21.7.17

Ταξίδι στη μαγεία της ελληνικής φορεσιάς

mspoe2Για δεύτερη συνεχή χρονιά, οι τρεις δραστήριοι φορείς με σημαντική παρουσία σε διαφορετικούς τομείς της χώρας, το Μουσείο Μπενάκη, η Costa Navarino και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, ενώνουν τις δυνάμεις τους για τον πολιτισμό και παρουσιάζουν το φιλόδοξο πολιτιστικό έργο «Ταξίδι στη μαγεία της ελληνικής φορεσιάς: Σύγχρονες δημιουργίες ζωντανεύουν τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη».
Πρόκειται για μια ομαδική έκθεση που φέρνει κοντά 15 παγκοσμίου φήμης σχεδιαστές μόδας και ταλαντούχους εικαστικούς καλλιτέχνες, οι οποίοι αγαπούν την Ελλάδα και ενστερνίζονται στο έργο τους το ελληνικό στοιχείο. Αξιοποιώντας τη συλλογή έντυπων πηγών της ελληνικής ενδυμασίας από τον 16ο έως τον 20ό αιώνα, δωρεά του Ι.Δ. Κοιλαλού στο Μουσείο Μπενάκη, οι καταξιωμένοι δημιουργοί, παρουσιάζουν έργα που εμπνέονται από την παραδοσιακή ελληνική φορεσιά και προβάλλουν την ελληνική διαχρονικότητα στη μόδα και στην αισθητική.

Η έκθεση στο αεροδρόμιο

Στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών η ομαδική αυτή έκθεση περιλαμβάνει την παρουσίαση του ρούχου «Συνδέοντας τις μνήμες» του σχεδιαστή Δημήτρη Ντάσιου και του βίντεο «Costumes» της  καλλιτέχνιδος Μαργαρίτας Μυρογιάννη. Τα δύο έργα ενσωματώνονται σε ένα σκηνογραφημένο περιβάλλον, στο οποίο πρωταγωνιστούν μεγεθυμένες λεπτομέρειες από τα ελληνικά τοπία των έργων της συλλογής Κοιλαλού και γυναίκες «από το παρελθόν» ντυμένες με τις δημιουργίες των υπόλοιπων συμμετεχόντων σχεδιαστών, όπως παρουσιάζονται στην παράλληλη έκθεση στην Costa Navarino.
Την επιμέλεια της έκθεσης και στο αεροδρόμιο υπογράφει ο σκηνογράφος Παύλος Θανόπουλος. Η έκθεση παρουσιάζεται στο χώρο «Τέχνη & Περιβάλλον», Επίπεδο Αναχωρήσεων του αεροδρομίου (είσοδος 3 / χώρος ελεύθερα προσβάσιμος καθόλη τη διάρκεια του 24ώρου).
Τα έργα των Δημήτρη Ντάσιου και Μαργαρίτας Μυρογιάννη συνοδεύουν εικόνες από έργα των: Jean Paul Gaultier, Zeus & Dione, Μαίρη Κατράντζου, Σοφία Κοκοσαλάκη, καθώς και εκθέματα από το Κέντρο Διατήρησης Παραδοσιακών Τεχνικών Κλωστοϋφαντουργίας ΜΕΝΤΗ του Μουσείου Μπενάκη και από το Λύκειο Ελληνίδων Καλαμάτας.
Τα αυθεντικά έργα εκτίθενται στην παράλληλη έκθεση στην Costa Navarino, στην οποία συμμετέχουν επίσης οι καλλιτέχνες: Αντωνάκης, Blind Adam, Χρύσα Βουδούρογλου, Βασίλης Ζωγράφος, Κωνσταντίνος Κακανιάς, Απόστολος Καραστεργίου και Σοφία Στέβη.
Συγχρόνως και για το ίδιο χρονικό διάστημα, ο Jean Paul Gaultier επέλεξε να εκθέσει στο Μουσείο Μπενάκη, (Κουμπάρη 1, Αθήνα) μία δημιουργία από τη συλλογή του «Αφιέρωμα στην Ελλάδα», συνδέοντας με αυτό τον τρόπο τις παράλληλες δράσεις.

