13.4.17

Προσοχή στις υπερβολές με το κρέας!

Τα όρια χοληστερίνης για όλους




Οι Έλληνες συνηθίζουμε να το... παρακάνουμε στις μεγάλες γιορτές, τουλάχιστον όσον αφορά τις ποσότητες κρέατος που καταναλώνουμε. Και το Πάσχα είναι η επιτομή της κρεοφαγίας κάθε χρόνο. Αλλά δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε την υγεία μας και τα επίπεδα της χοληστερίνης αυτές τις μέρες.
Έτσι, και αυτό το Πάσχα έχουμε υποχρέωση να προσέχουμε την χοληστερίνη και την υγεία της καρδιάς μας.
Τι είναι η χοληστερίνη
Η χοληστερίνη, ή χοληστερόλη, είναι μια λιπαρή ουσία που παράγεται από τον οργανισμό σας, αλλά υπάρχει και σε ορισμένα τρόφιμα.
Το σώμα σας χρειάζεται κάποια χοληστερόλη, προκειμένου να λειτουργήσει σωστά, αλλά εάν υπάρχει πάρα πολύ χοληστερίνη στο σύστημά σας τότε διατρέχετε κίνδυνο για καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Η χοληστερίνη που δεν χρησιμοποιείται από το σώμα σας συσσωρεύεται στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, προκαλώντας εμπλοκές. Σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), η υψηλή χοληστερόλη διπλασιάζει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Το συνολικό επίπεδο χοληστερόλης σας είναι το συνολικό πόση χοληστερίνη έχετε συνολικά στο αίμα σας. Η χοληστερίνη διαχωρίζεται σε δύο είδη:
1. Σε εκείνη που απαρτίζεται από λιποπρωτεΐνες χαμηλής πυκνότητας (LDL), που ονομάζεται επίσης «κακή» χοληστερόλη και η οποία είναι εκείνη που φράζει τα αγγεία.
2. Σε εκείνη που απαρτίζεται από λιποπρωτεΐνες υψηλής πυκνότητας (HDL), δηλαδή την «καλή» χοληστερόλη που σας προστατεύει από καρδιακές παθήσεις. Όσο πιο αυξημένη είναι η HDL χοληστερίνη, τόσο το καλύτερο.
Τέλος, η ολική χοληστερόλη περιλαμβάνει και την καταμέτρηση στα τριγλυκερίδια. Αυτά είναι ένα άλλο είδος λίπους που μπορεί να συσσωρευθεί στο σώμα. Τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων και τα χαμηλά επίπεδα HDL αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο.
Τι ισχύει για τα παιδιά
Τα παιδιά που είναι σωματικά δραστήρια, ακολουθούν υγιεινή διατροφή, δεν είναι υπέρβαρα και δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό υψηλής χοληστερόλης, είναι σε χαμηλότερο κίνδυνο.
Οι ισχύουσες οδηγίες συνιστούν ότι όλα τα παιδιά πρέπει να ελέγχουν την χοληστερίνη τους όταν είναι 9-12 ετών και στη συνέχεια πάλι όταν είναι 17-21 ετών. Τα παιδιά με επιπλέον παράγοντες κινδύνου, όπως διαβήτη, ή οικογενειακό ιστορικό υψηλής χοληστερόλης, θα πρέπει να ελέγχονται και όταν είναι 2-8 ετών και μετά πάλι όταν είναι 12-16 ετών.
Αυτά είναι τα συνιστώμενα επίπεδα χοληστερόλης για τα παιδιά, σύμφωνα με το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (ΝΙΗ):
Ολική χοληστερόλη
- Καλό επίπεδο: 170 mg / dL ή χαμηλότερα
- Οριακά: 170-199 mg / dL
  - Υψηλή χοληστερίνη: 200 mg / dL ή υψηλότερο
LDL χοληστερόλη (κακή)
  - Καλό επίπεδο: 110 mg / dL ή χαμηλότερα
- Οριακά: 110-129 mg / dL
  - Υψηλή: 130 mg / dL ή υψηλότερο
HDL χοληστερόλη (καλή)
  - Καλό επίπεδο: 45 mg / dL ή υψηλότερο
  - Οριακά: 40-45
  - Χαμηλή: 40 mg / dL ή χαμηλότερα
Τριγλυκερίδια
- Καλό επίπεδο: Για 0-9 ετών: 75 mg / dL ή χαμηλότερα, για 10-19 ετών: 90 mg / dL ή χαμηλότερα
  - Οριακά: Για 0-9 ετών: 75-99 mg / dL, για 10-19 ετών: 90 - 129 mg / dL
  - Υψηλά: Για 0-9 ετών: 100 mg / dL ή υψηλότερη, για 10-19 ετών: 130 mg / dL ή υψηλότερα
Τι ισχύει για τους ενήλικες
Η Αμερικανική Ένωση για την Καρδιά (American Heart Association) συνιστά ότι όλοι οι ενήλικες πρέπει να ελέγχουν την χοληστερίνη τους κάθε 4-6 χρόνια, από την ηλικία των 20 ετών και μετά, οπότε και τα επίπεδα της χοληστερόλης μπορεί να αρχίσουν να ανεβαίνουν. Καθώς μεγαλώνουμε, τα επίπεδα χοληστερόλης τείνουν να αυξάνονται. Οι άνδρες είναι γενικά σε μεγαλύτερο κίνδυνο από ό,τι οι γυναίκες. Ωστόσο, ο κίνδυνος μιας γυναίκας ανεβαίνει αισθητά μετά από την εμμηνόπαυση.
Σύμφωνα με το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνευμόνων και Αίματος, αυτά είναι τα όρια για χοληστερόλη και τριγλυκερίδια στους ενήλικες:
Ολική χοληστερόλη
- Καλό επίπεδο: 200 mg / dL ή χαμηλότερα
- Οριακά: 200 - 239 mg / dL
- Υψηλή: 240 mg / dL ή υψηλότερο
LDL χοληστερόλη (κακή)
- Καλό επίπεδο: 100 mg / dL ή χαμηλότερα
  - Οριακά: 130-159 mg / dL
  - Υψηλή: 160 mg / dL ή υψηλότερο
HDL χοληστερόλη (καλή)
  - Καλό επίπεδο: 40 mg / dL ή υψηλότερο
- Χαμηλή: 40 mg / dL ή χαμηλότερα
    - Υψηλή: άνευ ορίου
Τριγλυκερίδια
    - Χαμηλό επίπεδο: άνευ ορίου   
    - Καλό επίπεδο: 149 mg / dL ή χαμηλότερα
  - Οριακά: 150-199 mg / dL
- Υψηλή: 200 mg / dL ή υψηλότερο



healthline.com