24.2.17

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ - ΣΤΑ ΚΑΓΚΕΛΑ..ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΣΤΟ ΑΛΙΜΑΚΙ ΑΠΕΚΛΕΙΣΑΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΤΗ ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΟΦΟΡΩΝ

ΔΕΝ πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι των εξελίξεων στο ρεπορτάζ μας για την συνεδρίαση της Τετάρτης στο Δ.Σ. Τριφυλίας για τα σκουπίδια, τις εξηγήσεις από το Δήμο που ζήτησε από την Πέμπτη η αρμόδια διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ήρθε η Παρασκευή όπου κάτοικοι απέκλεισαν τον δρόμο που οδηγεί στην χωματερή για τα απορριμματοφόρα του Δήμου μετά το νέο παράνομο σκουπιδότοπο σύμφωνα με τους κατοίκους, προκαλώντας εμπλοκή στο θέμα της προσωρινής εναπόθεσης των απορριμμάτων!
Με τους κατοίκους από Μυρέικα, Αλιμάκι, Ράχες πάντως συνομίλησε ο Αντιδήμαρχος Ιωάννης Μερκούρης για την κατάσταση που επικρατεί, ενώ οι κάτοικοι υπογράμμισαν ότι λαμβάνουν διαβεβαιώσεις ότι σε 2 μήνες κλείνει οριστικά το Αλιμάκι από το καλοκαίρι.
Στην συνεδρίαση της Τετάρτης ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Σωτήρης Μπακούρος, τόνισε όπως αναφέραμε ότι 
" στο δυτικό μέρος, δημιουργείται ένας καινούργιος σκουπιδότοπος, την ώρα που μετά από μια διαμαρτυρία των κατοίκων,  τον Αύγουστο του 2016, ο Δήμος είχε δεσμευθεί για αποκατάσταση εντός διμήνου που δεν έγινε"... Στην ίδια συνεδρίαση ο πρώην δημοτικός σύμβουλος,  Γιάννης Κατσαργύρης, τόνιζε ότι το κόστος της μεταφοράς είναι τεράστιο, προτείνοντας τα σκουπίδια του κάθε πρώην Δήμου να πηγαίνουν στην έδρα τους, για προσωρινή εναπόθεση. Ο Δήμαρχος απάντησε την Τετάρτη ότι θα ξεκινήσει διάλογος με όλες τς δημοτικές ενότητες για το θέμα. 
ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΖΗΤΟΥΝ ΑΜΕΣΕΣ ΛΥΣΕΙΣ..
Ο πρώην πρόεδρος των Ραχών, Θανάσης Αποστολόπουλος, υποστήριξε ότι όσο πολλαπλασιάζεται ο όγκος των σκουπιδιών τότε το πρόβλημα θα διογκώνεται, όπου πήρε την απάντηση εκ μέρους του Δημάρχου ότι 28 Δήμοι που υπάρχουν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, καθώς κλείνει η χωματερή και μένουν τ’ απορρίμματα στους δρόμους, η επόμενη κίνηση είναι να κηρυχτεί ο Δήμος σε έκτακτη ανάγκη...Το θέμα πάντως φαίνεται ότι δεν έχει επιλυθεί καθώς ο Δήμος δεν έχει αποκλείσει την λειτουργία μπαλοποιητή στην περιοχή Αλιμάκι, την ώρα που το τοπικό σχέδιο απορριμμάτων παραμένει μετέωρο..
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

                                   ΕΧΑΣΕ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΦΙΛΙΑΤΡΙΝΟΣ ΕΝΩ ΚΟΛΥΜΠΟΥΣΕ 
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Λιμεναρχείου σχετικά με το συμβάν σε περιοχή της Τριφυλίας, τονίστηκε ότι χωρίς τις αισθήσεις του, ανασύρθηκε, μεσημβρινές ώρες της Πέμπτης από την θαλάσσια περιοχή «ΜΑΡΑΘΟΠΟΛΗΣ» στα Φιλιατρά Μεσσηνίας, 64χρονος.
Ο ανωτέρω διεκομίσθη με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας για τη διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής. Προανάκριση διενεργείται από τη Λιμενική Αρχή Πύλου.

ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Η ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ θέμα εκτός των άλλων που επιφέρει η οικονομική κρίση αποτελεί το καυτό ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας που υπονομεύει τον θεσμό της οικογένειας αλλά κυρίως δημιουργεί χαλαρές σχέσεις μεταξύ των μελών της με αποτέλεσμα να αυξάνεται η παραβατικότητα εντός και εκτός της οικογενειακής εστίας.
Θυμίζουμε ότι προς το τέλος του 2016 σύμφωνα με το ρεπορτάζ από το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών του Δήμου Καλαμάτας, εκτιμήθηκε ότι μόνο στην πρωτεύουσα της Μεσσηνίας υπάρχουν δεκάδες περιστατικά. Ίδιες περιπτώσεις υπάρχουν και στα αστικά κέντρα. Αίσθηση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι στα μηνιαία δελτία της Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου καταγράφονται μόνο σε ένα μήνα τουλάχιστον 10 τέτοια περιστατικά, ενώ πριν 3-5 χρόνια τέτοια περιστατικά πολύ σπάνια αντικρίζαμε σε αστυνομικά δελτία γεγονός που αποτελεί καμπανάκι αφύπνισης για τους πολίτες σε καιρούς κρίσης. Φαίνεται ότι εκτός από την κρίση υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που οδηγούν σε τέτοια περιστατικά. 
ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
Δείτε τι αναφέρουν τα στοιχεία όταν εορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κακοποίησης των Γυναικών, η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Τα στοιχεία του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ αποτιμούν ότι στα χρόνια της κρίσης τα περιστατικά δεν μειώνονται αλλά παραμένουν τουλάχιστον σταθερά. 
Συγκεκριμένα, το 2014 καταγράφηκαν 3.512 εγκλήματα, το 2015 έφτασαν τα 3.572 και το πρώτο 10μηνο του 2016 άγγιξαν τα 3.233.
Σχετικά με τους δράστες αναφέρεται ότι το 2014 ήταν 3.859, εκ των οποίων 494 αλλοδαποί (συλληφθέντες 1.523), το επόμενο έτος οι δράστες ανήλθαν σε 1.580, εκ των οποίων 491 αλλοδαποί (1.580 συλληφθέντες) και το 2016 (πρώτο 10μηνο) ήταν 3.551, εκ των οποίων 487 αλλοδαποί (1.327 συλληφθέντες). Ομως έχει εμφανιστεί ακόμα και ενδοοικογενειακή βία και κατά ανδρών στην Ελλάδα σύμφωνα με πανευρωπαική έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2016 με τιτλο DOVE. 
ΜΠΟΥΛΙΝΚΓ, ΣΥΜΜΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΟΥΝ
Σε ότι αφορά το κοινωνικό μόρφωμα της Μεσσηνιακής κοινωνίας υπάρχουν κι άλλα ανησυχητικά κρούσματα. Στο Νομό από τους αρμόδιους φορείς τουλάχιστον επίσημα έχουν αυξηθεί τα περιστατικά σχολικού εκφοβισμού που αποτελεί μείζον θέμα στην εκπαίδευση, ενώ τα αστυνομικά δελτία δείχνουν αύξηση παραβατικής συμπεριφοράς από ανηλίκους όχι μόνο σε αστικά κέντρα αλλά και σε μικρότερες περιοχές. Ωστόσο αυτό που απασχολεί τις αρχές είναι το ζήτημα των συμμοριών κυρίως ανηλίκων που προκαλούν φθορές ή επιτίθενται σε πολίτες χωρίς καν λόγο και αφορμή. 
ΙΩΑΝ. ΜΠ. -Γ.ΑΣ.