12.3.17

Κίνδυνος θρόμβωσης από τις πολλές ώρες μπροστά στον υπολογιστή

Μια ακόμα μελέτη έρχεται να συμπληρώσει τα πιθανά αίτια εμφάνισης θρόμβωσης, λέγοντας, ότι το πολύωρο καθισιό μπροστά σε ένα υπολογιστή αποτελεί επίσης σημαντικό παράγοντα κινδύνου.

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι τα πολύωρα ταξίδια είναι δυνατόν να αυξήσουν τον κίνδυνο  για εμφάνιση Φλεβικής Θρομβοεμβολικής Νόσου (Φ.Θ.Ν.) (Εν Τω βάθει Φλεβική Θρόμβωση + Πνευμονική Εμβολή). 
Μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος Φλεβικής Θρόμβωσης όταν το ταξίδι διαρκεί >4 ώρες.
Μάλιστα, τα τελευταία δεδομένα,  συμφωνούν ότι ο κίνδυνος εμφάνισης Φ.Θ.Ν. δεν είναι αποκλειστικό φαινόμενο των αεροπορικών ταξιδιών αλλά όλων των μακρινών ταξιδιών (travel related thrombosis).
Άλλη μία μελέτη έρχεται να συμπληρώσει τα πιθανά αίτια εμφάνισης θρόμβωσης, λέγοντας, ότι το πολύωρο καθισιό μπροστά σε ένα υπολογιστή αποτελεί επίσης σημαντικό παράγοντα κινδύνου.
Οι επιστήμονες αναφερόμενοι σε περιστατικό στη Νέα Ζηλανδία όπου ένα άτομο κινδύνεψε να πεθάνει από θρόμβωση και πνευμονική εμβολή λόγω της ακινησίας πολλών ωρών μπροστά στον υπολογιστή, τόνισαν ότι το σώμα μας δεν είναι κατασκευασμένο να κάθεται τόσες ώρες συνεχόμενα γιατί έτσι προκαλούνται παθολογικές καταστάσεις.
Το συγκεκριμένο άτομο σύμφωνα με τους γιατρούς του, έμενε καθιστό 18 ώρες το 24ωρο μπροστά στον υπολογιστή του.  Αυτό είχε ως συνέπεια την αυξημένη πηκτικότητα του αίματος και την παραγωγή θρόμβων.
Όπως λένε οι επιστήμονες, η θρόμβωση δημιουργείται από την αυξημένη πηκτικότητα στις μεγάλες και βαθιά τοποθετημένες φλέβες των κάτω μελών. Ο μεγάλος κίνδυνος της θρόμβωσης είναι η πνευμονική εμβολή η οποία μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο καθώς οι θρόμβοι που αποσπώνται από την περιοχή που έχει γίνει η θρόμβωση εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και καταλήγουν στα αγγεία του πνεύμονα. Εκεί αποφράσσουν την κυκλοφορία του αίματος, με αποτέλεσμα να εγκαθίσταται απότομα μια οδυνηρή κατάσταση με ταχύπνοια, ταχυκαρδία και προβλήματα οξυγόνωσης του αίματος.
Οι επιστήμονες είχαν καταγράψει πολλά περιστατικά θρόμβωσης στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο στο Λονδίνο όταν ο κόσμος έμενε πολλές ώρες μέσα στα καταφύγια λόγω των βομβαρδισμών.  Σήμερα πάλι, άλλαξαν τα δεδομένα και η θρόμβωση έγινε ηλεκτρονική υπόθεση, καθώς τα περισσότερα περιστατικά καταγράφονται από τα άτομα που κάθονται πολλές ώρες μπροστά σε ένα υπολογιστή. Γι αυτό και το όνομα "e-thrombosis", δηλαδή ηλεκτρονική θρόμβωση.
Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σε όλους όσους πιστεύουν η πάθηση αυτή δεν τους αφορά καθώς οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μας σήμερα έχουν επιφέρει τα μεγάλα διαστήματα ακινησίας κατά τη διάρκεια της εργασίας μας. Ο λόγος είναι οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές οι οποίοι με το πλήθος των πληροφοριών και των «διασκεδάσεων» που μας προσφέρουν μας κρατούν κυριολεκτικά καθηλωμένους σε ένα κάθισμα ατέλειωτες ώρες καθημερινά.
Οι ειδικοί συμβουλεύουν να σηκωνόμαστε σε τακτά χρονικά διαστήματα από τον υπολογιστή μας και να περπατάμε ή να κάνουμε μερικές διατάσεις για να επανέρχεται η σωστή λειτουργία του αίματος στο σώμα μας.
Τις ίδιες ακριβώς συμβουλές είχαν δώσει και οι ερευνητές που στο παρελθόν διαπίστωσαν ότι τα πολύωρα ταξίδια με οποιοδήποτε μέσο μεταφοράς επιφέρουν τον κίνδυνο θρόμβωσης.
Μην ξεχνάμε πως η θρόμβωση είναι μια πολύ σοβαρή πάθηση και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Γι' αυτό ακόμα και τα 6ωρα και 8ωρα που περνάμε καθημερινά μπροστά στον υπολογιστή μας πρέπει, σύμφωνα με τους ειδικούς να συνοδεύονται από διαλείμματα για να ξεπιαστεί το σώμα μας και να κυκλοφορήσει καλά το αίμα στις φλέβες μας.