15.8.17

Βοήθεια σε πυροσβεστικά αεροσκάφη ζήτησε η Ελλάδα από την Ε.Ε. για τον Κάλαμο

Βοήθεια σε πυροσβεστικά αεροπλάνα, από την Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε η χώρα μας, λόγω της δραματικής κατάστασης που βιώνουμε από τις πυρκαγιές και τις δύσκολες μέρες που έρχονται σύμφωνα με τις προβλέψεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Την ίδια ώρα, οι ανακριτικές υπηρεσίες του Π.Σ. και της ΕΛ.ΑΣ, ασχολούνται με άτομο που προσήχθη από την Πάρνηθα και θεωρείται ύποπτος για εμπρησμούς.
Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση που έκανε πριν από λίγο η εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Σταυρούλα Μαλλίρη, για την γενική κατάσταση των πυρκαγιών, η οποία δεν ήταν και πολύ αισιόδοξη για την Ανατολική Αττική, ανέφερε:
«Λόγω της μεγάλης έκτασης και έντασης της πυρκαγιάς στον Κάλαμο και της επικινδυνότητάς της και με δεδομένο ότι τις επόμενες ημέρες θα έχουμε υψηλό δείκτη επικινδυνότητας, η χώρα μας υπέβαλε αίτημα, μέσο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας IRCC για διεθνή συνδρομή σε εναέρια μέσα και πιο συγκεκριμένα για δύο ζεύγη αεροσκαφών τύπου CL - 415. Σημειώνεται ότι η Γαλλία η οποία διαθέτει μονάδες εναέριων μεσών στην εθελοντική δεξαμενή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, απάντησε αρνητικά λόγω των πολλών πυρκαγιών στην χώρα της».
Η κ. Μαλλίρη επιβεβαίωσε την είδηση που δημοσίευσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η Κύπρος προσεφέρθη να αποστείλει ομάδα πεζοπόρου τμήματος αποτελούμενη από 60 άτομα. Το αίτημα έγινε ήδη αποδεκτό και μεταβαίνει στην Κύπρο αεροσκάφος C-130 προκειμένου να τους μεταφέρει.
Όσον αφορά την προσαγωγή του υπόπτου για εμπρησμούς, όπως είπε η κ. Μαλλίρη, εντοπίστηκε σήμερα το πρωί με το αυτοκίνητό του στην περιοχή της Πάρνηθας. Υστέρα από έρευνα που ακολούθησε βρέθηκαν στην κατοχή του πολλά υλικά ικανά να προκαλέσουν πυρκαγιά. Εξετάζεται τόσο για την παρουσία του στην Πάρνηθα σήμερα καθώς και για πυρκαγιές στην περιοχή που εκδηλώθηκαν προηγούμενα έτη.
Ο προσαχθείς είναι ελληνικής υπηκοότητας, 63 χρόνων και εντοπίστηκε από αστυνομικούς που έκαναν περιπολία.
Τα αντικείμενα που βρέθηκαν ήταν στουπιά, κεριά, αναπτήρες κ.ά., τα οποία δεν μπορούσε να δικαιολογήσει.
Σε ότι αφορά στην μεγάλη πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, η κ. Μαλλίρη ανέφερε ότι είναι σε εξέλιξη και τόνισε:
«Παρά την τεράστια κινητοποίηση σε μέσα και προσωπικό και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων, η πυρκαγιά δεν κατέστει δυνατόν να ανακοπεί στον άξονα Καλάμου - Μικροχωρίου και συνεχίζει το καταστροφικό της έργο κατευθυνόμενη νότια - νοτιοδυτικά.
Πρόκειται για μία εξαιρετικά δύσκολη πυρκαγιά με τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης η οποία σε συνδυασμό με την συνεχή εναλλαγή του ανέμου αναπτύσσεται πολύ γρήγορα με ιδιαίτερη ένταση».
Αυτή την στιγμή οι πυροσβεστικές δυνάμεις που έχουν ενισχυθεί και επιχειρούν στην περιοχή είναι: 210 πυροσβέστες με 80 οχήματα και 88 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 20 εθελοντικά οχήματα, 40 υδροφόρες των ΟΤΑ, ΕΥΔΑΠ και της Περιφέρειας Αττικής, 11 μηχανήματα έργου και από τις ένοπλες δυνάμεις 100 άνδρες και τέσσερα μηχανήματα έργου. Από αέρος επιχειρούν 5 Α/Φ και 7 Ε/Π.
Η εκπρόσωπος του Π.Σ. σχετικά με τα εναέρια μέσα διευκρίνισε τα εξής:
«Όλα τα εναέρια μέσα ήταν διαθέσιμα και επιχειρούσαν εκ περιτροπής καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, εκτός από το χρονικό διάστημα που προσγειώνονταν στα όρια της πτητικής αυτονομίας τους προκειμένου να ανεφοδιαστούν με καύσιμα και να γίνει σύντομος τεχνικός επανέλεγχος».
Η κ. Μαλλίρη, τέλος, έκανε έκκληση στους κατοίκους της των περιοχών που μαίνεται η πυρκαγιά, λόγω της επικινδυνότητας να απομακρύνονται έγκαιρα, ενώ οι οδηγοί των οχημάτων να αποφεύγουν να κινούνται στις περιοχές της πυρκαγιάς, καθώς υπάρχει κίνδυνος κυκλοφοριακής συμφόρησης και εγκλωβισμού τους.
Εκτός από την πυρκαγιά του Καλάμου, πυρκαγιές μεγάλης έντασης μαίνονται στην Ηλεία και στην Ζάκυνθο, όπου και επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές επίγειες δυνάμεις και εναέρια μέσα.