18.8.17

«Στάχτη» 27.000 στρέμματα

Περίπου 27.000 στρέμματα, έκταση πολύ μεγαλύτερη από όση αναφέρθηκε στις δηλώσεις του πρωθυπουργού, φαίνεται πως κατέκαψε η πυρκαγιά στην περιοχή Καλάμου – Καπανδριτίου.
Χθεσινή ανακοίνωση του Διαστημικού Κέντρου BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου την υπολόγισε σε 26.900 στρέμματα (2.690 εκτάρια). Ας σημειωθεί πως ο πρωθυπουργός είχε κάνει λόγο την Τετάρτη για 15.000 στρέμματα, ενώ εκτιμήσεις στελεχών της Περιφέρειας Αττικής μιλούσαν για 18.500 στρέμματα.
Στην εκτίμηση των 15.000 στρεμμάτων αναφέρθηκε χθες και ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης.
Η ανακοίνωση των ερευνητών του Αστεροσκοπείου βασίστηκε στο σύστημα FireHub, που λαμβάνει και επεξεργάζεται δορυφορικές παρατηρήσεις. Oπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του Αστεροσκοπείου, η εκτίμηση αυτή βασίζεται σε δορυφορικά δεδομένα, με χωρική ανάλυση 375 μέτρα.
Τις επόμενες ημέρες θα περάσει πάνω από την περιοχή ο ευρωπαϊκός δορυφόρος Sentinel-2 με χωρική ανάλυση 10 μέτρων, οπότε θα υπάρξει μια πολύ πιο ασφαλής εκτίμηση των καμένων εκτάσεων. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη εκτίμηση του BEYOND, οι καμένες περιοχές αποτελούνταν από 11.710 στρέμματα μεταβατικές δασώδεις θαμνώδεις εκτάσεις, 3.630 στρέμματα δάσος κωνοφόρων, 3.650 στρέμματα με σκληροφυλλική βλάστηση, 5.180 στρ. από εκτάσεις κυρίως γεωργικές με σημαντικά τμήματα φυσικής βλάστησης, 2.670 στρ. αγροτική γη και 50 στρέμματα διακεκομμένη αστική δόμηση. Μια αρχική εκτίμηση για 39.000 στρέμματα καμένης γης, η οποία αποσύρθηκε στη συνέχεια, προέκυψε –σύμφωνα με τους συντελεστές του προγράμματος– λόγω της ύπαρξης νέφωσης πάνω από τα καμένα, με αποτέλεσμα την υπερεκτίμηση των εκτάσεων που επλήγησαν.
Η αυστηρή οριοθέτηση των καμένων εκτάσεων αποτελεί βασικό μέτρο για την άμεση παρέμβαση και τη μακρόχρονη επούλωση των πληγών από την πυρκαγιά. Η κυβέρνηση, όπως ανακοινώθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, θα αξιοποιήσει το ευρωπαϊκό δορυφορικό σύστημα «Κοπέρνικος» για να χαρτογραφηθούν οι περίμετροι των περιοχών που επλήγησαν. Στη συνέχεια, θα ενημερωθούν τα υπουργεία και οι φορείς, όπως ο ΕΛΓΑ, η Δασική Υπηρεσία, η Διεύθυνση Τεχνικών Εργων της περιφέρειας, οι οποίοι θα φροντίσουν για αγροτικές αποζημιώσεις, κήρυξη αναδασωτέων εκτάσεων, αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα κ.ά.
Σύσκεψη
Αυτό ήταν και το αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες με τη συμμετοχή του υπουργού Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη, του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σ. Φάμελλου, της περιφερειάρχου Αττικής Ρένας Δούρου, του δημάρχου Ωρωπού Θ. Ρούσση και υπηρεσιακών παραγόντων. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, ο στόχος που τίθεται είναι να ξεπεραστούν τα εμπόδια της γραφειοκρατίας και των αργών διαδικασιών για την εκπόνηση σχετικών μελετών και σχεδίων, έτσι ώστε να είναι έτοιμες οι αντιπλημμυρικές και αντιδιαβρωτικές μελέτες μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου και να προχωρήσει η άμεση συμβασιοποίησή τους, σε συνεργασία με τους δασικούς συνεταιρισμούς. «Αμέσως μετά θα εκπονηθεί η ανάλογη μελέτη μιας σχεδιασμένης αναδάσωσης, με μεσογειακά οικοσυστήματα, μη φιλικά προς την πυρκαγιά», αναφέρεται στην κυβερνητική ανακοίνωση. Oσον αφορά την αποζημίωση των πληγέντων προβλέπεται επιδότηση ενοικίου, 300-500 ευρώ τον μήνα, για δύο έτη για τους ιδιοκτήτες και έξι μήνες για τους ενοικιαστές. Για την ανακατασκευή και επισκευή κατοικιών προβλέπεται αποζημίωση 1.000 ευρώ/τ.μ. (έως 150 τ.μ). Για τις επαγγελματικές στέγες είναι 500 ευρώ/τ.μ. Επίσης, οι κατοικίες που έχουν αποδεδειγμένα υποστεί ζημιές θα απαλλαγούν από την καταβολή ΕΝΦΙΑ.
Χθες εγκρίθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 180.000 ευρώ προς τον Δήμο Κυθήρων για να προχωρήσει η εκπόνηση μελετών για τα άμεσα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα στις πυρόπληκτες περιοχές του νησιού.
kathimerini.gr