3.3.17

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που κατασκεύαζε ναρκωτικά για το Ισλαμικό Κράτος στην Αττική


Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που κατασκεύαζε ναρκωτικά για το Ισλαμικό Κράτος στην Αττική

Κύκλωμα παρασκευής και διακίνησης των ναρκωτικών ουσιών Captagon που χρησιμοποιούνται για να «ντοπάρονται» οι τζιχαντιστές μαχητές του ISIS αποκάλυψε το ΣΔΟΕ σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα και την Ελληνική Αστυνομία.
Πρόκειται για την πρώτη φορά που εντοπίζεται στη χώρα μας παρασκευαστήριο τέτοιων ουσιών, οι οποίες είναι πολύ ισχυρές με σημαντικές παρενέργειες για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από παρακολούθηση αρκετών ημερών το ΣΔΟΕ σε συνεργασία με την Αστυνομία και το Λιμενικό εντόπισαν σε περιοχή μετά την Ελευσίνα το παρασκευαστήριο των χαπιών αυτών.
Ειδικότερα εντόπισαν και κατάσχεσαν 635.000 χάπια Captagon, τα οποία αποθηκεύονταν σε ειδικές κρύπτες σε φορτηγό που κατασχέθηκε και αυτό στην ίδια περιοχή.
Παράλληλα σε άλλη περιοχή κοντά σε Μεσόγεια εντοπίστηκε, επίσης ύστερα από παρακολούθηση, ταχύπλοο σκάφος το οποίο είχε μετασκευαστεί ειδικά ώστε να διαθέτει και αυτό κρύπτες προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά των χαπιών εκτός της Ελλάδας σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.
Κατά την επιχείρηση συνελήφθησαν 4 άτομα, μεταξύ των οποίων δυο Έλληνες, ένας Τούρκος και ένας Αλβανός ενώ καταζητούνται και άλλοι οποίοι είχαν συμμετοχή στο κύκλωμα μεταξύ των οποίων και συνταξιούχος αστυνομικός, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.
Η αξία των κατασχεθέντων συνθετικών ναρκωτικών δισκίων CAPTAGON υπολογίζεται στο ποσό των 10.000.000 ευρώ.
Περαιτέρω ενημέρωση στους εκπροσώπους του Τύπου, για την επιχείρηση και την εξέλιξη των ερευνών, θα γίνει τη Δευτέρα από εκπροσώπους και των τριών υπηρεσιών (ΣΔΟΕ, ΕΛΑΣ και Λ.Σ.)
Το Captagon είναι μια συνθετική αμφεταμίνη η οποία χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του ‘60 για τη θεραπεία της ναρκοληψίας και του συνδρόμου ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας, αλλά εγκαταλείφθηκε στη συνέχεια λόγω των παρενεργειών που προκαλεί και του εξαιρετικά εθιστικού του χαρακτήρα. Ωστόσο σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το 2010 το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής καταναλώθηκε στη Μέση Ανατολή.