9.1.17

ΞΕΝΥΧΤΗΣΑΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΛΟΓΩ ΠΑΓΕΤΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ
Έντονα προβληματισμένοι είναι οι αγρότες της Τριφυλίας εξαιτίας των χαμηλων θερμοκρασιών που επικράτησαν στην περιοχή μας τις ημέρες που διανύουμε. 
Οι περισσότεροι εξ αυτών ενεργοποίησαν τα αντιπαγετικά συστήματα στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες περιοχής προκειμένου να προστατεύσουν την παραγωγή. 
Το μεγάλο ερώτημα τώρα που παραμένει είναι τι θα γίνει με το μέλλον του πρωτογενούς τομέα στην περιοχή μας καθώς οι κλιματικές αλλαγές είναι πλέον γεγονός και στην περιοχή της Τριφυλίας. 
Στην Τριφυλία η θέρμανση γίνεται με πυρηνόξυλο το οποίο όμως παραμένει ακριβό για τους αγρότες ανά τόνο για τους παραγωγούς μας όπως μας είχαν δηλώσει από τον Αγροτικό σύλλογο Φιλιατρών.
Το θέμα της κλιματικής αλλαγής έχει τεθεί από γεωπόνους της περιοχής ενώ πρόσφατα στην Agrotica καθηγητές γεωπονίας τόνισαν ότι: "Οι συνέπειες από τις κλιματικές αλλαγές θα είναι σημαντικότατες και θα επηρεάσουν όλη την ελληνική γεωργία" προσθέτοντας ότι "Το ζητούμενο είναι σε ποιο βάθος χρόνου θα γίνουν οι κλιματικές αλλαγές. Αυτό που βιώνουμε σήμερα είναι η εξαίρεση στον κανόνα. 
Όμως, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι την περίοδο 2070 - 2100 αυτά τα φαινόμενα θα είναι πλέον ο κανόνας κι όχι η εξαίρεση. Την συγκεκριμένη περίοδο η μέση θερμοκρασία θα ανέβει στην Ελλάδα κατά 3,5 βαθμούς Κελσίου. Φέτος τον Ιανουάριο πάντως ο παγετός με χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι -4 βαθμούς Κελσίου είχαν ως αποτέλεσμα να φυλάξουν καραούλι οι αγρότες της περιοχής ενεργοποιώντας συστήματα κατά του παγετού σε πολλές περιπτώσεις όλη την νύχτα.... 
ΤΙ ΕΧΕΙ ΣΥΜΒΕΙ ΣΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Σύμφωνα με έρευνες από ρεπορτάζ που έχει πραγματοποιήσει η εφημερίδα μας από πέρσι οι καλλιεργητές ανησυχούν λόγω των επιπτώσεων στην τοπική οικονομία καθώς από την μια η ανομβρία σε ορισμένες περιοχές και ο παγετός, οι βροχοπτώσεις, οι ανεμοθύελλες και έντονα καιρικά φαινόμενα επηρεάζουν την συνολική παραγωγή. Ως αντίμετρα μετά από πειράματα που έχουν διεξαχθεί στην Δυτική Μεσσηνία φαίνεται ότι  θα πρέπει να αναζητήσουμε νέες ποικιλίες, ειδικά στα λαχανικά. Αυτές που τώρα καλλιεργούνται είναι προσαρμοσμένες στα σημερινά δεδομένα. Εφόσον αυτά θα διαφοροποιηθούν, θα πρέπει να αλλαχθούν και οι καλλιεργούμενες ποικιλίες.
Δεύτερον, θα πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο μετάθεσης της εποχής καλλιέργειας. Για παράδειγμα, υπάρχουν ποικιλίες οι οποίες μπορούν να καλλιεργηθούν ένα και δύο μήνες νωρίτερα, ώστε να μην "πέφτουν" πάνω στον καύσωνα. Τρίτον, υπάρχει η δυνατότητα να μεταφέρουμε καλλιέργειες από μία περιοχή στην άλλη.  Ωστόσο, είναι γεγονός ότι υπάρχουν καλλιέργειες όπως η βιομηχανική ντομάτα, οι πιπεριές, τα αγγούρια, τα καρπούζια και τα πεπόνια για τα οποία όλες οι προηγούμενες λύσεις δεν θα βρουν με ευκολία εφαρμογή. "Ακόμη κι αν βελτιώσουμε το γενετικό υλικό τους, αυτό θα γίνει σε ένα ποσοστό 10% - 15%. Οι αλλαγές που αναμένονται στο κλίμα θα πολύ πιο σημαντικές", τόνισαν ερευνητές που μαζί με την Διεύθυνση αγροτικής οικονομίας Τριφυλίας επισκέφθηκαν πρωτοποριακές καλλιέργειες.Ωστόσο η Ελληνική Πολιτεία δεν ασχολείται σημαντικά έως και καθόλου με το θέμα. "Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει άλλες... προτεραιότητες" μας έλεγαν χαρακτηριστικά.
 ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ
ΚΟΣΜΗΜΑ το νέο βιβλίο του Στάθη Κακούτη «Μορφές και στιγμές που έγιναν
τραγούδια» .
Το έργο του εξαιρετικού λαογράφου αλλά κυρίως δασκάλου που ασχολήθηκε κατεξοχήν με την δημοτική μας παράδοση Στάθη Κακούτη για το οποίο σύντομα θα έχουμε κριτική βιβλίου περιλαμβάνει κεφάλαια σχετικά με: τον Βαλμίν, τον Ασκληπιό, το Χάνι της Κόκλας, το Γκρίτζαλη, τον Αετό, διάφορες σημαντικές μάχες, την Κυπαρισσία εμπλουτισμένο με ιστορικά στοιχεία που φωτίζουν την πραγματική αξία των γεγονότων που οδήγησαν στην απελευθέρωση της περιοχής.. Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου ο αναγνώστης θα διαβάσει το θεατρικό έργο «Η απελευθέρωση της Αρκαδιάς». Τα περισσότερα από τα κείμενα του βιβλίου εμπλουτίζονται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό το οποίο σε αρκετές περιπτώσεις είναι σπάνιο και αποτελεί ένα πραγματικό θησαυρό για τις επόμενες γενιές καθώς η γνώση της τοπικής ιστορίας είναι κομμάτι της ταυτότητάς μας. ΙΩΑΝ. ΜΠΟΖΙΚΑΣ
                      ΣΠΟΡ- ΣΕ ΖΕΣΤΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ Η ΑΓΙΟΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΣΤΟΝ ΠΑΝΤΡΙΦΥΛΙΑΚΟ ΚΑΛΟΥΝΕΡΟΥ
ΤΗΝ ΑΓΙΟΒΑΙΛΌΠΙΤΑ για την νέα χρονιά έκοψε σε μια ζεστή αθλητική ατμόσφαιρα στο κέντρο
Ζέφυρος στην παραλία Καλονερού ο Παντριφυλιακός όμιλος Καλουνερού ο οποίος ξεκίνησε με το δεξί τον δεύτερο γύρο του πρωταθλήματος της Β τοπικής κατηγορίας καθώς το Σάββατο κέρδισε την ΑΕΚ Καλαμάτας με 2-1 στο γήπεδο της Κυπαρισσίας με τέρματα των Μητρόπουλου και Κορακοβούνη.
Την αγιοβασιλόπιτα ευλόγησε ο εφημέριος του Ιερού Ναού Καλονερού ο οποίος ευχήθηκε στους παίκτες και την διοίκηση δύναμη με αθλητική ευγενή άμιλλα για το νέο έτος. Ο Πρόεδρος του Σωματείου Σάκης Γαλάνης ευχαρίστησε τους ποδοσφαιριστές όσο και τις μεταγραφές με όσους επανήλθαν στην ομάδα αλλά κυρίως τον ακούραστο Προπονητή Σάκη Διονυσόπουλο για το
σθένος, την αγάπη και το σεβασμό που δείχνουν στο ιστορικό αθλητικό σωματείο προσθέτοντας ότι η ομάδα πέτυχε να έχει υψηλές επιδόσεις στο fair play μέσα από ένα δύσκολο πρωτάθλημα.
Ο Προπονητής Σάκης Διονυσόπουλος ευχήθηκε καλή δύναμη σε όλους και κυρίως στους παίκτες χωρίς τραυματισμούς στον αγωνιστικό χώρο ενώ συμπλήρωσε ότι η αγωνιστική χρονιά θα ολοκληρωθεί με συλλογική προσπάθεια για το πρωτάθλημα καθώς όλοι δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους. Ακολούθησε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας όπου τυχερός με έπαθλο ήταν ο τερματοφύλακας της ομάδας Κώστας Ανδρουτσάκης ενώ ακολούθησε μικρή δεξίωση.