2.2.17

Ας μη ξεφτιλιστούν άλλο

Μπαίνουμε σε μια ακόμη δραματική φάση στην πορεία της χώρας και της Ελληνικής οικονομίας. 
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τα κατάφερε να μας οδηγήσει στο δίλημμα «Νέα μέτρα ή μνημόνιο». 
Όλες οι διακηρύξεις για αναδιάρθρωση του χρέους, για χαμηλά πλεονάσματα, για αποτελεσματική διαπραγμάτευση πήγαν περίπατο.
Η κυβερνητική πλειοψηφία έχει μπλέξει. Αν ψηφίσει τα προληπτικά μέτρα-με όποια επικοινωνιακά κόλπα και αν χρησιμοποιήσει- θα γίνει περίγελος αφού ο ίδιος ο πρωθυπουργός και όλα τα στελέχη «διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους» ότι δεν θα εγκρίνουν νέα μέτρα.
Αν οδηγήσουν τη χώρα στις εκλογές απορώ πως θα υπάρξει στη συνέχεια χρόνος για την αντιμετώπιση των δυσκολιών από οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση με βάση τα χρονικά όρια (λήξη ομολόγων, πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, δημοσιονομικό κενό) ώστε να μην
βρεθούμε μπροστά σε πιστωτικό γεγονός και σε άτακτη χρεοκοπία.
Αν καταφύγει σε δημοψήφισμα προφανώς κανείς δεν θα το πάρει στα σοβαρά. Η πικρή εμπειρία του προηγούμενου δημοψηφίσματος ακόμα και για τους «νικητές» είναι καθοριστική και παραδειγματική. Θα έλεγα ότι σε μια τέτοια περίπτωση η αποχή της δημοκρατικής αντιπολίτευσης οφείλει να ακυρώσει κάθε τυχοδιωκτική επιλογή, να μην επιτρέψει νέες περιπέτειες.  Κατά συνέπεια το κυβερνητικό σχήμα βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Δεν υπάρχουν πολλά σενάρια…
Έχουν μόνο μία λύση αξιοπρέπειας. Να παραδώσουν σε μια διάδοχη κατάσταση κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής.
Η κυβέρνηση αυτή θα πρέπει να κλείσει την αξιολόγηση, να διαπραγματευτεί πιο αποτελεσματικά με τους δανειστές έχοντας μια πανεθνική πολιτική και κοινωνική συσπείρωση, να διασφαλίσει συνθήκες οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας ελκυστικές για επενδύσεις και φυσικά να προωθήσει μεταρρυθμίσεις χωρίς το άγχος του πολιτικού κόστους.
Η εκλογολογία της ΝΔ είναι από τα πράγματα προβληματική επιλογή γιατί οι δυσκολίες της ελληνικής οικονομίας και ένα πολωτικό-διχαστικό κλίμα μόνο σε θετικές εξελίξεις δεν θα οδηγήσει. Ο αυτοσκοπός της ανακατάληψης της εξουσίας δεν αποτελεί εθνική υπόθεση. Είναι ένα ακόμα μικρο-κομματικό παιχνίδι. Όπως από τον ΣΥΡΙΖΑ στα τέλη του 2014. Οι σημερινοί κυβερνώντες πάντως κινδυνεύουν από εξευτελισμό. Δεν τα κατάφεραν πουθενά. Ας κάνουν πίσω… Προηγείται η σωτηρία της χώρας!

 Θόδωρος Μαργαρίτης -Μέλος ΕΕ της ΔΗΜΑΡ και του ΚΣ της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