21.5.17

ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙ ΨΗΦΙΣΑΝ; Τα χειρότερα έρχονται


Τα χειρότερα έρχονται
Όπως και να το βαφτίσει κανείς «4ο Μνημόνιο» ή «Μνημόνιο plus» η ουσία είναι πως αποτελεί νόμο του ελληνικού κράτους και πλέον απομένουν χιλιάδες εγκύκλιοι προκειμένου όλοι να καταλάβουμε πλήρως τι έχει ψηφιστεί.
Η αλήθεια είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου, είτε γιατί έχει απογοητευτεί, είτε γιατί δεν ασχολείται δεν έχει αντιληφθεί τι έρχεται. Και αυτό θα συμβεί σε δύο δόσεις είτε όταν καταβληθούν οι συντάξεις του Ιανουαρίου του 2019, είτε όταν ισχύσει το νέο ύψος του αφορολογήτου. Όπως και να έχει το πράγμα οι συνταξιούχοι θα δουν να χάνεται από μία έως τρεις συντάξεις τον χρόνο, ενώ οι μισθωτοί θα χάσουν 650 ευρώ επιπλέον για κάθε έτος. Τα χειρότερα λοιπόν είναι μπροστά μας.
Ευκλ. Τσακαλώτος
Face control στους επενδυτές
Αναμφίβολα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι ένας συμπαθής άνθρωπος και τηρουμένων των αναλογιών ένας αποτελεσματικός υπουργός Οικονομικών και συγκρινόμενος με τον προκάτοχό του Γ. Βαρουφάκη είναι η ημέρα με την νύχτα. Ακόμη και η παρουσία του στη Βουλή δίνει έναν άλλον τόνο. Και χιούμορ διαθέτει και οι ατάκες συζητούνται. Ωστόσο στο γενικότερο κλίμα δεν θα μπορούσε και ο ίδιος να μείνει αμέτοχος. Έτσι λοιπόν το βράδυ της Πέμπτης εκτός του «μόνοι μας είμαστε αφού όλοι βλέπουν survivor», πέταξε και ένα απίθανο σενάριο... ότι δηλαδή «σε λίγο καιρό θα είναι πολλοί οι επενδυτές που θα έρχονται στην χώρα που θα απαιτείται και φίλτρο προκειμένου να ξεχωρίζουμε αυτούς που έρχονται για μακροπρόθεσμες επενδύσεις και αυτούς που επιδιώκουν το γρήγορο κέρδος». Πολύ καλό για να είναι αληθινό. Πάντως το μόνο σίγουρο είναι ότι με βάση την εκτίμηση του υπουργού κάποιοι εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ικανοί να συστήσουν «ομάδα» που θα κάνει το face control στους επενδυτές, με τις ανάλογες προσλήψεις βέβαια.
Επενδύσεις ναι, αλλά πού;
Υπάρχει σχέδιο;
Στα προηγμένα κράτη υπάρχει σχεδιασμός ακόμη και για τους πόσους υπαλλήλους χρειάζονται και σε ποιον τομέα και με ποια προσόντα. Εδώ δυστυχώς όχι μόνο αυτό δεν έχουμε, αλλά χρειάστηκε να έρθει το μνημόνιο για να μάθουμε πόσοι είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι και ακόμη στο περίπου τους ξέρουμε και να πάψουν να παίρνουν σύνταξη οι πεθαμένοι. Και έρχεται η κυβέρνηση, το ίδιο έκανε και η προηγούμενη, και λέει θα έρθουν επενδύσεις, αλλά δεν έχει απάντηση στο που θα πρέπει να έρθουν οι επενδύσεις. Έχουν συσταθεί διάφοροι φορείς και υπηρεσίες που θεωρητικά ασχολούνται με αυτό το αντικείμενο, αλλά καμία ουσιαστική μελέτη δεν έχουν εκπονήσει. Δυστυχώς η Ελλάδα ήταν και παραμένει ένα ξέφραγο αμπέλι και οι επενδυτές, αν υπάρχουν πρέπει να ψάξουν μόνοι τους ακόμη και για τα πιο απλά πράγματα.
«Κόκκινα» δάνεια
Μία πληγή ανοιχτή
