25.12.16

Στα ίδια - οικονομικά - επίπεδα η δακοπροστασία ;

Προβληματισμένοι οι ελαιοπαραγωγοί Ηλείας για το δάκο, αφού κάθε  άλλο παρά ενθαρρυντικά υπολογίζεται να είναι τα πρώτα «σήματα» για τα κονδύλια του προγράμματος δακοκτονίας για το 2017.
Η πίστωση αναμένεται να κυμανθεί στα ίδια με πέρυσι, δηλαδή κοντά στις 400.000 ευρώ, σύμφωνα με ανεπίσημη τοποθέτηση στελέχους της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην εφημερίδα «Πατρίς» της Ηλείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα μέσα Οκτωβρίου έχουν γίνει διαδοχικές συσκέψεις σε περιφερειακό επίπεδο, με τη συμμετοχή και υπηρεσιακών στελεχών, με αντικείμενο την εξεύρεση λύσης για την επόμενη χρονιά, ώστε οι διαγωνισμοί να υλοποιηθούν απρόσκοπτα και να επιτευχθεί ο μέγιστος βαθμός αποτελεσματικότητας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η πρόταση της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) ΠΕ Ηλείας ήταν να διπλασιαστούν τα κονδύλια και να φτάσουν κοντά στο ένα εκατομμύριο ευρώ, ώστε να καλυφθεί μεγαλύτερος αριθμός ελαιόδεντρων, όπως προέκυψε από την αποτίμηση της εικόνας στη φετινή περίοδο.
Ωστόσο, η πρώτη –προφορική- απάντηση ήταν ότι πολύ δύσκολα θα ικανοποιηθεί το συγκεκριμένο αίτημα, επομένως οι αρμόδιες υπηρεσίες κάνουν τον σχεδιασμό τους με το… χειρότερο σενάριο, δηλαδή προετοιμασία διαγωνισμών με περίπου 400.000 ευρώ.
Η ενθαρρυντική εξέλιξη είναι το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν ελαιοτριβείς και παραγωγοί για το πρόγραμμα δακοκτονίας, καθότι η φετινή εικόνα στα λιοστάσια τους θορύβησε. Όπως μεταφέρθηκε στην εφημερίδα «Πατρίς» από ελαιοτριβεία της νότιας Ηλείας, ήδη γίνονται συζητήσεις για να βρεθεί ο τρόπος ώστε να αναλάβουν οι ίδιοι ως εργολάβοι την υλοποίηση του προγράμματος δακοκτονία το 2017, για να αποτραπεί η επανάληψη των περσινών καθυστερήσεων.
Σ.Σ. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστή κάποια παρόμοια κίνηση στη Μεσσηνία. Ευελπιστούμε για κάτι καλό – καλύτερο από τα περσινά. 

Α.Χ.