29.11.17

Το σκόρδο διώχνει τα μικρόβια - Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα !

Οι αντιμικροβιακές ιδιότητες του σκόρδου έχουν επιβεβαιωθεί από πολλές έρευνες. 
Νέα έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το σκόρδο μπορεί να καταπολεμήσει τα νοσοκομειακά ανθεκτικά μικρόβια.
Ο πρώτος που διατύπωσε την άποψη ότι το σκόρδο σκοτώνει βακτήρια κια μικρόβια ήταν ο χημικός Chester J.Cavallito που με τις μελέτες του έδειξε ότι ο χυμός του σκόρδου απενεργοποίησε την ανάπτυξη σταφυλόκοκκου, βάκιλου, βρουκέλλας και άλλων βακτηρίων.
Σε πολλές χώρες το σκόρδο χρησιμοποιείται ως αντιβακτηριδιακός παράγοντας, ενώ στην Ιαπωνία η επεξεργασμένη άοσμη ουσία του ωμού σκόρδου, που ονομάζεται kyolic, χρησιμοποιείται ως αντιβιοτικό.
Η νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι το σκόρδο περιέχει μία ένωση, το αχοένιο, το οποίο διαλύει τα ανθεκτικά βακτήρια, επιτρέποντας στα αντιβιοτικά να δράσουν.
Αυτό γίνεται με τη διάσπαση ενός γονιδίου που τα μικρόβια χρειάζονται για να κολλήσουν στον ανθρώπινο οργανισμό και χωρίς το οποίο δεν μπορούν να αναπαραχθούν.
Οι Δανοί ερευνητές ελπίζουν ότι η ανακάλυψη θα βοηθήσει στη θεραπεία της ανίατης κυστικής ίνωσης, στην επούλωση των χρόνιων πληγών στους διαβητικούς, στην αντιμετώπιση του Staphylococcus aureus (χρυσίζων σταφυλόκοκκος), ο οποίος είναι ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη (MRSA) και άλλων κοινών νοσοκομειακών λοιμώξεων.
Περίπου το 30% των ανθρώπων φέρουν τα βακτήρια του χρυσίζοντα σταφυλόκοκκου, τα οποία είναι υπεύθυνα για λοιμώξεις και ανθεκτικά σε ευρέως χρησιμοποιούμενα αντιβιοτικά. Τα βακτήρια ζουν στο δέρμα ή στη μύτη, εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και απελευθερώνουν δηλητηριώδεις τοξίνες που σκοτώνουν περίπου το 20% των ασθενών.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης διαπίστωσαν ότι το αχοένιο καταστέλλει ένα γονίδιο που οδηγεί στην καταστροφή του βακτηριακού «βιοφίλμ», το οποίο απαιτείται για να κολλήσει στον ανθρώπινο ιστό.
Παρότι δεν σκοτώνει απευθείας τα μικρόβια, τα εμποδίζει να επικοινωνούν με άλλα μικρόβια, τα οποία χρειάζονται για να πολλαπλασιαστούν.
Αυτό επιτρέπει στα αντιβιοτικά και στο ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού να καταπολεμούν αποτελεσματικότερα τις λοιμώξεις.
Ο συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής Tim Holm Jakobsen, δήλωσε: «Πιστεύουμε πραγματικά ότι αυτή η ανακάλυψη μπορεί να οδηγήσει στη θεραπεία ασθενών, οι οποίοι έχουν κακές προοπτικές. Οι χρόνιες λοιμώξεις, όπως η κυστική ίνωση, μπορεί να είναι πολύ ανθεκτικές. Τώρα έχουμε αρκετές γνώσεις για να αναπτύξουμε περαιτέρω τις ιδιότητες του σκόρδου και να το δοκιμάσουμε σε ασθενείς. Τα δύο είδη βακτηρίων που μελετήσαμε είναι πολύ σημαντικά. Πρόκειται για τα Staphylococcus aureus και Pseudomonas aeruginosa.
Η ένωση που περιέχει το σκόρδο μπορεί να τα καταπολεμήσει και να αποδειχθεί αποτελεσματικό φάρμακο όταν χρησιμοποιείται μαζί με αντιβιοτικά».
Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature Scientific Reports.

Με πληροφορίες από Mail Online,OnMed.gr