Η ελληνική φορεσιά

mspoe3Έχει αποτελέσει διαχρονικά πηγή έμπνευσης και αφετηρία για νέες δημιουργίες. Η φαντασία στη σύνθεση των διαφόρων κομματιών που την απαρτίζουν, οι τολμηροί χρωματικοί συνδυασμοί, η σπάνια μορφολογική ποικιλία, ο έντονος συμβολισμός, οι αισθητικοί εννοιολογικοί κώδικες, η οπτική φαντασμαγορία και ο πλούτος των περίτεχνων κοσμημάτων, γοήτευαν ή και προκαλούσαν τη δυτική αισθητική με την εξωτική χλιδή και μεγαλοπρέπειά τους και έθελγαν το μολύβι των ξένων ζωγράφων-περιηγητών που επισκέφθηκαν την Ελλάδα ήδη από τον 16ο αιώνα.
Σήμερα, οι έντυπες εικονογραφικές πηγές με θέμα την ενδυμασία συγκροτούν ένα καλλιτεχνικό σύνολο που είναι αποκαλυπτικό για τους τρέχοντες ευρωπαϊκούς, αισθητικούς προσανατολισμούς αλλά και για το προσωπικό ύφος των δημιουργών, καθώς και για τον τρόπο που προσεγγίζουν μια από τις πλέον λειτουργικές και ταυτόχρονα ευφάνταστες εκφράσεις της ελληνικής ζωής και πολιτιστικής παράδοσης.
Μια ακόμα, σύγχρονη ανάγνωση του πλούτου της ελληνικής φορεσιάς μάς παρουσιάζεται στην έκθεση, μέσα από τα έργα καταξιωμένων στον ελληνικό και διεθνή χώρο σχεδιαστών μόδας και εικαστικών καλλιτεχνών, οι οποίοι σε κάποια στιγμή της πορείας τους δημιούργησαν υπό τη μαγεία της ελληνικής φορεσιάς.

Η συλλογή Ι.Δ. Κοιλαλού του Μουσείου Μπενάκη

Η συλλογή Ι.Δ. Κοιλαλού, η οποία αποτελείται από έντυπες παραστάσεις που απεικονίζουν την ελληνική φορεσιά σε όλες της τις εκφάνσεις, έχει παρουσιαστεί στο Μουσείο Μπενάκη (20 Σεπτεμβρίου – 12 Νοεμβρίου 2006) στην έκθεση «Η Ελληνική ενδυμασία. Έντυπες πηγές 16ου-20ού αιώνα από τη Συλλογή Ι.Δ. Κοιλαλού» και είναι πλήρως δημοσιευμένη στον ομώνυμο δίγλωσσο κατάλογο των εκδόσεών του.
mspoe1Τα περισσότερα, χαρακτικά και υδατογραφίες, είναι δημιούργημα ξένων περιηγητών, οι οποίοι στα χρόνια της φραγκοκρατίας και της τουρκοκρατίας επισκέφτηκαν τη χώρα μας, γοητεύτηκαν και κληροδότησαν ένα πλούσιο αρχείο οπτικών μαρτυριών για μία από τις πλέον λειτουργικές και ταυτόχρονα ευφάνταστες εκφράσεις της ελληνικής ζωής και της πολιτιστικής μας παράδοσης. Στην πλειοψηφία τους δεν αποτελούν μία απλή καταγραφή αλλά είναι απεικονίσεις από αφηγήματα «σκηνογραφημένα» στο περιβάλλον τους ή ενδυματολογικές επινοήσεις ξένων ζωγράφων. Πολλά από τα έργα αποτελούν μια ρομαντική αφήγηση της ελληνικής ιστορίας μέσα από τα μάτια επισκεπτών, γοητευμένων από έναν τόπο ξένο και μυστηριώδη