15.5.17

Τί πρέπει να προσέχουμε - Συμβουλές για την ασφάλεια των παιδιών το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι είναι προ των πυλών και στη χώρα μας καλοκαίρι ισοδυναμεί με μπάνιο σε θάλασσες και πισίνες. 

Ο πνιγμός αποτελεί κύρια αιτία θανάτου για τα παιδιά, συμπεριλαμβανομένων των βρεφών και των νηπίων. Καλό είναι λοιπόν να προσέχουμε τα εξής μας εξηγεί η κυρία ΜΠΑΚΟΓΕΩΡΓΟΥ ΧΑΡΑ, ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ

-Καμία παραλία δεν είναι 100% ασφαλής. Προτιμήστε παραλίες τις οποίες γνωρίζετε ως προς το βάθος του πυθμένα, τη σύσταση του βυθού σε άμμο/πέτρες, αλλά και τα θαλάσσια ρεύματα της περιοχής. Ακόμη και στις γνωστές σας όμως παραλίες, μην χαλαρώνετε. Ακόμη και σε μικρό βάθος νερού μπορεί να υπάρξουν ατυχείς στιγμές.
-Ποτέ μην αφήνετε παιδιά άνευ επιτήρησης, ανεξαρτήτου της ηλικίας τους. Οι έφηβοι για παράδειγμα, τείνουν να υιοθετούν πιο ριψοκίνδυνες συμπεριφορές όταν βρίσκονται με την παρέα τους στην θάλασσα.
-Μην ενθαρρύνετε τις βουτιές.
-Μάθετε στα παιδιά κολύμπι από μικρή ηλικία.
-Στα μικρά παιδιά που ακόμη δεν γνωρίζουν καλό κολύμπι, φορέστε σωσίβια κατάλληλου μεγέθους για τη σωματοδομή τους.
-Σε περίπτωση χρήσης βάρκας, πάντα φορέστε στο παιδί σωσίβιο τύπου γιλέκου.
-Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσετε πισίνες φουσκωτού τύπου, να είστε πάντα παρόντες όταν το παιδί βρίσκεται μέσα και να τις αδειάζετε μετά το τέλος της χρήσης τους.
-Αν διαθέτετε κανονική πισίνα στο σπίτι σας, φροντίστε να είναι κατάλληλα περιφραγμένη με φράχτη που δεν μπορούν να υπερπηδήσουν μικρά παιδιά. Επιτρέψτε να την χρησιμοποιούν μόνο παρουσία σας. Μετά το τέλος της  χρήσης της, απομακρύνετε οποιοδήποτε παιχνίδι βρίσκεται στο νερό και το οποίο μπορεί να αποτελέσει θέλγητρο για τα μικρά σε ηλικία παιδιά.
-Mέλη του προσωπικού που εργάζονται σε πισίνες πρέπει να μάθουν και να είναι σε θέση να προσφέρουν καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση. Ιδανικά σε κάθε πισίνα πρέπει να υπάρχει κατάλληλα εκπαιδευμένος ναυαγοσώστης.

