1.8.17

ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ - Αποκαλυπτικά στοιχεία για το πρόβλημα της πλαστικής ρύπανσης στις ελληνικές θάλασσες, από τη Greenpeace

Αποκαλυπτικά στοιχεία για το μέγεθος του προβλήματος της πλαστικής ρύπανσης στις ελληνικές θάλασσες έδωσε στη δημοσιότητα η Greenpeace. 
«Σήμα κινδύνου εκπέμπεται από τις θάλασσές μας, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, καθώς από τις παραλίες της χελώνας caretta caretta στη Ζάκυνθο μέχρι τις πιο απόμερες παραλίες της Ηρακλειάς και της Μυκόνου, και από τον βυθό της Καλντέρας στη Σαντορίνη μέχρι την ανοιχτή θάλασσα, τα πλαστικά βρίσκονται παντού, οδηγώντας το ευαίσθητο οικοσύστημα της Μεσογείου κοντά στο σημείο χωρίς επιστροφή», ανακοίνωσε ο οργάνωση.
Με την ολοκλήρωση της περιοδείας του θρυλικού πλοίου Rainbow Warrior στην Ελλάδα, η Greenpeace δίνει στη δημοσιότητα τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας που πραγματοποίησε με το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), κατά τη διάρκεια της δωδεκαήμερης περιοδείας του. Σε αυτό το διάστημα πραγματοποιήθηκαν δειγματοληψίες μικροπλαστικών από την επιφάνεια της θάλασσας σε Ιόνιο, Κρητικό και Αιγαίο Πέλαγος, επισκέψεις σε απόμερες και δυσπρόσιτες παραλίες, καθώς και βιντεοσκόπηση του βυθού της θάλασσας στην Καλντέρα της Σαντορίνης και βόρεια της Μυκόνου. Οι πρώτες εικόνες έδειξαν ότι τα πλαστικά βρίσκονται παντού και διασπώνται σε μικροσκοπικά κομμάτια, ακόμα και σε μέγεθος που δεν είναι ορατό από το ανθρώπινο μάτι. Δεν φεύγουν ποτέ από το περιβάλλον, παραμένουν στα χερσαία και θαλάσσια οικοσυστήματα, ενώ εισχωρούν στην τροφική αλυσίδα μέσω των θαλάσσιων οργανισμών που τα προσλαμβάνουν.
«To πλαστικό έχει εισβάλει παντού, ακόμα και εκεί που δεν πατάει άνθρωπος. Η ρύπανση από πλαστικά είναι μία ασθένεια που έχει εξαπλωθεί, κυριολεκτικά, σε κάθε γωνιά των θαλασσών μας, και, όπως με κάθε ασθένεια, η καλύτερη λύση είναι η πρόληψη, δηλαδή η δραστική μείωση της χρήσης πλαστικού» δήλωσε ο Άλκης Καφετζής, υπεύθυνος της εκστρατείας της Greenpeace για το θαλάσσιο περιβάλλον, σημειώνει η οργάνωση.
«Το πρόβλημα της εμφάνισης των πλαστικών στις ελληνικές θάλασσες έχει ξεκινήσει να καταγράφεται μόλις την τελευταία πενταετία» ανέφερε ο ερευνητής του ΕΛΚΕΘΕ, δρ. Βασίλης Γεροβασιλείου, ο οποίος συμμετείχε στις έρευνες. «Στο πλαίσιο της παρούσας συνεργασίας ανάμεσα στη Greenpeace και το ΕΛΚΕΘΕ, αλλά και από προηγούμενες έρευνες, έχουν καταγραφεί μεγάλες συγκεντρώσεις πλαστικών σε προστατευόμενα ενδιαιτήματα με πλούσια βιοποικιλότητα και μεγάλη αξία διατήρησης. Τεράστια ποικιλία σκουπιδιών, ιδίως πλαστικών, έχει παρατηρηθεί στους βυθούς των ελληνικών θαλασσών, συχνά μακριά από την πηγή ρύπανσης, ενώ κομμάτια από πλαστικές σακούλες και άλλα αντικείμενα καταλήγουν ακόμη και στο εσωτερικό υποθαλάσσιων σπηλαίων», πρόσθεσε.