24.7.17

"Ράβε-ξήλωνε", "ξήλωνε-ράβε"! Από Μάιο... Οκτώβριο οι αυτοδιοικητικές εκλογές

"Ράβε-ξήλωνε", "ξήλωνε-ράβε"! Άδοξο τέλος φαίνεται ότι θα έχει η πρόβλεψη που ίσχυσε για πρώτη (και τελευταία όπως όλα δείχνουν φορά) το 2014, αναφορικά με την ταυτόχρονη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών και των ευρωβουλευτικών εκλογών. 

Προσανατολισμός - για την ακρίβεια ειλημμένη περίπου απόφαση της κυβέρνησης - είναι οι αυτοδιοικητικές εκλογές να "σπάσουν", να αποσυνδεθούν από τις ευρωεκλογές και να γίνονται το φθινόπωρο, ώστε οι νέες δημοτικές και περιφερειακές Αρχές να αναλαμβάνουν καθήκοντα από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους.
Η αλλαγή προωθείται, μάλιστα, για τις προσεχείς δημοτικές εκλογές, που κανονικά ήταν να διεξαχθούν το Μάιο του 2019, κάτι που σημαίνει πως η θητεία του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη και των δημάρχων της Κρήτης θα παραταθεί από το πουθενά για μερικούς μήνες...
Μπορεί η κουβέντα σε σχέση με την προωθούμενη μεταρρύθμιση του "Καλλικράτη" να έχει επικεντρωθεί κατά βάση στη μεγάλη αλλαγή του εκλογικού συστήματος που "κυοφορείται", με την καθιέρωση της απλής αναλογικής, ωστόσο η κυβέρνηση ετοιμάζει και άλλες σημαντικές αλλαγές. Εξετάζεται πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να μεταφερθεί η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών για το φθινόπωρο του 2019, αντί της άνοιξης που είναι προγραμματισμένο να γίνουν, ώστε να μη συμπέσουν με τις ευρωεκλογές.
Η μετάθεση των αυτοδιοικητικών εκλογών, που κανονικά προγραμματίζονται να διεξαχθούν το Μάιο του 2019, πρέπει να θεωρείται δεδομένη μετά τα όσα ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Real News".
Ο κ. Σκουρλέτης ξεκαθάρισε πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αποσυνδεθεί η ημερομηνία διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών με αυτές των ευρωεκλογών. «Η ταύτισή τους χρονικά αλλοιώνει το χαρακτήρα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Άρα είναι εύλογο να μετατεθούν για λίγο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά πως είναι ειλημμένη η απόφαση της κυβέρνησης η αυτοδιοικητική περίοδος να ξεκινάει από 1η Ιανουαρίου και όχι 1η Σεπτεμβρίου, και έτσι η θητεία των αιρετών θα παραταθεί έως το φθινόπωρο του 2019: Ο κ. Σκουρλέτης, άλλωστε, είχε προαναγγείλει την εξέλιξη αυτή και σε προηγούμενες δηλώσεις του. «Οι εκλογές είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί να γίνουν νωρίτερα από το τέλος της παρούσας θητείας, αυτό είναι ξεκάθαρο, άρα αν θα αλλάξει λοιπόν η ημερομηνία θα είναι έτσι ώστε να πάμε πιο πέρα, πιο πίσω δηλαδή. Εγώ θεωρώ απαραίτητο το να αποσυσχετιστεί η ημερομηνία διεξαγωγής των ευρωεκλογών από εκείνη των τοπικών και περιφερειακών εκλογών. Λειτουργεί παραμορφωτικά για το χαρακτήρα των αυτοδιοικητικών εκλογών το να συμπίπτουν με τις ευρωεκλογές. Το διακύβευμα είναι άλλο στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, δεν έχουμε ανάγκη από μια τέτοιου είδους, αν θέλετε, υπερπολιτικοποίηση, υπερκομματικοποίηση των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών», είχε τονίσει χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών σε δηλώσεις του στο aftodioikisi.gr.
Η συγκεκριμένη αλλαγή, η αποσύνδεση δηλαδή των αυτοδιοικητικών εκλογών από τις ευρωεκλογές, δεν αναμένεται να προκαλέσει ιδιαίτερες αντιδράσεις. Η ρύθμιση για την κοινή ημερομηνία αυτοδιοικητικών και ευρωπαϊκών εκλογών, που εφαρμόστηκε άλλωστε για πρώτη φορά το 2014, είχε δεχτεί έντονη κριτική από μεγάλο αριθμό αυτοδιοικητικών της χώρας.
Ωστόσο δεν παύει να αποτελεί ένα κλασικό παράδειγμα "ράβε-ξήλωνε"... Ένα φαινόμενο που γενικώς το έχουμε συνηθίσει σε αυτή τη χώρα!

Αντιδράσεις

"Θύελλες" για την απλή αναλογική
Η ακόμα μεγαλύτερη αλλαγή που έχει σηκώσει θύελλα και έντονες αντιπαραθέσεις αφορά στην προώθηση της απλής αναλογικής. 
Εδώ πραγματικά αναμένεται να έρθουν τα πάνω κάτω. Το εκλογικό σύστημα, με το οποίο γίνονται μέχρι σήμερα οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, είναι εκείνο της ενισχυμένης αναλογικής. 
Οι κατανομές των εδρών χωρίζονται σε δύο φάσεις: Στην πρώτη κατανέμονται αναλογικά οι μισές έδρες του Συμβουλίου και στη δεύτερη κατανέμονται οι υπόλοιπες, με κριτήριο ο νικητής, που συγκεντρώνει 50+1, να λάβει συνολικά τα 3/5 των εδρών. 
Με το νέο εκλογικό σύστημα που προτείνεται να εφαρμοστεί, δε θα ισχύει πλέον το μπόνους εδρών, και άρα αυτοδυναμία θα έχουν μόνο όσοι ελάχιστοι συνδυασμοί λάβουν άνω του 50% στον α' γύρο. 
Ο δήμαρχος που θα εκλεγεί με μικρότερο ποσοστό (δηλαδή στο β' γύρο), προκειμένου για να σχηματίσει πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο ώστε να δύναται να περάσει τις αποφάσεις, αναγκαστικά θα συνάψει συνεργασίες με άλλους δημοτικούς συμβούλους ή παρατάξεις.


 Μπάμπης Σαββίδης