9.3.17

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΣΥΝΕΚΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ

σταυροσ στραβολαιμοσ
Συντονιστής της Νομαρχιακής Γραμματείας
Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών
Μεσσηνίας

Τα παραδοσιακά σοσιαλδημοκρατικά κόμματα στην Ευρώπη έχουν ενσωματώσει πολιτικές και πρακτικές της συντήρησης, ακόμη και του νεοφιλελευθερισμού, με αποτέλεσμα να χάνουν διαρκώς έδαφος.
Τα υπόλοιπα αριστερά «new look» ή καινούργια δήθεν αντισυστημικά κόμματα, χαρακτηρίζονται συχνά από ένα μίγμα παλαιοκομμουνιστικής αντίληψης, λαϊκισμού και ανέξοδου εθνικισμού, χωρίς να μπορούν πάντως να κρύψουν  τη διακριτή  διαφορά μεταξύ ουσιαστικών αντισυστημικών πολιτικών επιλογών και δήθεν αντισυμβατικών επικοινωνιακών συμπεριφορών.
Αυτό που χρειάζεται όμως σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ,  είναι  ένας συνεκτικός προοδευτικός  λόγος που μπορεί να κινητοποιήσει και να εμπνεύσει την κοινωνία, συνδέοντας την παράδοση με το μέλλον, μέσα από μια ρεαλιστική αλλά καινοτόμο νέα αφήγηση.

Οι καινούργιες ιδέες για την προοδευτική ατζέντα είναι χρήσιμες για την ελληνική αριστερά, την ευρωπαϊκή αριστερά, τη Σοσιαλιστική Διεθνή και  απαιτούν σοβαρή κατανόηση των νέων διεθνών συνθηκών, της παγκοσμιοποίησης του καπιταλισμού, της αλληλεξάρτησης των οικονομιών μας, καθώς και των νέων προκλήσεων που έχουν παγκόσμιο και όχι τοπικό ή εθνικό χαρακτήρα.  Όπως για παράδειγμα, της λειτουργίας της Δημοκρατίας, της κλιματικής αλλαγής ή της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.
Είναι σαφές, ότι μιλώντας για καινούργιες ιδέες εννοούμε το πάντρεμα  ενός πολιτικού οράματος που συγκρούεται με τα κακώς κείμενα, τα κάθε λογής συντηρητικά κατεστημένα και αξιοποιεί τη γνώση, την τεχνογνωσία, τις προτάσεις τεχνοκρατικού τύπου, προτάσεις που παράγουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό οι δεξαμενές σκέψης και ο Ελληνισμός της Διασποράς.
Ήδη έχει αποδειχτεί ότι αυτό το πάντρεμα  είναι εφικτό. Πρόκειται για μια διαδικασία δημιουργική, δημοκρατική και προοδευτική, που θέτει την πολιτική στην υπηρεσία του πολίτη.
Η δημοκρατική συμμετοχή, η διαφάνεια, η διαβούλευση, η λογοδοσία, η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, η επιμόρφωση, είναι πλέον αναγκαίες προϋποθέσεις με στόχο πάντα την ουσιαστική δύναμη της γνώσης του πολίτη στην άσκηση των καθηκόντων-δικαιωμάτων του, τη συνεργασία με φορείς της κοινωνίας των πολιτών, την ένταξη μεταναστών-προσφύγων και άλλων ομάδων, τη δημιουργική σύμπραξη με τους κοινωνικούς εταίρους.
Μπορούν να γίνουν πολύ περισσότερα, αξιοποιώντας ιδέες και εμπειρίες συνεργαζόμενων φορέων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αλλά και καινοτομίες στο επίπεδο της τεχνολογίας, πάντα με στόχο την ενδυνάμωση της φωνής του πολίτη, την προώθηση του δημοσίου συμφέροντος, τις συλλογικές διαδικασίες εξεύρεσης λύσεων, με στόχο την καλλιέργεια μιας ουσιαστικής και στέρεης σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ πολίτη και πολιτικής.
Αν αυτό επιτευχθεί,  το κέρδος για τη δημοκρατία και την οικονομία  θα είναι πολύ μεγάλο, ικανό να ανατρέψει οριστικά στερεότυπα και ιδεοληψίες εναντίον της πολιτικής γενικά και του πολιτικού κόσμου ειδικότερα, με τεράστιο  όφελος τελικά για τη χώρα.