23.6.17

Πέντε μήνες απλήρωτα τα φαρμακεία από τον ΕΟΠΥΥ

Απλήρωτα από τον ΕΟΠΥΥ παραμένουν εδώ και πέντε μήνες τα φαρμακεία για τις εκτελεσθείσες συνταγές ιατροτεχνολογικών και άλλα προϊόντων, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι θα πληρωθούν με συνοπτικές διαδικασίες, σύμφωνα με όσα καταγγέλλει ο αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Αργύρης Αργυρόπουλος, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Εξάλλου, φαρμακοποιοί υπογραμμίζουν ότι ο ΕΟΠΥΥ ενημερώνει τηλεφωνικώς ότι θα «κουρέψει» χρήματα των συνταγών του Ιανουαρίου 2017, οι οποίες ήδη έχουν εκτελεστεί και πληρωθεί από τους φαρμακοποιούς, χωρίς καν να δώσει κάποια εξήγηση για τους λόγους αυτής της περικοπής. Μάλιστα, επισημαίνουν ότι όταν κάποιος φαρμακοποιός ζητήσει να καταθέσει ένσταση, ο ΕΟΠΥΥ τον συμβουλεύει να μην το κάνει διότι πρώτον θα καθυστερήσει ακόμα περισσότερο η πληρωμή του και δεύτερον διότι κάποιες Περιφερειακές Διευθύνσεις του Οργανισμού παραδέχονται ότι δεν γνωρίζουν πώς να διαχειριστούν την ένσταση.
«Οι φαρμακοποιοί πιστώνουν τον ΕΟΠΥΥ για περισσότερα υλικά, περισσότερο από το διπλάσιο χρόνο σε σχέση με ό,τι συνέβαινε έως το 2016 κι ακόμα είναι απλήρωτοι» υπογραμμίζει ο κ. Αργυρόπουλος.
Παράλληλα, καταγγέλλει τη στάση του απερχόμενου προεδρείου του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, το οποίο, όπως επισημαίνει, χωρίς να ενημερώσει το υπόλοιπο ΔΣ, έσπευσε να υπογράψει τη σύμβαση αιφνιδίως στη συνάντηση που έγινε στα γραφεία του ΕΟΠΥΥ, στις 2/1/2017.
Ο κ. Αργυρόπουλος καταγγέλλει ακόμη ότι οι φαρμακοποιοί πληρώνουν από τη τσέπη τους το κόστος της αποστολής στον ΕΟΠΥΥ, στην Αττική, των γνωματεύσεων που εκτελούν κάθε μήνα. «Οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας, με δικά τους έξοδα, στέλνουν στην Αττική τις γνωματεύσεις που εκτελούν κάθε μήνα. Επωμίζονται το κόστος της αποστολής και της ασφάλισης του περιεχομένου. Ο ΕΟΠΥΥ συγκεντρώνει τους φακέλους από όλη την Ελλάδα σε ένα κέντρο διαλογής στον Ασπρόπυργο και από εκεί, αφού παραληφθούν, ψηφιοποιούνται με έξοδα του ΕΟΠΥΥ και ταξιδεύουν πάλι, πίσω στις τοπικές Περιφερειακές Διευθύνσεις με σκοπό να γίνει η εκκαθάρισή τους» εξηγεί ο κ. Αργυρόπουλος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ήδη για τις γνωματεύσεις του Ιανουαρίου 2017 άρχισαν τα τηλεφωνήματα από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις προς τα φαρμακεία, από τα οποία ζητείται να εκδώσουν πιστωτικά τιμολόγια για τις περικοπές που θα τους γίνουν, χωρίς να δοθεί κάποια εξήγηση για τους λόγους περικοπής, χωρίς να υπάρχει ξεκάθαρο κανονιστικό πλαίσιο, μόνο και μόνο γιατί εκτέλεσαν αυτά που έχουν συνταγογραφηθεί από τους γιατρούς και ο ΕΟΠΥΥ τα θεωρεί υπερβάλλοντα.