12.3.17

Eurostat… Κι όμως γίναμε Βουλγαρία!

Δραματικά, αλλά και αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της Eurostat για το 2015 αναφορικά με το μέγεθος της πτώχευσης και τη μείωση της αγοραστικής δύναμης στα οποία έχει οδηγηθεί λόγω της κρίσης ένα ιδιαίτερα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας.

Σύμφωνα με το δείκτη υλικής αποστέρησης της Eurostast (πρόκειται για δείκτη αξιολόγησης της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών) ο οποίος είναι ανάλογος με αυτόν της φτώχειας, το 40.8% των νοικοκυριών της χώρας μας αδυνατούσε το 2015 να προμηθευτεί βασικά είδη της καθημερινότητας, όπως καύσιμη ύλη για θέρμανση, διακοπές ολίγων ημερών, απόκτηση ειδών απαραίτητων για την εύρυθμη λειτουργία ενός σπιτιού κλπ.
Πρωταθλήτρια στο δείκτη υλικής αποστέρησης μεταξύ των 28 χωρών της Ευρωπαικής Ενωσης ήταν η Βουλγαρία με τη χώρα μας να καταλαμβάνει την αρνητική δεύτερη θέση καθώς 4 στα 10 νοικοκυριά εμφανίζονται να βρίσκονται στην διακεκαυμμένη ζώνη με ιδιαίτερα χαμηλή αγοραστική δύναμη ακόμη και για τα στοιχειώδη για την αξιοπρεπή διαβίωσή τους.
Στην πρωταθλήτρια Βουλγαρία σχεδόν ο μισός πληθυσμός της (49,1%) ζει στην ανέχεια και χωρίς τα στοιχειώδη για ένα νοικοκυριό, ενώ την τρίτη θέση μετά τη χώρα μας καταλαμβάνει η Ρουμανία με ποσοστό 39,5% νοικοκυριών με χαμηλή αγοραστική δύναμη και την τέταρτη θέση η Ουγγαρία 34,8%.
Από την άλλη ιδιαίτερα χαμηλά είναι τα ποσοστά των νοικοκυριών που στερούνται τα απαραίτητα για τη διαβίωσή τους στις κεντρικές και βόρειες ευρωπαικές χώρες με σημαντικότερες να ξεχωρίζουν την Αυστρία, την Ολλανδία, την Φιλανδία, το Λουξεμβούργο, την Σουηδία, την Ελβετία, την Ισλανδία και τη Νορβηγία.