28.11.17

Προσοχή: Νέα μέθοδος απάτης. Τάζουν άτοκα δάνεια και ξαφρίζουν περιουσίες

Παρουσιάζονται ως  σύμβουλοι οικονομικών επενδύσεων. Επικαλούμενοι υψηλές γνωριμίες, τάζουν νόμιμα άτοκα δάνεια από Τράπεζα της Αλβανίας, στην ουσία όμως αρπάζουν λεφτά «χωρίς αντίκρισμα» από ανυποψίαστους πολίτες.

Πρόκειται για δύο ημεδαπούς, μία γυναίκα και έναν άνδρα, και έναν αλλοδαπό, υπήκοο Αλβανίας, οι οποίοι -σύμφωνα με μηνύσεις- έχουν συστήσει εγκληματική οργάνωση με στόχο να εξαπατούν πολίτες.

Στην Εισαγγελία Βόλου, το προηγούμενο διάστημα έγιναν εναντίον τους δύο συνολικά μηνύσεις για  ισάριθμες απάτες, ενώ εκτιμάται, ότι το κύκλωμα μετράει πολλά ακόμη θύματα στην πόλη, ανάμεσά τους και επιφανείς Βολιώτες.

Η μία μήνυση αφορά σε Βολιώτη επαγγελματία που πείστηκε και έδωσε στο  κύκλωμα το ποσό των 13.000 ευρώ. Η περιπέτειά του ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2016, όταν παρουσιάστηκε η γυναίκα του κυκλώματος, η οποία  ως δήθεν σύμβουλος οικονομικών επενδύσεων και πρόεδρος εταιρείας δημοσίων σχέσεων, του  ζήτησε να μεσολαβήσει για να του χορηγήσει δάνειο από τράπεζα του εξωτερικού μέσω προγραμμάτων της Ε. Ε.

Ο επιχειρηματίας είχε μεγάλη ανάγκη από χρήματα, ενόψει της επέκτασης των επαγγελματικών του δραστηριοτήτων αλλά και λόγω των κεφαλαιακών περιορισμών της χώρας, για αυτό και της έδωσε για το σκοπό αυτό το ποσό των 10.000 ευρώ. Η δήθεν σύμβουλος του είπε, ότι θα λάμβανε νόμιμα δάνειο ύψους 25 εκατ. ευρώ με χαμηλή μηνιαία δόση μετά από περίοδο χάριτος ενάμιση χρόνου. Η ίδια θα λάμβανε για τη διαμεσολάβηση το 10% του δανεισμού.

Όμως, ενώ το δάνειο θα εγκρινόταν μετά από είκοσι μέρες τελικά πέρασαν δύο μήνες και ο επιχειρηματίες χρήματα δεν είδε. Τότε εμφανίστηκε εκ νέου η δήθεν σύμβουλος και του ζήτησε άλλη μία προκαταβολή για το δάνειο, ύψους 10.000 ευρώ, όμως εκείνος αντέτεινε ότι το ποσό ήταν μεγάλο και τελικά έδωσε  3.000 ευρώ.

Την επόμενη μέρα η «δήθεν σύμβουλος» εμφανίστηκε στο γραφείο του με τους δύο συνεργούς της, τους οποίους παρουσίασε ως συμβούλους επιχειρήσεων για την έκδοση δανείων.

Και οι τρεις, δεσμεύτηκαν ότι το δάνειο θα χορηγούταν κανονικά και για να δικαιολογήσουν την καθυστέρηση επικαλέστηκαν τις εορτές των Χριστουγέννων.

Τελικά, οι γιορτές ήρθαν, πέρασαν και ο επαγγελματίες έμεινε πάλι να περιμένει. Τότε η γυναίκα προσφέρθηκε να του καταθέσει ποσό ύψους 5.000 ευρώ για την αγορά προπληρωμένων καρτών, χρήματα που όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων, είχαν κατατεθεί στο λογαριασμό του ανυποψίαστου επαγγελματία από άλλη επιχειρηματία που είχε εξαπατηθεί από το ίδιο κύκλωμα. Το ψέμα όμως έχει κοντά ποδάρια. Πέρασε ο καιρός και στις 30 Οκτωβρίου του 2017 ο επαγγελματίας έλαβε εξώδικο. Η επαγγελματίας που του είχε καταθέσει το  ποσό, πίστευε ότι δάνειζε χρήματα και τα περίμενε πίσω.

Στο μεταξύ, με παρόμοιο τρόπο εξαπατήθηκε και ένας εμπορικός αντιπρόσωπος και ένας δημοτικός υπάλληλος. Οι ανυποψίαστοι πολίτες δέχτηκαν το Δεκέμβριο του 2016 να εμπιστευτούν οικονομίες ύψους 32.500 ευρώ, προκειμένου οι δήθεν σύμβουλοι να τοποθετήσουν τα χρήματα αυτά σε μία συμφέρουσα και εξαιρετικά ασφαλή επένδυση σε Τράπεζα της Αλβανίας. Μετά την παρέλευση του εξαμήνου θα κέρδιζαν ποσό της τάξεως των 4.875 ευρώ έκαστος.
Οι άνθρωποι εμπιστεύτηκαν τις οικονομίες τους τον Ιανουάριο του 2017 και τον Ιούλιο ανέμεναν τα χρήματά τους πίσω, συν το κέρδος. Και σε αυτήν την περίπτωση όμως, ο καιρός πέρασε και όλα όπως αποδείχτηκε -σύμφωνα με τις μηνύσεις- ήταν ψεύδη.

taxydromos