30.9.17

Τι συμβαίνει όταν ένα αεροπλάνο χτυπηθεί από κεραυνό

Είναι η στιγμή που οι ιδιαίτερα νευρικοί ταξιδιώτες θα νιώσουν ένα δυνατό σφίξιμο: Είναι ίσως από τον έντονο φόβο! 

Τη στιγμή δηλαδή που έχουν καταφέρει να αποκοιμηθούν τακτοποιημένοι κάτω από την κουβέρτα τους, ξαφνικά μια λάμψη από έντονο φως στα φτερά κάνει το βράδυ μέρα! Λοιπόν, εσείς -και το αεροπλάνο μαζί με σας - χτυπήθηκε από αστραπή. Αλλά, αλήθεια, υπάρχει λόγος για να πανικοβληθείτε ή να αρπάξετε το σωσίβιο;

Τι συμβαίνει λοιπόν όταν μια αστραπή χτυπά ένα αεροπλάνο και γιατί αυτό δεν υφίσταται (σοβαρές) ζημιές;

Συνήθως, ένας κεραυνός θα χτυπήσει το ένα άκρο, όπως την άκρη του πτερυγίου ή τη μύτη, και το ρεύμα θα ταξιδέψει μέσα από το μεταλλικό κέλυφος του αεροπλάνου πριν βγει από άλλο σημείο - την ουρά, για παράδειγμα. Σύμφωνα με τον Patrick Smith, πιλότο και συγγραφέα του «Cockpit Confidential», ένα βιβλίο με θέμα «όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα αεροπορικά ταξίδια», τα αεροπλάνα χτυπιούνται από αστραπές πολύ πιο συχνά από ό, τι νομίζετε.

«Ένα αεροσκάφος, κατά μέσο όρο, "δέχεται" ένα τέτοιο χτύπημα μια φορά κάθε δυο χρόνια», λέει ο καθηγητής και συνεχίζει «Υπάρχει περίπτωση, σπάνια, να υποστεί κάποια εξωτερική ζημιά- μια επιφανειακή "πληγή" από την είσοδο και έξοδο ή να σημειωθεί κάποια μικρή βλάβη στα ηλεκτρικά του συστήματα του αεροσκάφους, αλλά ένας κεραυνός συνήθως αφήνει λίγα ή καθόλου προβλήματα».

Ο Mamu Haddad, καθηγητής και διευθυντής στο Morning-Botti Lightning Laboratory του Πανεπιστημίου του Cardiff, δίνει μια πιο αναλυτική εξήγηση: Τα σύγχρονα αεροσκάφη, όπως λέει, είναι κατασκευασμένα από ελαφρύ σύνθετο άνθρακα που καλύπτεται με ένα λεπτό στρώμα χαλκού - τα Dreamliners και Boeing Airbus A350 έχουν αυτή την κατασκευή - και λειτουργούν ως πολύ καλοί κλωβοι Faraday, που σημαίνει ότι ο χώρος μέσα στο μέταλλο προστατεύεται από τα ηλεκτρικά ρεύματα.