13.7.17

Πρόθυμο να μεταναστεύσει για να βρει εργασία το 56% των Ελλήνων εργαζομένων

Ο Δείκτης Κινητικότητας της Randstad για την αγορά εργασίας αξιολογεί την προσδοκία των εργαζομένων να αλλάξουν επάγγελμα μέσα στους επόμενους έξι μήνες. 

Πρόθυμο να μεταναστεύσει για να αναζητήσει την εργασία που αδυνατεί να βρει στην Ελλάδα δηλώνει το 56% των ερωτηθέντων για το Workmonitor της Randstad για το δεύτερο τρίμηνο του 2017. Όπως προκύπτει από τα ευρήματα το 45% θα δεχόταν έναν χαμηλότερο μισθό ή υποβιβασμό προκειμένου να συνεχίσει να εργάζεται ενώ το 83% είναι πρόθυμο να απασχοληθεί με σύμβαση ορισμένου χρόνου για να αποφύγει την ανεργία.
Η Δια Βίου μάθηση
Σύμφωνα με τους Έλληνες συμμετέχοντες στην τελευταία έρευνα Workmonitor, το 91% συμφωνεί με την πεποίθηση ότι η διαρκής μάθηση είναι απαραίτητη, προκειμένου να διατηρηθεί ή να αυξηθεί η απασχόληση. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 86% των ερωτηθέντων εξέφρασε την ίδια άποψη.
Η Αποφυγή της ανεργίας
Από τα αποτελέσματα που προέκυψαν, η ανεργία στην Ελλάδα θεωρείται μείζον κοινωνικό πρόβλημα. Η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων, σε ποσοστό 94%, συμφωνεί ότι ο άνεργος πληθυσμός της χώρας πρέπει να εκπαιδευτεί σε νέες δεξιότητες, όσο το δυνατόν περισσότερο, ώστε να μπορέσει να απασχοληθεί σε θέσεις εργασίας οι οποίες δεν μπορούν να καλυφθούν λόγω περιορισμένου εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού.
Η έρευνα επισημαίνει πως το 89% των Ελλήνων εργαζομένων είναι πρόθυμο να μείνει στην ίδια εργασία ώστε να αποφύγει τον κίνδυνο της ανεργίας, μια άποψη που επικρατεί και παγκοσμίως σε αντίστοιχο ποσοστό (88%).
Μετανάστευση εργατικού δυναμικού και ελλιπής εξειδίκευση εργατικού δυναμικού. 
Το 76% των Ελλήνων συμμετεχόντων αναμένει ότι η διαθεσιμότητα εργατικού δυναμικού για κάποιες θέσεις εργασίας θα περιοριστεί στο κοντινό μέλλον. Το 56%, επίσης, συμφωνεί ότι θα ήταν χρήσιμο να προσελκυθούν εργαζόμενοι από το εξωτερικό, οι οποίοι θα μπορέσουν να καλύψουν τις θέσεις εργασίας που αδυνατεί να καλύψει το εγχώριο δυναμικό.
Το 56% δήλωσε ότι θα ήταν πρόθυμο να μεταναστεύσει για να αναζητήσει την εργασία που αδυνατεί να βρει στην Ελλάδα.
Το 82% πιστεύει ότι η δυνατότητα απασχόλησης σε μια θέση εργασίας για όλη τη ζωή του εργαζομένου, είναι μια συνθήκη που έχει πλέον εκλείψει.

Ο Δείκτης Κινητικότητας μειώνεται 

Ο Δείκτης Κινητικότητας της Randstad για την αγορά εργασίας αξιολογεί την προσδοκία των εργαζομένων να αλλάξουν επάγγελμα μέσα στους επόμενους έξι μήνες. Ο Δείκτης βασίζεται στην τρέχουσα εργασιακή ικανοποίηση του υπαλλήλου, τον φόβο απόλυσης, την ανάγκη του για νέες προσωπικές προκλήσεις καθώς και το επίπεδο αισιοδοξίας που έχει ότι θα βρει απασχόληση σε νέο εργοδότη.
Στην Ελλάδα, συγκριτικά με τα προηγούμενα τρίμηνα, οι εργαζόμενοι δεν προσδοκούν να απασχοληθούν σε ένα άλλο εργασιακό περιβάλλον. Ο Δείκτης Κινητικότητας για την Ελλάδα μειώθηκε κατά 2 μονάδες και έφτασε τις 108 για το παρόν τρίμηνο. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο Δείκτης Κινητικότητας μειώθηκε, επίσης, κατά μία μονάδα φτάνοντας τις 109.
Η υψηλότερη κινητικότητα παρατηρήθηκε στην Ισπανία, την Κίνα και τη Νορβηγία (+5) ενώ η χαμηλότερη παρατηρήθηκε στην Ινδία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ (-5). Ο Δείκτης παρέμεινε σταθερός στην Αυστραλία, τη Χιλή, το Μεξικό, την Πολωνία και το Λουξεμβούργο.
Η αγορά εργασίας στην Ελλάδα
Το ποσοστό των εργαζομένων στην Ελλάδα που άλλαξε θέση εργασίας εντός των τελευταίων έξι μηνών μειώθηκε κατά 1%, φτάνοντας το 21%, συγκριτικά με το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των ατόμων που αναζητά νέα εργασία στην Ελλάδα, μειώθηκε ξανά το παρόν τρίμηνο κατά 1%, φτάνοντας το 34%.
Ωστόσο, σύμφωνα με τα ευρήματα, η εργασιακή ικανοποίηση στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 2% συγκριτικά με το προηγούμενο τρίμηνο, φτάνοντας το 64%.