9.3.17

Με συνέντευξη του Σωκράτη Παπασταθόπουλου κυκλοφορεί το «Πρακτορείο»

Με μια συνέντευξη του διεθνούς ποδοσφαιριστή και χρόνια αγωνιζόμενου σε μεγάλες ομάδες του εξωτερικού, Σωκράτη Παπασταθόπουλου, καθώς και ένα μικρό αφιέρωμα στην κατάσταση που επικρατεί στη γειτονιά μας, στα Βαλκάνια, κυκλοφορεί σήμερα το περιοδικό του ΑΠΕ-ΜΠΕ Πρακτορείο. 

Ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος καταρρίπτει το στερεότυπο, που έχουν δημιουργήσει τα γερμανικά ΜΜΕ για τους Έλληνες και δηλώνει ότι οι Γερμανοί έχουν θετική στάση έναντι της Ελλάδας και δεν έχουν πρόβλημα με τους Έλληνες, επισημαίνει ότι η κρίση δεν είναι ελληνική, αλλά ευρωπαϊκή και όλου του κόσμου, υποκλίνεται στον Γιάννη Αντετοκούνμπο, λέγοντας ?αυτός είναι ένας γνήσιος Έλληνας και παράδειγμα για όλους τους άλλους», μιλά για τους νέους που ξενιτεύονται, αλλά και για το ποδόσφαιρο και για το ότι έχει βγάλει αυτή τη στιγμή από το μυαλό του μία ενδεχόμενη επιστροφή στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Σωκράτης Παπασταθόπουλος: Οι Έλληνες έχουμε αξίες
Του Γιώργου Διακογιάννη

