11.3.17

Ο άστεγος Έλληνας που έγινε δισεκατομμυριούχος

Το όνομά του είναι Τζον Πολ Ντετζόρια και παρόλο που έχει ελληνική καταγωγή στη χώρα μας δεν τον έχει κανείς ακουστά, όμως στην Αμερική θεωρείται ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους με περιουσία που αγγίζει τα 3,1 δις δολάρια. 

Το επίτευγμα αυτό γίνεται ακόμη πιο αξιοθαύμαστο αν αναλογιστεί κανείς ότι πριν χτίσει την αυτοκρατορία του ήταν άστεγος και ζούσε στο… αυτοκίνητό του!
Μεγάλο μέρος των ετήσιων εσόδων του αντλεί από την εταιρεία του, «John Paul Mitchell Systems», που παρασκευάζει προϊόντα για τον καλλωπισμό των μαλλιών.
Ο Ντετζόρια γεννήθηκε στις 13 Απριλίου του 1944 στο Λος Άντζελες. 
Οι γονείς του δισεκατομμυριούχου σήμερα επιχειρηματία ήταν μετανάστες. 
Η μητέρα του ήταν Ελληνίδα και ο πατέρας του Ιταλός.
Ο δρόμος του στην επιτυχία δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα. Οι γονείς του χώρισαν όταν ήταν πολύ μικρός, μόλις 2 ετών. Στα εννέα του χρόνια ξεκίνησε να πουλά χριστουγεννιάτικες κάρτες και εφημερίδες μαζί με τον αδερφό του για να στηρίξουν οικονομικά την οικογένεια. Η μητέρα τους δεν μπορούσε να αναθρέψει μόνη της τα δύο αγόρια και αναγκάστηκε να τα δώσει σε ανάδοχη οικογένεια.
Ο ίδιος έγινε αργότερα μέλος μια συμμορίας στο Ανατολικό Λος Άντζελες, την οποία όμως εγκατέλειψε όταν ένας μαθηματικός του είπε πως δεν θα πετύχει σε τίποτα στη ζωή του.
Αποφοίτησε το 1962 και μπήκε στο Ναυτικό, όπου έμεινε για 2 χρόνια και μετά έκανε διάφορες δουλειές από καθαριστής μέχρι πωλητής. Μάλιστα, έμεινε άστεγος για ένα διάστημα και αναγκάστηκε να συλλέγει μπουκάλια για να επιβιώσει.
Στον χώρο της φροντίδας μαλλιών μπήκε ως εργαζόμενος στα Εργαστήρια της Redken. Λίγο πριν ξεκινήσει την εταιρία του, έμεινε για δεύτερη φορά άστεγος. Αναγκάστηκε να μένει στο αυτοκίνητο του μετά τον χωρισμό του με την σύζυγό του.
Το 1980 δημιούργησε την εταιρία John Paul Mitchell Systems μαζί με τον κομμωτή Paul Mitchell και ένα δάνειο 700 δολαρίων. Το όνειρο των δύο φίλων ήταν να δημιουργήσουν ένα επαναστατικό σύστημα μαλλιών με τρία προϊόντα (Σαμπουάν 1, Σαμπουάν 2 και Κοντίσιονερ). Το όνειρό τους έγινε πραγματικότητα και η εταιρία παράγει πάνω από 100 προϊόντα και είδη κομμωτικής σε πάνω από 80 χώρες παγκοσμίως
Το 1989 ο Paul Mitchell πέθανε και την θέση του ως συνιδιοκτήτης έλαβε ο γιος του Άνγκους. Συμμετέχει σε διάφορες επιχειρηματικές κινήσεις όπως η εταιρία Patrón Spirits, την οποία ίδρυσε το 1989 και πλέον πουλά πάνω από 2 εκατομμύρια κιβώτια τεκίλα τον χρόνο.
Ήταν από τα ιδρυτικά μέλη της αλυσίδας νυχτερινών μαγαζιών House of Blues, τα οποία πωλήθηκαν προς 350 εκατομμύρια δολάρια το 2006.
Έχει μερίσματα στις εταιρίες Pyrat Rum, Ultimat Vodka, Solar Utility, Sun King Solar,
Touchstone Natural Gas, Three Star Energy, Diamond Audio, μια αντιπροσωπία Harley Davidson dealership, μια εταιρία διαμαντιών (DeJoria), και την εταιρία κινητής τεχνολογίας ROK AMERICAS, την John Paul Pet, η οποία περιποιείται ζώα, και σε άλλες επιχειρήσεις.
Η μεγαλύτερη πολυτέλεια που δεν στερεί από τον εαυτό του είναι το προσωπικό του τζετ.
Το φιλανθρωπικό και περιβαλλοντικό του έργο είναι σημαντικό. Μαζί με τον Μπραντ Πιτ, τον Ριτσαρντ Μπρανσον και τον Νέλσον Μαντέλα, είναι ιδρυτής του «Mineseeker», ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που αναζητεί λύσεις για το παγκόσμιο πρόβλημα των ναρκών.
Το 2009, λόγω της οικονομικής κρίσης, δώρισε 150 χιλιάδες δολάρια για να ξεκινήσει το «Grow Appalachia», έναν οργανισμό που μαθαίνει στους ανθρώπους σε φτωχές περιοχές, κυρίως στο Κεντάκι, να καλλιεργούν, να μαγειρεύουν και να συντηρούν τα λαχανικά τους.
Έχει λάβει πολλούς επαίνους για το φιλανθρωπικό του έργο, ανάμεσα στα οποία και ο ορισμός του ως μέλος εφ’ όρου ζωής στον Σύλλογο Horatio Alger Διακεκριμένων Αμερικανών για να τιμήσουν το ταξίδι του προς την επιτυχία.



 athensmagazine