17.11.17

Ανοίγει ξανά η υπόθεση θανάτου Τσαλικίδη. Δεν ήταν αυτοκτονία

Νέα έρευνα για την υπόθεση Τσαλικίδη από την Εισαγγελία Εφετών, μετά από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που ανατρέπει τα δεδομένα της αυτοκτονίας και «δείχνει» προς την κατεύθυνση της δολοφονίας δια στραγγαλισμού!
Πριν από λίγο ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας εφετών Αντώνης Λιόγας, μετά από την απόφαση – βόμβα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που μιλάει για δολοφονία του 38χρονου στελέχους της Vodafone, ανέσυρε την δικογραφία από το αρχείο και την ανέθεσε στον εισαγγελέα εφετών Γρηγόρη Πεπονή, προκειμένου να διενεργήσει νέα έρευνα, για την υπόθεση, η οποία μέχρι σήμερα, έχει αρχειοθετηθεί δύο φορές.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε ομόφωνα την Ελλάδα, κρίνοντας ότι, η χώρα μας στη συγκεκριμένη υπόθεση, δεν προστάτευσε το δικαίωμα στη ζωή και την υποχρέωσε, να καταβάλλει αποζημίωση 50.000 ευρώ στα μέλη της οικογένειας του 38χρονου σχεδιαστή δικτύου της Vodafone και 4.000 ευρώ για δικαστικά έξοδα.Το δικαστήριο επαναφέρει το θέμα των τηλεφωνικών υποκλοπών, που είχε συνταράξει την κυβέρνηση Καραμανλή, καθώς το συνδέει με το θάνατο Τσαλικίδη.
Στο σκεπτικό της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου γίνεται λόγος για δολοφονία του Κώστα Τσαλικίδη, που είχε βρεθεί κρεμασμένος στο μπάνιο του σπιτιού του, μία μέρα πριν η κυβέρνηση Καραμανλή ενημερωθεί ότι, τα τηλέφωνα υπουργών της, αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού παρακολουθούνταν συστηματικά.
Η πρώτη δικαστική έρευνα, την οποία είχε διενεργήσει ο πρώην εισαγγελέας Γιάννης Διώτης έκλεισε το 2006, αφήνοντας αναπάντητα πολλά ερωτήματα.
Η υπόθεση είχε ξανανοίξει το 2012 από την εισαγγελία εφετών και είχε χρεωθεί, λόγω της σπουδαιότητα της σε εφέτη ανακριτή, αλλά και τότε οδηγήθηκε εκ νέου στο αρχείο (2014), χωρίς ποτέ να φωτιστεί πλήρως.
Στο σκεπτικό του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εκτιμά ότι οι ελληνικές Αρχές απέτυχαν να κάνουν επαρκή και αποτελεσματική έρευνα για το θάνατο του 38χρονου και καταλήγει ότι, «οι Αρχές αποφάσισαν να κλείσουν την πρόσθετη έρευνα, απλά αναφέροντας τα βήματα, που είχαν γίνει και σημειώνοντας τις νέες αναφορές, χωρίς να ασχολούνται με καμία από τις ανακολουθίες, που είχαν εντοπιστεί, όπως η έλλειψη τραυματισμών, που κανονικά σχετίζονται με τον απαγχονισμό.
Το δικαστήριο επισημαίνει και άλλες αντιφάσεις στην έρευνα, όπως το σημάδι του σχοινιού στο λαιμό του 38χρονου και τα συμπεράσματα του ιατροδικαστή, που αναφερόταν στην. προφανή απουσία κινήτρου και στο σπασμένο υοειδές οστό, που είναι εύρημα, το οποίο συνάδει με στραγγαλισμό.
Καταπέλτης το δικαστήριο, καταλογίζει ασάφεια στον εισαγγελέα, καθώς «δεν αναφέρει με το σκεπτικό, με το οποίο αποφάσισε να βάλει την υπόθεση στο αρχείο και να μην διατάξει περαιτέρω διερεύνηση».
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επιρρίπτει ευθύνες στη χώρα μας επικαλούμενο ότι, «ο εισαγγελέας στην αρχική του έρευνα δεν είχε αναφέρει ότι, ο θάνατος συνδέεται αιτιωδώς με την υπόθεση των υποκλοπών» και καταλήγει λέγοντας ότι, «ήταν συνεπώς ιδιαιτέρως σημαντικό να ληφθεί κάθε απαραίτητο μέτρο, για να διερευνηθεί ο θάνατος Τσαλικίδη».


iapopsi