23.3.17

ΠΑΤΡΑ - ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΜΕΜΟΥ ΜΑΚΡΗ

Παρουσία πολλών φίλων της εικαστικής τέχνης πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Τετάρτης 22 Μαρτίου στη Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών τα εγκαίνια της έκθεσης «Μέμος Μακρής – Από την Αθήνα στο Παρίσι 1934-1950».

Στην έκθεση - η οποία θα διαρκέσει έως και το Σάββατο 29 Απριλίου –  προϊόν συνεργασίας της Δημοτικής Πινακοθήκης Πατρών και του Μορφωτικού Ιδρύματος της  Εθνικής Τραπέζης,   φιλοξενούνται μια σειρά από σχέδια και γλυπτικά έργα του Μέμου Μακρή από τη πρώτη φάση δημιουργίας του καλλιτέχνη.

Μέσα από τη φιλοξενία και παρουσίαση των εκθεμάτων, επιχειρείται  να φωτιστεί η πρώιμη καλλιτεχνική δημιουργία του Μέμου Μακρή, της περιόδου μεταξύ Αθήνας και Παρισιού, δηλαδή τη δεκαπενταετία από το 1934, οπότε και ο νεαρός καλλιτέχνης ξεκινά τις σπουδές του στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, έως το 1950, που εγκαθίσταται οριστικά στη Βουδαπέστη.

Αφορμή για αυτή την έκθεση που πρωτοπαρουσιάστηκε από το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης στο Μέγαρο Εϋνάρδου στην Αθήνα, στάθηκε η ανακάλυψη μιας σειράς σχεδίων του Μέμου Μακρή από τη Σχολή Καλών Τεχνών, και κυρίως από την περίοδο της Κατοχής, στα κατάλοιπα της πρόσφατα εκλιπούσας ζωγράφου Ελένης Σταθοπούλου (1915–2016), με την οποία ο γλύπτης συνδεόταν αισθηματικά από τα χρόνια των σπουδών του και έως το 1948, οπότε γνώρισε τη μετέπειτα σύζυγό του, τη Σερβογαλλίδα Ζιζή Σίρνιτς.


Ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης στη σύντομη ομιλία του με αφορμή την πραγματοποίηση των εγκαινίων της έκθεσης μεταξύ άλλων τόνισε:
« Με μεγάλη χαρά υποδεχόμαστε σήμερα στη γενέτειρά  του τα έργα του Μέμου Μακρή, του σημαντικότερου από τους εικαστικούς. Παιδιού μιας γενιάς σημαδεμένης, και ακούραστου αγωνιστή της ειρήνης, της δικαιοσύνης, για να πάψει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Τα έργα του είναι σύμβολα της δύναμης του λαού που αγωνίζεται, που έχει ιδανικά και μνήμη, που αντιστέκεται στο κεφάλαιο, ενάντια στο φασισμό και στην κάθε μορφή καταπίεσης.
Ο Μέμος Μακρής μέσα από τα έργα του κατάφερε να εκφράσει την ελπίδα για έναν κόσμο καλύτερο, έχοντας σαν μοναδικό του θέμα τον άνθρωπο».
Ο Δήμαρχος της Πάτρας έκλεισε τον χαιρετισμό του αναφέροντας τα λόγια του ίδιου το Μέμου Μακρή , «Κάθε εμπειρία μου προσπαθούσα πάντα να την υποτάξω στη θέλησή μου να μην απομακρυνθώ από τον άνθρωπο. Τον άνθρωπο θέλησα να υπηρετήσω με τα έργα μου και να εκφράσω την αισιοδοξία μου στη δημιουργική ικανότητα του».
Ο Μέμος Μακρής , συμπλήρωσε ο Δήμαρχος Πατρέων,  «με αυτή την αρχή πορεύθηκε στη ζωή του και την τέχνη του, έφυγε» το 1993, όμως τα γλυπτά του κρύβουν μέσα την καρδιά και τις ελπίδες μας».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του πολιτιστικού οργανισμού Βασίλης Θωμόπουλος  στο σύντομο χαιρετισμό του και αναφερόμενος στην έκθεση επεσήμανε πως «πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες εκθέσεις που εγκαινιάζονται από τη Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών,  προσθέτοντας πως η φιλοξενία της αποσκοπεί στο να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους πολίτες να έρθουν ακόμα πιο κοντά με τον χώρο των εικαστικών».

Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού αναφερόμενος στα εκθέματα τόνισε, « πως σε αυτά αποτυπώνεται το πνεύμα του Δημιουργού και η εξελικτική του πορεία . Μέσα από το έργο ενός διεθνούς αναγνώρισης και καταξίωσης δημιουργού, ο οποίος είναι γέννημα της Πάτρας αναδεικνύονται δύο παράμετροι. Αυτές της εξέλιξης της σκέψης του αλλά και της ανθρωπιάς και του σεβασμού του για τον άνθρωπο».

O Δ/ντής του Μ.Ι.Ε.Τ. Διονύσης Καψάλης, αφού ευχαρίστησε για την φιλοξενία της έκθεσης, επισήμανε ότι θα είναι δίπλα σε κάθε προσπάθεια της Δημοτικής Πινακοθήκης Πατρών.

Το παρών στα εγκαίνια της έκθεσης έδωσαν επίσης  η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνα Γεροπαναγιώτη , ο αντιδήμαρχος οικονομικών Παναγιώτης Μελάς ο αντιδήμαρψος Πολεοδομικού Σχεδιασμού Παύλος Στάμος,  ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Αθλητισμού & Νέας Γενιάς Ανδρέας Αθανασόπουλος , ο Αντιδήμαρχος Διοίκησης, Προγραμματισμού, Εξυπηρέτησης Πολιτών, Νομικής Υπηρεσίας και Πολιτικής Προστασίας Διονύσης Πλέσσας , ο  Αντιδήμαρχος Αρχιτεκτονικού Έργου, Καθαριότητας – Ανακύκλωσης & Μηχανολογικού Εξοπλισμού Χρήστος Κορδάς , εκπρόσωπος της Μητρόπολης Πατρών, Μέλη της Καλλιτεχνικής Επιτροπής της Δημοτικής Πινακοθήκης , Μέλη της Επιτροπής του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης.
Πολλοί φίλοι της Δημοτικής Πινακοθήκης.

Στα εγκαίνια παρευρέθηκα η Κλειώ Μακρή , γλύπτρια, κόρη του Μέμου Μακρή ενώ από πλευράς ΜΙΕΤ παρευρέθηκαν  ο Διονύσης Καψάλης: Δ/ντής του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης και η Μαρία Αλεξίου, Υπεύθυνη Τμήματος Συντήρησης του Μ.Ι.Ε.Τ. και ο Σπύρος Μοσχονάς: Ιστορικός Τέχνης, Επιμελητής.

Οι μαθητές των σχολείων  θα έχουν την ευκαιρία να  ξεναγηθούν στην έκθεση  (τηλ. επικοινωνίας για προγραμματισμό επίσκεψης: 2610 624088)
Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν προγραμματισμένες ανοικτές ξεναγήσεις με τον ιστορικό τέχνης Γρηγόρη Αναγνώστου.
Πρόγραμμα ανοικτών ξεναγήσεων 
Τρίτη     28 Μαρτίου       ώρα 7.00μ.μ
Τρίτη      4   Απριλίου      ώρα 7.00μ.μ
Τρίτη      25 Απριλίου       ώρα 7.00μ.μ
Δημοτική Πινακοθήκη: Μαιζώνος 110    (ισόγεια αίθουσα Βιβλιοθήκης)

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Σάββατο: 10.00π.μ -3.00μ.μ
                              Τρίτη και Παρασκευή : 6.00μ.μ-9.00μ.μ
                               Κυριακή & Δευτέρα: κλειστά