14.5.17

Στους πολίτες ο "λογαριασμός" του 4ου ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ, 4,5 δισ. ευρώ

Ο "λογαριασμός" των κοστολογημένων νέων μέτρων έχει αυξηθεί πλέον από τα 4,15 δισ. ευρώ στα 4,5 δισ. ευρώ περίπου όπως προκύπτει από τις "πληροφορίες" που φτάνουν από τα κείμενα του νέου μνημονίου, αλλά και από το Δημοσιονομικό Συμβούλιο.

Στα μέτρα αυτά όμως προστίθενται μία σειρά από "μη κοστολογημένες" δημοσιονομικές παρεμβάσεις που αυξάνουν τα συνολικά "βάρη" για την οικονομία, τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
Πλέον, μένει να φανεί πως θα αποτυπωθούν με την μορφή διατάξεων νόμου στο τελικό κείμενο του υπερ-εφαρμοστικού που οδεύει - μετά από σειρά καθυστερήσεων και προσαρμογών που ζήτησε το ΔΝΤ - προς τη Βουλή και περιλαμβάνει ως "παράρτημα" και το νέο Μεσοπρόθεσμο Προϋπολογισμό 2018-2021.  Συνοδεύεται από σειρά εφαρμοστικών διατάξεων που δεν απαιτούν την ψήφο της Βουλής και οριστικοποιούνται  (μέσω υπουργικών αποφάσεων, προεδρικών διαταγμάτων αλλά και αποφάσεων της ΤτΕ) υπό την πίεση της "συνολικής συμφωνίας" που παράλληλα επιχειρείται σε "ανώτερο" επίπεδο με επόμενο σταθμό το EWG της Δευτέρας.
Πληροφορίες ανέφεραν ότι τις ημέρες που προηγήθηκαν οι ζυμώσεις και οι ανταλλαγές email μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών (ειδικά του ΔΝΤ) ήταν συνεχείς για να "λυθούν" μία σειρά από "τεχνικά θέματα" που εντόπιζε το Ταμείο και μένει να φανεί πως θα "αναδιαμορφώσουν" τον τελικό λογαριασμό των μέτρων και των υπολοίπων παρεμβάσεων.

Τα μέτρα
Πέρα από τα 535 εκατ. ευρώ παρεμβάσεων που θα εφαρμοσθούν το 2017-2018 (περικοπές ΕΟΠΥΥ, επιδομάτων, ειδικών μισθολογίων, φόροι σε εταιρείες τύπου AIRbnb κλπ), προσδιορίζονται από το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, (σ.σ. τον ανεξάρτητο υπερεπόπτη δαπανών) στα 4 δισ. ευρώ περίπου οι περικοπές συντάξεων και αφορολογήτου τα έτη 2019-2020 αλλά και το 2021 (σ.σ. αντί για τα 3,6 δισ. ευρώ στα οποία υπολόγιζε μέχρι πρότινος η κυβέρνηση την συμφωνία για μέτρα αξίας 2% του ΑΕΠ). Στον "λογαριασμό" των "κοστολογημένων αυτών μέτρων πρέπει να προστεθούν  και μία σειρά από παρεμβάσεις "μαξιλάρι" που δεν είναι υπολογισμένες και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων  το αποτέλεσμα της επισκόπησης δαπανών σε υπουργεία και φορείς, τις επιπλέον φορολογικές παρεμβάσεις που προβλέπει το μνημόνιο,  τον υπολογισμό  εισφορών με βάση το μικτό εισόδημα, τις  παρεμβάσεις στον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων και στα μισθολόγια αλλά και  την "μεταρρύθμιση" σε 5 τομείς των προνοιακών επιδομάτων με ισχύ από το 2018 που περιλαμβάνουν τα κείμενα του μνημονίου.

Το Μεσοπρόθεσμο
Όσο για το νέο Μεσοπρόθεσμο, τις  παραμέτρους του  εμμέσως αποκάλυψε χθες το Δημοσιονομικό Συμβούλιο. Βασίζεται σε συγκρατημένες παραδοχές ανάπτυξης (1,8% φέτος) και θεσπίζει βάση αυτών τα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2021.

