17.3.17

Ξεκινούν οι έρευνες για πετρέλαιο στο Ιόνιο


Ξεκινούν οι έρευνες για πετρέλαιο στο Ιόνιο

Μονογράφεται σήμερα, μετά από καθυστέρηση αρκετών μηνών, από το Δημόσιο και την κοινοπραξία Total - Εdison - ΕΛΠΕ η σύμβαση μίσθωσης των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στο «μπλοκ 2», τη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κέρκυρας, για την οποία η εν λόγω κοινοπραξία αναδείχθηκε «επιλεγείς αιτών», μετά από διαγωνισμό. 
Στην κοινοπραξία, ο γαλλικός ενεργειακός όμιλος Total έχει το 50% και από 25% η ιταλική Edison και τα Ελληνικά Πετρέλαια. Οπως ανέφεραν στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος - Ενέργειας αμέσως μετά ξεκινούν οι συζητήσεις με τα ΕΛΠΕ, που έχουν ανακηρυχθεί «επιλεγείς αιτών» μετά από διαγωνισμό, για την παραχώρηση των δικαιωμάτων στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, στο μπλοκ 10.
Πρώτο βήμα
Η μονογραφή της συμφωνίας από τον υπουργό Περιβάλλοντος - Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη και τους εκπροσώπους της κοινοπραξίας αποτελεί το πρώτο βήμα της διαδικασίας που απομένει για να περάσουν τα δικαιώματα στις εταιρείες. Αμέσως μετά ο φάκελος θα προωθηθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον προσυμβατικό έλεγχο και ακολουθεί η οριστική υπογραφή της σύμβασης μίσθωσης από τα εμπλεκόμενα μέρη, η οποία θα κατατεθεί για κύρωση στη Βουλή.
Ας σημειωθεί ότι το μπλοκ της Κέρκυρας είναι ένα από τα 20 θαλάσσια οικόπεδα στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης που είχαν προκηρυχθεί στον μεγάλο διαγωνισμό του 2014. Από τον ίδιο διαγωνισμό, προέρχεται και το μπλοκ στον Κόλπο της Κυπαρισσίας, το οικόπεδο 10, για το οποίο είχαν καταθέσει προσφορά μόνον τα ΕΛΠΕ. Ο όμιλος έχει καταθέσει προσφορά και για το μπλοκ στο βόρειο Ιόνιο, κοντά στα σύνορα με την Αλβανία.
Για τα υπόλοιπα 17 θαλάσσια μπλοκ δεν είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον. Κορυφαία στελέχη των ΕΛΠΕ πάντως έχουν δηλώσει ότι ενδιαφέρονται για όλη την περιοχή και μάλιστα έχουν έλθει σε επαφή με μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες για συνεργασίες και συμμαχίες.
Στο πλαίσιο αυτό αναμένουν μόλις ολοκληρωθούν οι τρέχουσες διαδικασίες να ανοίξει εκ νέου γύρος παραχωρήσεων για όλη τη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και της Κρήτης.
Ερευνες
Τα ΕΛΠΕ ήδη δραστηριοποιούνται με έρευνες στον Δυτικό Πατραϊκό Κόλπο, ενώ έχουν αναδειχθεί ανάδοχοι σε δύο χερσαία οικόπεδα στην «Αρτα - Πρέβεζα» και τη «ΒΔ Πελοπόννησο».
Οι εργασίες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, σύμφωνα με το υπουργείο, πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανονισμούς, την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία ως προς την υγεία, την ασφάλεια και την προστασία του ανθρώπινου δυναμικού, καθώς και τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και της οδηγίας υπεράκτιας ασφάλειας (οδηγία 2013/30/ΕΕ), καθώς και του Υπεράκτιου Πρωτόκολλου στη Σύμβαση της Βαρκελώνης.