14.7.17

Διευθυντής τράπεζας και υπάλληλοι σε κύκλωμα τοκογλύφων!

Ο 63χρονος αρχηγός συντόνιζε το κύκλωμα από τη βίλα του στη Χαλκίδα, ο οποίος «ομολογούσε» στις τηλεφωνικές του επικοινωνίες που είχε, πως ήταν «τοκογλύφος 30 χρόνια»

Ένας διευθυντής τράπεζας, μια υποδιευθύντρια και δύο τραπεζικοί υπάλληλοι συνεργάζονταν με κύκλωμα τοκογλύφων παρέχοντας πληροφορίες για την πιστοληπτική… φερεγγυότητα των υποψήφιων θυμάτων.
Παράλληλα πίεζαν τηλεφωνικά τα θύματα για την κάλυψη επιταγών που σφράγιζε ο «αρχι-τοκογλύφος» ως μέσο πίεσης για την αποπληρωμή τους. Ο 63χρονος αρχηγός με βίλα στη Χαλκίδα, ο οποίος «ομολογούσε» στις τηλεφωνικές του επικοινωνίες πως ήταν «τοκογλύφος 30 χρόνια», δρούσε σε δύο επίπεδα.
Πρώτον με το «σπάσιμο» μεταχρονολογημένων επιταγών, ιδιοκτητών μικρομεσαίων επιχειρήσεων που είχαν άμεση ανάγκη μετρητών ή επιταγών κοντινότερης ημερομηνίας εκταμίευσης και δεύτερον με την χορήγηση χρημάτων ή επιταγών με υψηλό τοκισμό. Ο τόκος κυμαινόταν μεταξύ 5-7% τον μήνα, ποσοστό που έφθανε έως και το 20%, ανάλογα με το χρονικό διάστημα εκταμίευσης των επιταγών που είχαν στην κατοχή τους τα θύματα, που έφθανε και τους 4 μήνες. Για παράδειγμα αν ένα θύμα είχε μία επιταγή αξίας 10.000 ευρώ με χρονικό διάστημα εκταμίευσης δύο μηνών, απευθυνόμενος στον τοκογλύφο, μπορούσε να πάρει άλλη επιταγή από αυτόν αξίας 9.100 ευρώ την οποία μπορούσε να σπάσει αμέσως, ενώ αν ήθελε μετρητά θα έπαιρνε 8.350 ευρώ άμεσα.
Δυστυχώς πολλά από τα θύματα, με αυτή την τοκογλυφική διαδικασία, υπέστησαν μεγάλη οικονομική αφαίμαξη και κάποιοι  αναγκάστηκαν σε αναστολή ή παύση της λειτουργίας των επιχειρήσεών τους. Το σημαντικό είναι πως από την εξάρθρωση του κυκλώματος από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Αμαρουσίου, σε συνεργασία με στελέχη της αρχής καταπολέμησης βρώμικου χρήματος δεσμεύτηκαν 8.000.000 ευρώ, που προέρχονται από τις παράνομες δραστηριότητες του τοκογλυφικού κυκλώματος.
Από τη διερεύνηση της υπόθεσης προέκυψε ότι τα μέλη της οργάνωσης αποκόμιζαν μεγάλα χρηματικά ποσά με την μέθοδο της προεξόφλησης επιταγών (σπάσιμο επιταγών) καθώς δάνειζαν στα υποψήφια θύματα τους χρηματικά ποσά με αντάλλαγμα τραπεζικές επιταγές μεγαλύτερης ονομαστικής αξίας. Για την υπόθεση αυτή συνελήφθησαν επτά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, μεταξύ των οποίων το αρχηγικό καθώς και τέσσερα  τραπεζικά στελέχη. Πρόκειται για τον 63χρονο αρχηγό, πέντε άνδρες ηλικίας 36, 37, 41, 45, 55 και μία γυναίκα 49 ετών, μεταξύ των οποίων οι τραπεζικοί υπάλληλοι.
Η τοκογλυφική οργάνωση, κυρίως μέσω του 63χρονου αρχηγικού μέλους, «έσπαγε» τις επιταγές προεξοφλώντας αυτές, κρατώντας τόκο που ανερχόταν σε μηνιαίο ποσοστό (5-7%), κατά περίσταση, ανάλογα με τη συνεργασία και τη σχέση της με το θύμα, με την ιδιαιτερότητα ότι πλήρωνε με τραπεζικές επιταγές. Στις περιπτώσεις που ο «πελάτης» ήθελε μετρητά, προεξοφλούσε τις τραπεζικές επιταγές με 5% έως 7%  επιπλέον τόκο. Σε περίπτωση που κάποιος ζητούσε να δώσει κάποια μεταχρονολογημένη επιταγή, η οποία θα έληγε σε χρονικό διάστημα δύο έως τεσσάρων μηνών, ο συνολικός τόκος που απαιτούνταν ανερχόταν στο 20% του ποσού της επιταγής, ενώ αν η επιταγή δεν πληρωνόταν άμεσα με τη λήξη της, ο 63χρονος την κατέθετε στην τράπεζα και ασκούσε πίεση στους εκδότες, απειλώντας τους με τη σφράγιση της επιταγής, εντός επτά ημερών, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία.
