20.10.17

ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΙ & ΦΙΛΙΑΤΡΑ - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΟΙΝΟΥ

«ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ: ΥΨΩΝΟΥΜΕ ΑΣΠΙΔΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ»

Την ευκαιρία να ενημερωθούν για όλες τις νεότερες εξελίξεις γύρω από την παγκόσμια «μάστιγα» του Σακχαρώδη Διαβήτη και να κάνουν ΔΩΡΕΑΝ εξετάσεις σακχάρου και γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (GHbA1c), θα έχουν την Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017 οι κάτοικοι των Γαργαλιάνων (Μπρίσκειος Βιβλιοθήκη) και την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017 οι κάτοικοι των Φιλιατρών Μεσσηνίας (Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων Δημοτικού Καταστήματος)!

Η σημαντική αυτή πρωτοβουλία ανήκει στον Σύλλογο Διαβητικών Νομού Μεσσηνίας «Γλυκιά Μεσσηνία», ο οποίος  δραστηριοποιείται στο χώρο του Σακχαρώδη Διαβήτη από το 1998 και είναι μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.).

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του, ο Σύλλογος αναλαμβάνει συχνά σημαντικές πρωτοβουλίες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του ευρύτερου κοινού σχετικά με τον σακχαρώδη διαβήτη. Μια από αυτές είναι το Ενημερωτικό Πρόγραμμα «Μεσσηνιακές Ημέρες Σακχαρώδη Διαβήτη: Υψώνουμε Ασπίδα Προστασίας» για το 2017, το οποίο συντονίζει συνολικά ο Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) κ. Παναγιώτης Χαλβατσιώτης.

Το Πρόγραμμα, κατά τη διάρκεια του οποίου διενεργούνται ΔΩΡΕΑΝ μετρήσεις σακχάρου και γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (GHbA1c), καθώς και ενημερωτικές διαλέξεις, διεξάγεται από τον Ιούνιο έως τον Νοέμβριο 2017 σε διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας. Αυτές περιλαμβάνουν την Καλαμάτα (2 Ιουνίου), την Πύλο (15 Ιουνίου), τη Χώρα (16 Ιουνίου), τον Μελιγαλά (30 Ιουλίου), το Πεταλίδι (1 Σεπτεμβρίου), την Καρδαμύλη (23 Σεπτεμβρίου), τη Λογγά (30 Σεπτεμβρίου), τη Μεσσήνη (3 Οκτωβρίου), τον Αριστομένη (21 Οκτωβρίου), καθώς και τους Γαργαλιάνους (24 Οκτωβρίου), τα Φιλιατρά (25 Οκτωβρίου) και την Κυπαρισσία (8 Νοεμβρίου).   
Οι επόμενες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017 στους Γαργαλιάνους (Μπρίσκειος Βιβλιοθήκη) και την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017 στα Φιλιατρά Μεσσηνίας (Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων Δημοτικού Καταστήματος). Στις 18:00 – 19:30 θα διενεργηθούν ΔΩΡΕΑΝ μετρήσεις σακχάρου και γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης στους κατοίκους και των δύο πόλεων, ενώ στις 19:15 – 21:30 θα διεξαχθεί το ενημερωτικό πρόγραμμα.

Κατά τη διάρκειά του, στους Γαργαλιάνους θα δοθούν οι διαλέξεις «Σακχαρώδης Διαβήτης: μια σύγχρονη μάστιγα», από τον Επίκουρο Καθηγητή Παθολογίας Ε.Κ.Π.Α. κ. Παναγιώτη Χαλβατσιώτη, «Είναι απαραίτητη η ινσουλίνη στον διαβητικό;», από την Ενδοκρινολόγο κ. Λιάνα Τζιφα - Λούρα και «Ο διαβητικός ασθενής πριν και μετά το χειρουργείο», από τον Χειρουργό, Επιμελητή Χειρουργικής Κλινικής, Γενικό Νοσοκομείο Μεσσηνίας κ. Παναγιώτη Γιαννόπουλο. Στα Φιλιατρά, θα δοθούν οι διαλέξεις «Παχυσαρκία και Διαβήτης», από την Ενδοκρινολόγο κ. Αρετή Κορακοβούνη,  «Σακχαρώδης Διαβήτης: μια σύγχρονη μάστιγα», από τον κ. Παναγιώτη Χαλβατσιώτη και «Ο διαβητικός ασθενής πριν και μετά το χειρουργείο», από τον κ. Παναγιώτη Γιαννόπουλο. Και στις δύο εκδηλώσεις χαιρετισμό θα απευθύνει η Πρόεδρος του Συλλόγου Διαβητικών Νομού Μεσσηνίας «Γλυκιά Μεσσηνία» κ. Αθανασία Καρούνου, κατά τη διάρκεια των χαιρετισμών των επισήμων προσκεκλημένων, εκπροσώπων των τοπικών αρχών.
Όπως τονίζει ο κ. Χαλβατσιώτης, «η νόσηση από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 θα μπορούσε να προληφθεί. Κατευθυντήριες οδηγίες που αφορούν καταναλωτικές, διατροφικές και φαρμακευτικές συνήθειες, αλλά και την περιβαλλοντική επιρροή, πρόκειται να διαδραματίσουν μελλοντικά σημαντικό ρόλο στη μείωση των παραγόντων κινδύνου, όπως η παχυσαρκία. Η δράση όλων μας στοχεύει στη συνεχή ενίσχυση της επιστημονικής γνώσης γύρω από τη σωστή πρόληψη και αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη, καθώς και την ουσιαστική βελτίωση της ποιότητας ζωής των πασχόντων στη χώρα μας».   

Το συνολικό Πρόγραμμα, το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία με τους Δήμους Καλαμάτας, Πύλου – Νέστορος, Οιχαλίας, Δ. Μάνης, Μεσσήνης και Τριφυλίας, τελεί υπό την αιγίδα του Εθνικού Κέντρου Έρευνας, Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη και των Επιπλοκών του (Ε.ΚΕ.ΔΙ.), του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (Π.Ι.Σ.), της Περιφέρειας Πελοποννήσου – Π.Ε. Μεσσηνίας, του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας και της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.