EWG Δευτέρας
Ο επόμενος "απολογισμός" των διατάξεων του εφαρμοστικού και της πορείας υλοποίησης του συνόλου των 140 προαπαιτούμενων θα γίνει την Δευτέρα. Στις  Βρυξέλλες συνεδριάζει το EWG με εκπρόσωπο της Ελλάδας τον αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ Γ. Χουλιαράκη και βασικό "μενού" το χρέος, τις αποφάσεις που ελήφθησαν στο περιθώριο του G7 (Washington Group)  και τα επόμενα βήματα με στόχο να υπάρξει μία "συνολική συμφωνία" μία εβδομάδα μετά στις 22/5 που συνεδριάζει το Eurogroup ή έστω στις 15/6 όταν δηλαδή θα λάβει χώρα η επόμενη σύνοδος υπουργών.
Αλλά και ο Μπενουά Κερέ, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δήλωσε χθες μετά το WG ότι η ΕΚΤ επιθυμεί μια "αξιόπιστη" συμφωνία για την Ελλάδα, απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου η χώρα να επιστρέψει στις χρηματαγορές και διατύπωσε την πεποίθηση ότι οι Ευρωπαίοι θα καταλήξουν σε συμφωνία προς αυτήν την κατεύθυνση στην συνεδρίαση του Eurogroup της 22ας Μαΐου.
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, κάλεσε τους πιστωτές της Ελλάδας να "οικοδομήσουν την εμπιστοσύνη" σχετικά με τη δυνατότητα της χώρας να βγει και πάλι στις αγορές από το καλοκαίρι του 2018 και εκτίμησε ότι η αξιολόγηση μπορεί να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 22 Μαΐου, προσθέτοντας πως μέχρι τότε η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει κάποιες μεταρρυθμίσεις. Με την δρομολόγησή τους, "πρέπει να συνεχίζουμε τις συζητήσεις για τα μέτρα για το χρέος", σημείωσε.

Τα προαπαιτούμενα - "εισιτήριο"
Το "εισιτήριο" όμως για την συνάντηση της Δευτέρας σε επίπεδο EWG που προετοιμάζει ουσιαστικά το Eurogroup της 22ας Μαίου, είναι τα μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις της 2ης αξιολόγησης που θα πρέπει να οδεύουν "ομαλά" προς ολοκλήρωση.  Με στόχο ο ESM και τα κοινοβούλια κρατών - μελών να προχωρούν απρόσκοπτα τις επόμενες ημέρες - και ανεξάρτητα όπως επιχειρείται από την θέση του ΔΝΤ - την εκταμίευση του επόμενου πακέτου δόσεων από το δάνειο με την ΕΕ.
Οι παρεμβάσεις που καλείται πλέον να ψηφίσει η Βουλή περιλαμβάνουν (με βάση τα κείμενα του μνημονίου), πέρα από τη μείωση του αφορολογήτου και των συντάξεων, και τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις.
Μεταξύ πολλών άλλων περιλαμβάνουν αναμένονται οι διατάξεις για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές (περιλαμβάνεται στην πρώτη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ),  για την απλούστευση χορήγησης αδειών για τις επιχειρήσεις στον τομέα των τροφίμων ζωικής προέλευσης, αλλά και στις άδειες εμπορίας καυσίμων και στη σύσταση υπηρεσίας μίας στάσης για την ίδρυση επιχειρήσεων.
Στο τραπεζικό πεδίο αναμένεται η διάταξη για την προστασία των τραπεζικών στελεχών και των στελεχών του Δημοσίου που θα εμπλακούν σε αναδιαρθρώσεις χρεών και  η τροποποίηση του πλαισίου εταιρικής αφερεγγυότητας.  Στο εργασιακό θα πρέπει να προωθηθεί η κατάργηση του "βέτο" του υπουργού Εργασίας στις ομαδικές απολύσεις αλλά και η υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών.   


capital.gr