Θεωρείται δικαιωματικά ένας από τους κορυφαίους κεντρικούς αμυντικούς του διεθνούς ποδοσφαίρου. Στα 20 χρόνια της ζωής του, μετά την ΑΕΚ, άρχισε την ευρωπαϊκή του «περιπέτεια, καθώς εντοπίσθηκε εγκαίρως από τα «λαγωνικά» της Τζένοα (2008-2010, 51 συμμετοχές, δύο γκολ). Το «παραμύθι» είχε εξαιρετική αρχή και συνεχίζεται μέχρι σήμερα με τους καλύτερους οιωνούς. Ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος έχει συμπληρώσει εννέα χρόνια διαρκούς παρουσίας στα γήπεδα της «γηραιάς ηπείρου» με την φανέλα της Μίλαν (2010-5 συμμετοχές), της Βέρντερ Βρέμης (2011-2013, 59 συμμετοχές, 2 γκολ) και της Ντόρτμουντ (από το 2013 μέχρι σήμερα, 150 συμμετοχές, 4 γκολ). Βασικό και αναντικατάστατο στέλεχος της εθνικής Ελλάδας, με 71 συμμετοχές και δύο γκολ, ο πιο ...διάσημος Σωκράτης του ποδοσφαιρικού στερεώματος έχει ήδη στα πόδια του δύο Μουντιάλ (2010 και 2014). Γεννημένος στις 9 Ιουνίου 1988, ο Παπασταθόπουλος, ξεχώρισε από νωρίς και σήμερα είναι ένας πραγματικός «ογκόλιθος» στο κέντρο της άμυνας.
Το Πρακτορείο συνάντησε ...τηλεφωνικά τον 28χρονο άσο, λίγο μετά το τέλος της προπόνησης και η συζήτηση που ακολούθησε είναι κυριολεκτικά απολαυστική.
Όταν συνομιλείς με κάποιον που ζει για χρόνια στην Γερμανία, δεν μπορείς να αποφύγεις την ερώτηση για την άποψη των Γερμανών για τους Έλληνες και όλη αυτήν την σχέση που αναπτύσσεται σε πολιτικοικονομικό επίπεδο...
-Πρόσφατη δημοσκόπηση στη Γερμανία, έδειξε ότι το 52% των ερωτηθέντων επιθυμούν το Grexit. Αποτυπώνεται ορθά η άποψη της κοινής γνώμης; Πως βλέπουν οι Γερμανοί τους Έλληνες;
-«Αυτά που γράφουν οι εφημερίδες, είναι εντελώς διαφορετικά από την γνώμη του κόσμου. Δεν πιστεύω αυτά τα ποσοστά. Όσοι λένε ναι ή όχι δεν έχουν γνώση για το θέμα και υπό αυτήν την συνθήκη είναι πολύ εύκολο ν΄ απαντήσεις. Όταν όμως ξέρεις τα δεδομένα είναι διαφορετικά. Οι Γερμανοί έχουν θετική στάση και δεν έχουν κανένα πρόβλημα με τους Έλληνες».
-Εάν σου δινόταν η ευκαιρία ν΄ αλλάξεις κάτι σε μία ημέρα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, τι θα ήταν αυτό;
-«Εάν είχα αυτήν την ευκαιρία, θα άρχιζα πρώτα από τα άλλα! Όσον αφορά στο ποδόσφαιρο, θα άλλαζα ζητήματα που αφορούν στην οργάνωση και στην προώθηση του προϊόντος. Θα έκανα υποδομές, νέα γήπεδα, αθλητικά κέντρα. Και θα αξιοποιούσα τους Έλληνες προπονητές, για τους οποίους θεωρώ ότι είναι πολύ καλοί και οξυδερκείς. Κόβει το μυαλό τους. Στην Ελλάδα βέβαια, μπορείς να φέρεις τον καλύτερο προπονητή του κόσμου και σε 2-3 μήνες όλα τα γύρω-γύρω όπως η νοοτροπία και τα ΜΜΕ να τον βγάλουν άχρηστο. Θα άλλαζα λοιπόν την δομή με την οποία παρουσιάζεται το ποδόσφαιρο στον κόσμο, έτσι ώστε να επιστρέψει ο φίλαθλος στο γήπεδο. Και φυσικά θα έκανα τα πάντα, για να εξαλείψω το φαινόμενο της βίας. Ξέρετε, όνειρο κάθε Έλληνα παίκτη που έχει φύγει στο εξωτερικό, είναι να φτάσουμε στο επίπεδο και να γίνει ένα ντέρμπι -«αιωνίων» λόγου χάρη- με φιλάθλους και των δύο ομάδων, χωρίς αστυνομικές δυνάμεις και Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας».
-Σε ποια ομάδα θα ήθελες να κλείσεις την καριέρα σου;
«Πριν από 5-6 χρόνια, έλεγα ότι θα γυρίσω στην Ελλάδα για να κλείσω την καριέρα μου. Πρώτος στόχος για εμένα ήταν να συζητήσω με την ΑΕΚ, γιατί απ΄ αυτήν την ομάδα αναδείχθηκα επαγγελματικά. Αλλά μ΄ αυτά που έχω δει μεγαλώνοντας μέσα στο ποδόσφαιρο και με την εμπειρία που έχω πλέον για να συγκρίνω και να σκέφτομαι, έχω βγάλει απ΄ το μυαλό μου το ενδεχόμενο της επιστροφής. Βέβαια στην ζωή ποτέ μην λες ποτέ, αλλά θα πρέπει να γίνουν απίστευτες αλλαγές για να το ξανασκεφτώ».
Μοιραία από την συζήτηση δεν θα μπορούσε να λείπει ένας άλλος Έλληνας που διαπρέπει στο εξωτερικό. Αυθόρμητη η απάντηση (σ.σ. ναι αμέ!) του Σωκράτη στην ερώτηση αν θα ήθελε να μιλήσει για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο: «Απλά τρομερός. Παρακολουθώ τους αγώνες του. Εκτιμώ ότι είναι πολύ καλός άνθρωπος. Όπου σταθεί και όπου βρεθεί δεν ξεχνά από που ξεκίνησε και δεν σταματά να αναφέρεται στην Ελλάδα. Αυτοί είναι οι πραγματικοί Έλληνες. Δεν έχει σημασία το χρώμα σου ή κάποια διαφορετικά από τους Έλληνες χαρακτηριστικά. Αυτός είναι ένας γνήσιος Έλληνας και παράδειγμα για όλους τους άλλους»!
-Τα τελευταία εννέα χρόνια, όσο δηλαδή κάνεις καριέρα σε υψηλό επίπεδο, η Ελλάδα βιώνει κρίση. Πως το ζεις και ποιά είναι η εκτίμηση σου;
-«Η κρίση αυτή δεν είναι της Ελλάδας. Είναι κρίση της Ευρώπης και όλου του κόσμου. Σίγουρα την ζω κι εγώ, αφού η οικογένεια μου έχει επενδύσει και συνεχίζει να επενδύει στην Ελλάδα. Και οι φίλοι μου βρίσκονται στην Ελλάδα και ζουν την καθημερινότητα. Είναι πάρα πολύ δύσκολο. Πιστεύω ότι ναι μεν ο Έλληνας έχει κάποιο μερίδιο ευθύνης, αλλά το μεγαλύτερο το έχουν αυτοί που καθορίζουν την μοίρα των ανθρώπων. Γιατί θα έπρεπε πάνω απ΄ όλα, εδώ και πολλά χρόνια να μας είχαν μάθει, τι πρέπει να κάνουμε ώστε να βοηθάμε τον εαυτό μας και το κράτος μας. Ο Έλληνας περνά πάρα πολλά, τα οποία δεν θα έπρεπε να ζήσει. Όμως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι Έλληνες έχουμε αξίες. Και μία από τις σημαντικότερες είναι η οικογένεια. Η ελληνική οικογένεια είναι δεμένη και πολλές φορές μπορεί και ξεπερνά πολλά και δύσκολα προβλήματα, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν. Πιστεύω ότι θα έρθουν καλύτερα χρόνια. Το εύχομαι και το πιστεύω».
-Κλείνοντας, θα ήθελες να στείλεις ένα μήνυμα στους νέους που ζουν στην Ελλάδα;
-«Δεν είμαι παράδειγμα για να στείλω μήνυμα και για να δίνω συμβουλές. Τι να πω εγώ σ΄ αυτά τα παιδιά; Θέλεις από τύχη, θέλεις επειδή η οικογένεια με στήριξε, θέλεις επειδή προσπάθησα... Εγώ δεν έχω ζήσει την σκληρή πραγματικότητα. Μακάρι να έρθουν καλύτερα χρόνια, ώστε να μην φεύγουν οι Έλληνες από την Ελλάδα και αυτοί οι άνθρωποι που κυβερνάνε τόσα χρόνια, να κάνουν ότι καλύτερο μπορούν για να βγει η Ελλάδα από το αδιέξοδο. Για να μην χάνει η Ελλάδα τα παιδιά της»...