11.7.17

Τσίμπημα τσούχτρας στη θάλασσα ; ΔΕΙΤΕ τι πρέπει να κάνετε !

Το τσίμπημα από τσούχτρα είναι αιφνίδιο και πολύ επώδυνο. 

 Δεν καταλαβαίνεις πότε έρχεται και σου κάνει το … κακό.
 
Γι' αυτό πρέπει να γνωρίζετε τι ακριβώς πρέπει να κάνετε αν σας συμβεί, για να σας περάσει πιο γρήγορα ο πόνος και η ταλαιπωρία.

·         Αν είστε αλλεργικοί στο τσίμπημα από τσούχτρα, καλέστε επειγόντως το 166. Κάντε το ίδιο και εάν τα πλοκάμια της τσούχτρας έχουν αγγίξει πάνω από το μισή επιφάνεια ενός χεριού ή ποδιού, αφού σε αυτή την περίπτωση το τσίμπημα είναι σοβαρό.

Για τα πιο ήπια τσιμπήματα :

-Πλύνετε το σημείο του τσιμπήματος με άφθονο θαλασσινό νερό για να «απενεργοποιήσετε» τα μικροσκοπικά κεντριά που έχουν μείνει στο δέρμα σας.

-Πλύνετε την περιοχή με ξύδι για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα. Εάν δεν μπορείτε να βρείτε ξύδι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα διάλυμα από μαγειρική σόδα. Αυτό θα απενεργοποιήσει τα μικροσκοπικά κεντριά.

-Στη συνέχεια, μουλιάστε την περιοχή με ζεστό νερό για τουλάχιστον 20 λεπτά, αν είναι δυνατόν. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κρύα επιθέματα.

-Χρησιμοποιήστε μια ήπια κρέμα υδροκορτιζόνης ή με αντιισταμινική δράση για την ανακούφιση από τον κνησμό και το οίδημα.

-Καθαρίζετε την πληγή 3 φορές την ημέρα με αντιβιοτική αλοιφή και, αν χρειαστεί, δέστε την με επίδεσμο.

·         Γι΄αυτό θα πρέπει να έχουμε μαζί μας σε κάθε εξόρμηση ένα μικρό σωληνάριο με αμμωνία. Κάνει καλό και αν μας τσιμπήσει σφίγγα.


iatropedia.gr