Ο 63χρονος, ήταν σε θέση να παρακάμψει τις νόμιμες διαδικασίες, μέσω των συνεργατών του στις τράπεζες. Λάμβανε μέσω εφαρμογής κινητού τηλεφώνου VIBER τις επιταγές και στη συνέχεια εξακρίβωνε την εγκυρότητα τους και την φερεγγυότητα της εταιρίας. Σε θετική περίπτωση, παραλάμβανε την επιταγή, κυρίως μέσω των συνεργών του. Για τον έλεγχο των επιταγών, απευθυνόταν στους συλληφθέντες τραπεζικούς υπαλλήλους, ελαχιστοποιώντας έτσι το ρίσκο της συναλλαγής. Πάγια τακτική του, ήταν η εξασφάλιση από τους «πελάτες-θύματα», υπεύθυνων δηλώσεων ή ιδιωτικών συμφωνητικών, στα οποία να αναφέρονταν αναληθώς, ότι ο τόκος που θα εισπράξει, δεν υπερβαίνει τον νόμιμο ετήσιο τόκο υπερημερίας μεταξύ ιδιωτών, ενώ στην πραγματικότητα το ποσό που εισέπραττε ήταν πολλαπλάσιο. Επίσης, για κάθε επιταγή η οποία ήταν ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, και ήταν πιθανό να κινήσει την υποψία των τραπεζικών αρχών, ζητούσε τα αντίστοιχα τιμολόγια, ώστε να είναι τυπικά καλυμμένος.
Αναφορικά με τους ρόλους των υπολοίπων μελών της οργάνωσης, άμεσος συνεργάτης του «αρχηγού» ήταν 37χρονος ημεδαπός, ο οποίος ήταν υπεύθυνος, να παραλαμβάνει και να παραδίδει στον «πελάτη», το αντίτιμο που είχε συμφωνηθεί, είτε σε τραπεζική επιταγή, είτε σε μετρητά. Κεντρικό ρόλο στην οργάνωση είχε και ο 55χρονος, ο οποίος διατηρούσε ευρύ κύκλο επαφών- «πελατολόγιο», με άτομα τα οποία είχαν άμεση ανάγκη για μετρητά και τον προσέγγιζαν προκειμένου να τους «σπάσει» επιταγές.
Διακριτό ρόλο στο κύκλωμα είχαν και οι τέσσερις συλληφθέντες τραπεζικοί υπάλληλοι, οι όποιοι έχοντας πρόσβαση μέσω του τραπεζικού συστήματος σε στοιχεία, λογαριασμούς και λοιπές συναλλαγές ιδιωτών και εταιριών, παρείχαν στον 63χρονο άμεση πληροφόρηση, σχετικά με τα στοιχεία που αφορούσαν την εγκυρότητα επιταγών, τη φερεγγυότητα των εκδοτών και των οπισθογραφων τους, χωρίς αυτός να είναι δικαιούχος της επιταγής. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ύστερα από απαίτηση του «αρχηγού», ασκούσαν πίεση στον εκδότη, επικοινωνώντας μαζί του για λογαριασμό της Τράπεζας, ώστε να πληρώσει την επιταγή, ενώ επιπλέον τον εξυπηρετούσαν πέραν του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων.
Σε έρευνες που διενεργήθηκαν στο πλαίσιο της επιχείρησης σε κατοικίες, καθώς και σε τραπεζική θυρίδα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 154 σώματα ιδιωτικών επιταγών, ονομαστικής αξίας 1.430.000 ευρώ, 28 σώματα τραπεζικών επιταγών, ονομαστικής αξίας 140.450 ευρώ, παραστατικά σχετικά με κατοχή επενδυτικών ομολόγων 6.847.141 ευρώ, 37.580 ευρώ, περισσότερες από 40 τραπεζικές κάρτες , δύο οχήματα, πλήθος υπεύθυνων δηλώσεων που συνόδευαν τις συναλλαγές, πλήθος συσκευών κινητής τηλεφωνίας και tablet, καθώς και ατζέντες – ημερολόγια με χειρόγραφες σημειώσεις.
Εκτιμάται ότι τα κέρδη από ιδιωτικές επιταγές αξίας 1.430.000 ευρώ που κατασχέθηκαν, ανέρχονται σε 500.000 ευρώ, ενώ σε συνεργασία με την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, δεσμεύτηκε το χρηματικό ποσό των 8.000.000 ευρώ περίπου. Κατά τη διάρκεια του τελευταίου διμήνου, διακριβώθηκε ότι η οργάνωση έχει διαπράξει συστηματικά τοκογλυφίες σε βάρος 12 ατόμων.
Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα που σχηματίσθηκε σε βάρος τους -κατά περίπτωση- για εγκληματική οργάνωση, τοκογλυφίες κατ’ εξακολούθηση, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, πρόληψη και καταστολή νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, παροχή ουσιωδών πληροφοριών για τοκογλυφίες κατ’ εξακολούθηση, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, καθώς και για παραβάσεις του νόμου για το απόρρητο των τραπεζικών καταθέσεων οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ο οποίος του παρέπεμψε για κυρία ανάκριση.
 
ΕΛ.ΑΣ. / thetoc.gr