Η αντιηλιακή προστασία είναι ιδιαίτερα σημαντική. Σημειώνεται ότι βρέφη κάτω των 6 μηνών απαγορεύεται να εκτίθενται στον ήλιο. Φορέστε τους ελαφριά ρούχα και κρατήστε τα στη σκιά. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες εκτός από τον κίνδυνο εγκαυμάτων και ηλίασης, η ζέστη μπορεί να δημιουργήσει δυσφορία στα μικρά παιδιά. Έτσι τα βρέφη άνω των 6 μηνών και τα νήπια, η έκθεση στον ήλιο επιτρέπεται μόνο σε συγκεκριμένες ώρες (πριν τις 11:00π.μ. και μετά τις 16:00μ.μ.), τόσο στην παραλία όσο και στη βόλτα τους. Βρέφη 6-12 μηνών αλλά και νήπια, συστήνεται να φορούν ελαφρά, ανοιχτόχρωμα ρούχα και καπέλο. Επίσης, μετά την ηλικία των δύο ετών συνιστάται η χρήση γυαλιών ηλίου. Κατά την έκθεση στον ήλιο είναι απαραίτητη η χρήση αντιηλιακών με δείκτη προστασίας τουλάχιστον SPF 15, που παρέχει προστασία έναντι της UVA και UVB ακτινοβολίας. Το αντιηλιακό πρέπει να απλώνεται σε παχύ στρώμα 20 λεπτά προ της έκθεσης στον ήλιο και να ανανεώνεται κάθε δύο ώρες ή και νωρίτερα, αν το παιδί βουτήξει στο νερό. Για παιδιά έως 6 μηνών δεν προτείνεται η χρήση αντιηλιακών καθώς όπως ήδη αναφέρθηκε είναι προτιμότερο να μην εκτίθενται στον ήλιο. Από 6 μηνών έως 2 ετών χρησιμοποιούμε αντιηλιακό με φυσικά φίλτρα χωρίς άρωμα για να αποφύγουμε αλλεργικές αντιδράσεις προτιμώντας τις κρέμες, ενώ από 2 ετών και πάνω χρησιμοποιούμε αντιηλιακά όλων των υφών (κρέμες για πρόσωπο λαιμό και χέρια, spray και γαλακτώματα για ολοσωματική κάλυψη) με χημικά φίλτρα ή συνδυασμούς χημικών-φυσικών φίλτρων.
Η σωστή ενυδάτωση είναι απαραίτητη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Δώστε άφθονα υγρά και φρούτα στα παιδιά. Ειδικά για τα μεγαλύτερα παιδιά, που αθλούνται σε εξωτερικούς χώρους, φροντίστε να κάνουν διάλειμμα από την δραστηριότητά τους και να λαμβάνουν υγρά. Ο καλύτερος τρόπος για να ενυδατωθούν είναι το νερό και όχι τα αθλητικά ποτά.  Ισχύουν όλες οι παραπάνω συστάσεις σχετικά με τις ώρες άθλησης, την ένδυση και τη χρήση αντιηλιακών.
Τα τσιμπήματα από τα κουνούπια είναι δυστυχώς από τα καλοκαιρινά προβλήματα που ταλαιπωρούν πολύ το παιδιά. Το τσίμπημα του κουνουπιού αφήνει μια μικρή αίσθηση τσουξίματος στο δέρμα, ενώ το σημείο του δήγματος κοκκινίζει και ελαφρά διογκώνεται. Παράλληλα, ο κνησμός αρχίζει να βασανίζει το “θύμα” του κώνωπος.  Μετά το τσίμπημα συνιστάται η επάλειψη με αντιϊσταμινική αλοιφή και εάν παρουσιαστεί ασυνήθιστο οίδημα ή εκτεταμένη ερυθρότητα συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Χρήσιμες συμβουλές για αποφυγή τσιμπημάτων είναι οι ακόλουθες:
-Καλύψτε με ρούχα το εκτεθειμένο δέρμα.
-Προτιμήστε ελαφρά χρωματισμένα ρούχα, γιατί τα κουνούπια έλκονται από τα έντονα χρώματα.
-Αποφύγετε τις περιοχές που υπάρχουν πολλά κουνούπια, όπως για παράδειγμα χώρους με λιμνάζοντα ύδατα.
-Χρησιμοποιείστε κουνουπιέρα σαν το πρώτο προστατευτικό μέτρο, ιδίως σε βρέφη που είναι μικρότερα των 6 μηνών. Επιθεωρήστε την κουνουπιέρα πριν την κλείσετε, μήπως έχετε κλείσει μαζί με το μωρό και κάποιο κουνούπι. Χρησιμοποιείστε φορητές κουνουπιέρες που μπαίνουν και στη θέση του αυτοκίνητου, στο καροτσάκι κλπ.
-Φροντίστε να μην μπαίνουν κουνούπια ή άλλα έντομα στο σπίτι κλείνοντας τις πόρτες και τα παράθυρα. Αν έχετε σήτες, χρησιμοποιείστε τις.
- Χρησιμοποιείτε στους χώρους που διαμένετε ανεμιστήρες ή  κλιματιστικά, αφού ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών.
-Χρησιμοποιείστε εντομοαπωθητικά κατάλληλα για την ηλικία του παιδιού. Σημειώνεται ότι τα βρέφη απαγορεύεται να εκτίθενται σε εντομοαπωθητικά.

Λαμβάνοντας τις κατάλληλες προφυλάξεις μπορείτε να απολαύσετε το καλοκαίρι διατηρώντας τα παιδιά σας ασφαλή. Καλές διακοπές!


stogiatro.gr