23.1.17

ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ - ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΟΥ- ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΓΑΛΕΡΑΣ

Άρθρο του * Τάσου Νιάρχου Δημοτικού Σύμβουλου  Καλαμάτας με τη
 Λαϊκή Συσπείρωση Καλαμάτας


Είναι γνωστό σε όλους μας ότι οι καθαρίστριες στις σχολικές μονάδες εργάζονται σε ένα κρίσιμο τομέα, που αφορά την ίδια την υγεία των παιδιών. Παρ' όλα αυτά οι συνθήκες εργασίας και οι εργασιακές σχέσεις τους είναι απαράδεκτες, τους οφείλονται μήνες από τα ψίχουλα που χαρακτηρίζονται μισθός, πολλές ώρες δουλειάς κ.ά.
Στον κλάδο της καθαριότητας των Δημόσιων Σχολείων κυριαρχούν οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις.
Η σύμβαση έχει δεκάμηνη διάρκεια και η αμοιβή υπολογίζεται ανά αίθουσα διδασκαλίας. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι στον τρόπο υπολογισμού της αμοιβής περιλαμβάνονται μόνο οι αίθουσες και όχι οι κοινόχρηστοι και βοηθητικοί χώροι των σχολείων, που μπορεί να είναι διπλάσια και τριπλάσια τετραγωνικά από τις αίθουσες: Διάδρομοι, σκάλες, αίθουσες εκδηλώσεων, γραφεία.
Η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων, περίπου 8.500 εργαζόμενες και εργαζόμενοι, δουλεύουν με το καθεστώς των Συμβάσεων έργου, με μισθό 200-300€.  
Στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου της Καλαμάτας εργάζονται 29 καθαρίστριες με σύμβαση έργου και 14 με σύμβαση αορίστου χρόνου πλήρους 8ωρης απασχόλησης.
Η καθαριότητα των σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου της Καλαμάτας, είναι ευθύνη της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Είναι βεβαίως γνωστό ότι για αυτές τις εργασιακές σχέσεις ευθύνονται κυρίως οι προηγούμενες καθώς και η σημερινή κυβέρνηση και όχι οι Δημοτικές Αρχές.
Όμως η πολιτική της Δημοτικής Αρχής και της πλειοψηφίας της σχολικής επιτροπής επιδεινώνουν αυτές τις εργασιακές σχέσεις και έχουν μεγάλη ευθύνη για την κατάσταση που επικρατεί.
Συγκεκριμένα αντί η σχολική επιτροπή να βλέπει ποιες είναι οι ανάγκες των σχολείων και να απαιτεί από το Υπουργείο τις απαραίτητες πιστώσεις, κοιτά πως θα κατανείμει τις πιστώσεις που δίνονται.
Όταν συνταξιοδοτείται καθαρίστρια με πλήρη 8ωρη απασχόληση στη θέση της προσλαμβάνεται καθαρίστρια με 4ωρη απασχόληση.
Το εργαστηριακό κέντρο στο σχολικό συγκρότημα του πρώην Πολυκλαδικού  χρησιμοποιεί 20 εργαστηριακές αίθουσες. Κατά την προηγούμενη σχολική χρονιά καθώς και για τους μήνες Σεπτέμβριο-Οκτώβριο της φετινής σχολικής χρονιάς υπήρχε μία καθαρίστρια με σύμβαση έργου για 12 αίθουσες.

Στο ίδιο σχολικό συγκρότημα υπάρχει το ΕΚΦΕ με τρεις αίθουσες, οι οποίες  δεν λειτουργούν καθημερινά, καθώς και το γυμναστήριο τα οποία καθαρίζουν εκ περιτροπής οι καθαρίστριες με σύμβαση έργου που εργάζονται στο σχολικό συγκρότημα χωρίς να πληρώνονται. Το ίδιο ισχύει και για το σχολείο δεύτερης ευκαιρίας για το οποίο ενώ κοντεύουν Χριστούγεννα δεν έχει ακόμη προσληφθεί καθαρίστρια.
Να σημειώσουμε εδώ ότι αυτό το σχολικό συγκρότημα έχει συνολικό εμβαδόν 31.495 τ.μ. Τα κτήρια έχουν συνολικό εμβαδόν 15.500 τ.μ.
Με τις συμβάσεις έργου που υπογράφονται υποχρεώνονται να καθαρίζουν προαύλια, γραφεία, διαδρόμους, αίθουσες εκδηλώσεων, χιλιάδες τετραγωνικών μέτρων χωρίς να πληρώνονται.

Το εργαστηριακό κέντρο στο σχολικό συγκρότημα στην Κρήτης χρησιμοποιεί 22 εργαστηριακές αίθουσες δεν υπάρχει τα τελευταία χρόνια καθαρίστρια.
Στις συμβάσεις έργου ο ανώτερος αριθμός αιθουσών είναι 18 αίθουσες.
Όμως από τις 29 συμβάσεις οι 15 είναι από 4 μέχρι 10 αίθουσες.
Όταν ανέλαβε πρόεδρος της σχολικής επιτροπής ο κ. Γυφτέας υπήρχε μία σύμβαση με 16 αίθουσες και την έσπασε σε δύο 7 και 9 ενώ η κυβερνητική απόφαση ήταν η ανανέωση των συμβάσεων με το ίδιο ωρομίσθιο. Το ίδιο έκανε και με άλλες συμβάσεις τις οποίες μείωσε το ωρομίσθιο.
Μια πολιτική που κρατά τους εργαζόμενους στην καθαριότητα των σχολείων κάθε χρόνο στην ανασφάλεια , την εργασιακή ομηρία, στην αγωνία αν θα έχουν μεροκάματο την επόμενη σχολική χρονιά.
Συμβάσεις έργου που είναι ντροπή για την κυβέρνηση και την δημοτική αρχή.

Για μας, μία και μόνη λύση υπάρχει, η μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων, στην καθαριότητα των σχολείων, με πλήρη εργασία και πλήρη δικαιώματα, χωρίς όρους, προϋποθέσεις, μοριοδοτήσεις προϋπηρεσίας, αιθουσών ή ότι άλλο κριτήριο μπορεί να σκεφτούν. Αυτή είναι η λύση που απαντάει και στο πρόβλημα της καθαριότητας των σχολείων, που χρειάζονται προσωπικό πλήρους απασχόλησης καθ' όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου και όχι μόνο μετά τη λήξη των μαθημάτων.

*Τάσος Νιάρχος  Δημοτικός Σύμβουλος, μέλος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Καλαμάτας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»