22.7.17

" ΤΡΙΓΜΟΙ " στην οικογένεια ΚΑΡΕΛΙΑ

ΠΡΩΤΟΣ ΕΞΑΓΩΓΕΑΣ ΤΣΙΓΑΡΩΝ 

 H Aυτοκρατορία Καρέλια κινδυνεύει!

 Η οικογένεια που γεφύρωσε 3 αιώνες
Η επιχειρηματική οικογένεια που “γεφύρωσε” 3 αιώνες κινδυνεύει να δει την αυτοκρατορία Καρέλια να γίνεται στάχτη.
Η κόντρα μεταξύ των μελών της οικογένειας της ιστορικής καπνοβιομηχανίας, που σοβούσε εδώ και ένα χρόνο, έχει πάρει διαστάσεις  προκαλώντας αρκετά αναπάντητα ερωτήματα στην αγορά, γράφει η Αλεξάνδρα Γκίτση στο Capital.gr.  Μέχρι στιγμής πάντως η κόντρα “περιορίζεται” μεταξύ των μετόχων μειοψηφίας, ενώ αν και αγγίζει τη διοίκηση της εταιρείας, η τελευταία δεν έχει πάρει δημοσίως θέση στα τεκταινόμενα.
Παρά το γεγονός ότι η χήρα του Κωνσταντίνου Καρέλια, Μίνα και η κόρη της Ιωάννα, μέτοχοι του 45% της Καπνοβιομηχανίας, εξαπέλυσαν  ανοικτή επίθεση κατά των Ανδρέα, Στάθη και Βικτωρίας Καρέλια. Συγκεκριμένα την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της καπνοβιομηχανίας οι κυρίες Ιωάννα Καρέλια και Μίνα Σπυροπούλου, απείχαν από την ψηφοφορία επί του συνόλου των θεμάτων, ενώ με επιστολή τους άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο να ασκήσουν τα δικαιώματα πληροφόρησης, ελέγχου και σύγκλησης έκτακτης συνέλευσης.
 Δηλαδή επί της ουσίας αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να ζητήσουν διαχειριστικό έλεγχο της διοίκηση της εταιρείας.
Η ενδοοικογενειακή διαμάχη στους κόλπους της οικογένειας Καρέλια, πήρε νέες διαστάσεις.
Η Ινώ Καρέλια, κόρη των ιδρυτών της Καπνοβιομηχανίας, εξαπέλυσε επίθεση κατά των κ.κ. Ιωάννας Καρέλια και Μίνας Σπυροπούλου (κόρης και συζύγου του εκλιπόντος Κωνσταντίνου Καρέλια, αντιπροέδρου της εταιρείας μέχρι τον θάνατό του το 2009), κατηγορώντας τες για δυσφήμιση της εταιρείας και των βασικών μετόχων αυτής.
Και όχι μόνο αυτό.
Στην επιστολή της η κα. Ινώ Καρέλια, βάζει στην εικόνα, άσκηση ποινικής δίωξης για απάτη κακουργηματικής φύσεως.
Συγκεκριμένα στην επιστολή που είδε  το φως της δημοσιότητας, αναφέρει πως:
“Η ανωτέρω μειοψηφία (σ.σ. Ιωάννα Καρέλια και Ασημίνα Σπυροπούλου), για μια ακόμη φορά εκτέθηκε, δείχνοντας ότι μπορεί να δυσφημεί κατά το δοκούν οιονδήποτε ακόμη και την πλειοψηφία και τη Διοίκηση της εταιρείας, να ωραιοποιεί καταστάσεις, να καταστρατηγεί τα δικαιώματά μου που προσωρινώς έχουν κριθεί, ότι μπορεί να νομίζει πως μπορεί να φέρεται προσβλητικά απέναντι στη δικαστική απόφαση και στον πραγματικό φυσικό φορέα του δικαιώματος, ότι μπορεί να έχει λόγους που την βεβαιώνουν για την τελική έκβαση του δικαστικού αγώνα, που την βεβαιώνουν για μη άσκηση ή για αδικαιολόγητη καθυστέρηση άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον της εκ μέρους του κ Σταύρου, Εισαγγελέως Καλαμάτας για απάτη κακουργηματικής φύσεως.”
Η κα. Ινώ Καρέλια, παιδί του εκ των συνιδρυτών  της εταιρείας Ιωάννη Καρέλια, στην επιστολή της σημειώνει πως “διεκδικεί τη νόμιμη μοίρα της στην κληρονομιά των γονέων της, αφού με τη “διαθήκη” του το σύνολο της κληρονομιάς  περιήλθε στον Κωνσταντίνο  Καρέλια (πατέρα της Μίνας και συζύγου της Ιωάννας), προσωρινώς δε έχει δικαιωθεί και αναμένεται η οριστική Δικαστική κρίση επί των αυτονόητων.”
Το τι μέλλει γενέσθαι θα φανεί μέσα στο επόμενο διάστημα.
Το αν η οικογένεια Καρέλια θα λύσει τις διαφορές της στα δικαστήρια ή εξωδικαστικός παραμένει άγνωστο.
Όπως άγνωστο παραμένει αν αυτή η ενδοοικογενειακή κόντρα θα έχει επιπτώσεις στη μετοχική σύνθεση της Καπνοβιομηχανίας στο μέλλον. Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα εταιρειών, όπου οι ενδοοικογενειακές κόντρες, οδήγησαν στην είσοδο στο μετοχικό τους κεφάλαιο ανταγωνιστών τους.
Επίσης ενδιαφέρον έχει η θέση των βασικών μετόχων και δη της διοίκησης της Καπνοβιομηχανίας η οποία μέχρι στιγμής τηρεί σιγή ασυρμάτου.

