28.4.17

Ευρωβουλή: Ψήφισμα-κόλαφος για τον Νίκολας Μαδούρο - Απείχαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ


Ευρωβουλή: Ψήφισμα-κόλαφος για τον Νίκολας Μαδούρο - Απείχαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Ψήφισμα-κόλαφο για τον ηγέτη της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο υιοθέτησε, με ευρύτατη πλειοψηφία 450 ψήφων υπέρ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξαν να απόσχουν από την ψηφοφορία.
Εκ παραδρομής έτσι φάνηκε, όπως κατεγράφη στην ηλεκτρονική ψηφοφορία, ότι οι ευρωβουλευτές Δ. Παπαδημούλης, Στ. Κούλογλου και Κ. Κούνεβα καταψήφισαν το σχετικό ψήφισμα, ενώ στην πραγματικότητα επέλεξαν να απόσχουν.
Όπως εξηγούσε μάλιστα κατά πληροφορίες ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρω-ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης στις αρμόδιες υπηρεσίες του Ε.Κ., η αντιμετώπιση της κλιμακούμενης έντασης και των φαινομένων βίας απαιτεί επειγόντως πρωτοβουλίες εκτόνωσης, μέσω οργανωμένου διαλόγου μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, με πλήρη σεβασμό στους κανόνες της κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας. Επιχειρηματολογία που εξηγεί εν πολλοίς και τη στάση της αποχής.
Αντίστοιχη στάση, με την ίδια επιχειρηματολογία, τήρησαν και οι ευρωβουλευτές Στέλιος Κούλογλου και Κωνσταντίνα Κούνεβα, ενώ ο έτερος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος επέλεξε να μη συμμετέχει στην ψηφοφορία.
Τη στάση της αποχής επέλεξε και η ευρω-ομάδα των Πρασίνων.
Το ψήφισμα, μεταξύ άλλων, καταδικάζει το καθεστώς Μαδούρο για τη βίαιη καταστολή ειρηνικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, κάνοντας λόγο ακόμα και για χρήση άτακτων ένοπλων ομάδων από την κυβέρνηση.
Στο ψήφισμα, οι ευρωβουλευτές καλούν την επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, να εξετάσει «άλλα μέτρα» που θα επέτρεπαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση να αποκαταστήσει την πλήρη δημοκρατία στη Βενεζουέλα, σε συνεργασία με διεθνείς οργανώσεις.
Σε ανακοίνωσή της, η υπηρεσία της κ. Μογκερίνι αποφεύγει να κάνει αναφορά σε τυχόν ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, όμως αφήνει αιχμές κατά της κυβέρνησης Μαδούρο. Επισημαίνει πως ο σεβασμός στις δημοκρατικές αξίες και στο ρόλο της Βουλής, αλλά και ένα ξεκάθαρο εκλογικό χρονοδιάγραμμα είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την αποκλιμάκωση της έντασης.
Οι ταραχές στη Βενεζουέλα ξέσπασαν μετά την απόφαση του φιλοκυβερνητικού Ανώτατου Δικαστηρίου να αναλάβει τις εξουσίες της Βουλής – απόφαση που αποσύρθηκε μετά από διεθνή κατακραυγή. Παράλληλα, τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση έχει αναβάλει εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση.
Σχολιάζοντας μέσω Twitter, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Μακάριος Λαζαρίδης ανέφερε ότι οι Podemos στην Ισπανία και ο ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωκοινοβούλιο στήριξαν τον Μαδούρο.
«Συγκοινωνούντα δοχεία και όχι μόνο», αναφέρει. «Έτσι εξηγείται γιατί ο κ. Τσιπρας απέρριψε αίτημα της ΝΔ για έκδοση ψηφίσματος από τη ελληνική Βουλή».
Μέσω σχολίου του στο Twitter, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριακός Μητσοτάκης, τοποθετήθηκε και αυτός δηκτικά απέναντι στην τακτική των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά τα γεγονότα της Βενεζουέλας. 
"Αρνήθηκαν συζήτηση στη Βουλή. Καταψήφισαν στο ευρωκοινοβούλιο. Εκτίθενται διεθνώς για χάρη του Μαδούρο. Αγάπη που δεν κρύβεται", έγραψε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Twitter.