρόσωπα, ανεξέλεγκτη χρήση ηλεκτρονικών παιχνιδιών, χρεώσεις κλπ.
- Γενικότερα, ως γονείς ή φροντιστές των παιδιών, χρειάζεται διαρκώς να έχουμε στο μυαλό μας ότι τα παιδιά έχουν δικαίωμα να επικοινωνούν και να ψυχαγωγούνται με τα σύγχρονα μέσα, χρειάζεται όμως παράλληλα να προστατεύονται από τους κινδύνους που παραμονεύουν για τη σωματική και την ψυχική τους υγεία.