27.7.17

Πάθος στην άμμο

Κορμιά γυμνασμένα και μαυρισμένα από το άπλετο ελληνικό φως, άμυνες που αφήνουν το θεατή με κομμένη ανάσα, καρφιά που «σκοτώνουν» κι ένταση ως τον τελευταίο πόντο: είναι τα στοιχεία που έβαλαν το beach volley στη ζωή του Έλληνα και πλούτισαν ακόμη περισσότερο τα καλοκαίρια μας. Πόλος έλξης για κατοίκους και παραθεριστές της επικράτειας, το άθλημα οργανώθηκε ως πανελλήνιο πρωτάθλημα το 1994 κι έκτοτε τελείται κάθε χρόνο από την Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης, ενώ το πρώτο επαγγελματικό πρωτάθλημα είχε διοργανωθεί το 1991 από την εταιρεία VPA, στην οποία είχε εκχωρήσει το σχετικό δικαίωμα η ΕΟΠΕ.
Το beach volley είναι ξεχωριστό επειδή συνδυάζει στοιχεία όπως το υψηλό αθλητικό επίπεδο και τις ιδιαίτερες συνθήκες διεξαγωγής. Οι αγώνες τελούνται σε κάποιες από τις πιο όμορφες παραλίες της χώρας μας, ακόμη και σε ιστορικά κέντρα γνωστών πόλεων. Η ατμόσφαιρα που δημιουργεί ο συνδυασμός της μουσικής και του έντονου ρυθμού κατά τη διάρκεια ενός αγώνα το έχει καταστήσει ιδιαίτερα δημοφιλές, με αποτέλεσμα να έχει αποκτήσει πάρα πολλούς φίλους ανά τον πλανήτη, ενώ οι διοργανώσεις του προβάλλονται από τους μεγαλύτερους τηλεοπτικούς οργανισμούς. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι από τότε που μπήκε στο Ολυμπιακό πρόγραμμα, το 1996, βρίσκεται μόνιμα μεταξύ των αθλημάτων με την κορυφαία τηλεθέαση.
Παρά τη σχετικά μικρή ιστορία του στον ελληνικό χώρο, το beach volley έχει χαρίσει διακρίσεις στα ελληνικά χρώματα, κυρίως με τις Εθνικές ομάδες των Γυναικών. Οι Βάσω Καραντάσιου και Έφη Σφυρή ήταν ένατες στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 και 17ες στο Σίδνεϊ το 2000, ενώ κατάκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα το 2001 και ήταν τρίτες στο τουρνουά του παγκοσμίου πρωταθλήματος που διεξήχθη στη Ρόδο, το 2002.
Το δίδυμο της Καραντάσιου με τη Βίκυ Αρβανίτη είχε να επιδείξει, το 2005, το χρυσό μετάλλιο στον τελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος (Μόσχα), το χρυσό στο τουρνουά Grand Slam της Νορβηγίας και το ασημένιο μετάλλιο στο Open του Μιλάνου.
Εφέτος, τα Masters τουρνουά του πανελληνίου πρωταθλήματος έχουν φιλοξενηθεί ως τώρα στις Σπέτσες, το Ξυλόκαστρο και το Αντίρριο, ενώ ο τελικός θα διεξαχθεί στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης, το διήμερο 29-30 Ιουλίου.
Open τουρνουά φιλοξενήθηκαν στην Καρδία της Θεσσαλονίκης, την Καλαμάτα, το Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας, τον Ποταμό Επανομής, ενώ έπονται εκείνα σε Ανάβυσσο (14-1/7), Καστοριά (14-1/7), Ολυμπιάδα Χαλκιδικής (21-23/7), Καλαμάτα (22-23/7), Ορεστιάδα (Καστανιές, 28-30/7) και Νέα Καλλικράτεια (Χαλκιδική, 4-6/8).
Να υπογραμμιστεί ότι οι έδρες των διοργανώσεων δεν είναι σταθερές μα αλλάζουν κάθε χρόνο, ανάλογα με το ενδιαφέρον των τοπικών κοινωνιών, το οποίο θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι πολύ μεγάλο. Έτσι, η Ομοσπονδία κατόρθωσε, αν και σε περίοδο της κρίσης, να μειώσει σημαντικά το κόστος συμπράττοντας με τους τοπικούς θεσμικούς φορείς κι επιχειρήσεις.