Το θέμα των «κόκκινων» δανείων είναι μία ανοιχτή πληγή όχι μόνο για τις τράπεζες και τους δανειολήπτες, αλλά και για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας. Πλέον αποτελεί νόμο του κράτους και μένει να φανεί στην πράξη αν αυτό αποτελεί ένα λειτουργικό εργαλείο στα χέρια των τραπεζών και των δανειοληπτών (επιχειρήσεων και ιδιωτών). Μακάρι το ζήτημα αυτό να κυλήσει ομαλά, έτσι ώστε η ελληνική οικονομία να «ξεφορτωθεί» ένα μεγάλο βαρίδι και να μπορέσουν οι τράπεζες να αρχίσουν εκ νέου να χρηματοδοτούν την πραγματική οικονομία που τόσο ανάγκη το έχει. Κοντά στον Σεπτέμβριο θα έχουμε όλες εκείνες τις απαντήσεις για το καυτό αυτό ζήτημα.
Δαμόκλειος σπάθη
Υπάρχει και ο «κόφτης»
Υπάρχει και ένας κόφτης που αρκετοί τον έχουν ξεχάσει, ο οποίος μπορεί να ενεργοποιηθεί σε περίπου 10 μήνες, εάν και εφόσον δεν έχουν επιτευχθεί οι στόχοι του 2017. Αν και είναι νωρίς ακόμη για να πει κανείς τα καταφέρνουμε ή όχι εντούτοις υπάρχουν σημάδια που αν μη τι άλλο προκαλούν έστω και μικρή ανησυχία. Το ένα έχει να κάνει με την πορεία των εσόδων που δείχνουν κόπωση και το άλλο από την πορεία των εσόδων από εισφορές στον ΕΦΚΑ που μάλλον προμηνύουν βατερλό. Στην απευκταία περίπτωση που δεν πιαστούν οι στόχοι τότε ενεργοποιείται αυτόματα ο κόφτης που σημαίνει μείωση συντάξεων και μισθών.
Σημαντική αύξηση των εισαγωγών
Καμπανάκι με το έλλειμμα
Τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας είναι λίγο πολύ γνωστά. Υπάρχει όμως ένας δείκτης στον οποίο δεν δίνουμε μεγάλη σημασία, ωστόσο είναι το ίδιο σημαντικός όπως και το πρωτογενές πλεόνασμα και δυστυχώς εκεί τα στοιχεία των τελευταίων μηνών προκαλούν ανησυχία. Πρόκειται για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών που δείχνει κυρίως το αποτέλεσμα εισαγωγές - εξαγωγές. Όντως τελευταία οι εξαγωγές δείχνουν να ανακάμπτουν και να παίρνουν ξανά την ανηφόρα. Δυστυχώς όμως ανάλογη είναι η εικόνα των εισαγωγών τόσο σε ποσοστό όσο και σε απόλυτο νούμερο, με αποτέλεσμα το έλλειμμα να αυξάνεται σημαντικά. Αυτό σημαίνει με λίγα λόγια έλλειμμα παραγωγής και πρέπει κάποιοι να ασχοληθούν σοβαρά με το θέμα, πριν λάβει διαστάσεις.
Περισσότεροι μεν, λιγότερα δε
Υπάρχουν προβλήματα
Περισσότεροι τουρίστες θα έρθουν στην Ελλάδα το 2017, όπως άλλωστε είχε συμβεί και το 2016. Το μεγάλο ζητούμενο όμως είναι να αφήσουν, αυτοί που θα έρθουν, περισσότερα χρήματα και αυτό διότι πέρυσι, όσο και αν κάποιοι αμφισβητούν τα στοιχεία άφησαν λιγότερα χρήματα. Και αυτό είναι λογικό να συμβαίνει διότι οι επενδύσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην «βαριά βιομηχανία» της χώρας δεν είναι μεγάλες. Ναι μεν κατασκευάστηκαν μεγάλες και καλές μονάδες, ωστόσο στις υπάρχουσες και μικρές δεν έγιναν σοβαρά βήματα εκσυγχρονισμού, με αποτέλεσμα να μη δίνεται η δυνατότητα να πωλούν πιο ακριβά το τελικό τους προϊόν. Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να δουν οι αρμόδιοι το ταχύτερο δυνατόν.


πηγή