 Τρεις γενιές Καρέλια… Η μητέρα Βικτωρία και οι γιοι Ανδρέας (δεύτερος από δεξιά) και Στάθης ανακοινώνουν στους εργαζομένους το πακέτο των έξτρα απολαβών. Το παρών δίνουν και τα εγγόνια του ιδρυτή Γ. Καρέλια και μελλοντικοί ηγέτες της επιχείρησης.
Η ιστορία της εταιρείας ξεκίνησε το 1888, όταν ο Γιώργος Καρέλιας με τον αδελφό του Ευστάθιο ίδρυσαν καπνεμπορική επιχείρηση και προμήθευαν την Καλαμάτα και τα γύρω χωριά με καπνό, ο οποίος -καθώς η Μεσσηνία δεν είναι καπνοπαραγωγική περιοχή- ερχόταν με καΐκια από το Αγρίνιο και τη Λαμία.
Η Βικτωρία Καρέλια, ο Ανδρέας και ο Στάθης χαράσσουν πολιτική υπό το βλέμμα του ιδρυτή Α. Καρέλια…
 Η Βικτωρία Καρέλια, ο Ανδρέας και ο Στάθης χαράσσουν πολιτική υπό το βλέμμα του ιδρυτή Α. Καρέλια...
Ο Γ. Καρέλιας απέκτησε οκτώ παιδιά, τέσσερις γιους και ισάριθμα κορίτσια. Αργότερα, οι γιοι του Ανδρέας, Κωνσταντίνος, Ιωάννης και Ευστάθιος ασχολήθηκαν με την επιχείρηση.
Το 1916, ο γιος του Ανδρέας Καρέλιας αγόρασε την πρώτη σιγαροποιητική μηχανή. Η εταιρεία κατάφερε το 1929 να βρεθεί μεταξύ των 29 κορυφαίων ελληνικών βιομηχανιών, ενώ 20 χρόνια αργότερα κατέκτησε τη 12η θέση. Η ανάπυξη της επιχείρησης συνεχίστηκε με αλματώδεις ρυθμούς.
Το διάσημο και πλέον ιστορικό σήμα «ΚΑΡΕΛΙΑ ΦΙΛΤΡΟ» σε συσκευασία κασετίνας κυκλοφόρησε το 1957 και γνώρισε πανελλαδική επιτυχία, ενώ το 1976 η εταιρεία εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Ο Ανδρέας και ο Στάθης, οι γιοι του Γ. Καρέλια που «τρέχουν» την επιχείρηση μαζί με τη μητέρα τους Βικτωρία είναι άνθρωποι χαμηλών τόνων. Ποτέ δεν προκάλεσαν την τοπική κοινωνία, ενώ έχουν κάνει το εργοστάσιο δεύτερο σπίτι τους. Μεγάλωσαν στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου περνώντας και μαθητεύοντας σε όλα του τα τμήματα.

Οταν οι συνθήκες το επιτρέπουν, ο Ανδρέας ασχολείται με το αγαπημένο του χόμπι, τη φωτογραφία, με δάσκαλο τον Αμερικανό φωτογράφο Μπράιαν Πέτερσον. Το 2002 η φωτογραφία του με τίτλο «Η παραλία στο Ακρογιάλι» βραβεύτηκε ως η καλύτερη του μήνα από το βρετανικό περιοδικό Digital Camera.
Οσον αφορά τον Στάθη, η μεγάλη του αγάπη είναι η θάλασσα και συχνά θα τον δει κανείς με το σκάφος του στο λιμανάκι των Κυθήρων ή σε κάποιο άλλο νησί του Αιγαίου.
Το 1993 ο αείμνηστος Γεώργιος Καρέλιας αποφάσισε μαζί με τη σύζυγό του Βικτωρία Καρέλια την ίδρυση ενός εκπαιδευτικού και ερευνητικού ιδρύματος με την επωνυμία «Γεώργιος και Βικτωρία Καρέλια».
Mε τη σκέψη στο κοινωνικό σύνολο, στον άνθρωπο, στην εκπαίδευση, τη μόρφωση και την εξέλιξη, το Ιδρυμα συμβάλλει ουσιαστικά στην υλοποίηση νέων οικονομικών ιδεών με την καθοδήγηση, μετά τον θάνατο του ιδρυτή του, της Bικτωρίας Kαρέλια. Σημαντική όμως είναι η προσφορά της Καρέλια και στον πολιτισμό τόσο πανελλαδικά όσο και τοπικά, καθώς δεκάδες πολιτιστικοί σύλλογοι και φορείς της Καλαμάτας έχουν βοηθηθεί από την εταιρεία.
  • Η Καπνοβιομηχανία Καρέλια είναι η μεγαλύτερη καπνοβιομηχανία και πρώτος εξαγωγέας τσιγάρων στην Ελλάδα.
  • Εχει παρουσία σε περισσότερες από 65 χώρες.
  • Οι πωλήσεις της το 2013 ξεπέρασαν τα 16 δισ. τσιγάρα.
  • Η διεθνής της δραστηριότητα αντιπροσωπεύει το 80% του συνολικού όγκου πωλήσεων.
  • Στην Καπνοβιομηχανία Καρέλια ασχολούνται 496 άτομα.
  • Ενα στα 300 τσιγάρα που καπνίζονται σήμερα στον κόσμο έχει παραχθεί στην Καλαμάτα.
  • Ο τζίρος πωλήσεων το 2013 ήταν 721 εκατ. ευρώ.
  •