6.12.17

Δολοφονία Γρηγορόπουλου: 6 Δεκεμβρίου 2008, ο 15χρονος Αλέξης έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικού

Ήταν βράδυ Σαββάτου, 6 Δεκεμβρίου του 2008 και σε μια στιγμή έγιναν τόσα πολλά και σημαντικά γεγονότα που «σημάδεψαν» την ζωή της χώρας: ο 15χρονος Αλέξης Γρηγορόπουλος έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικού, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων, αλλά και σοβαρά επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας.
Εκείνο το βράδυ, γύρω στις 21:00, στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου, στα Εξάρχεια, ο μικρός Αλέξης άφησε την τελευταία του πνοή από τη σφαίρα του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα, έπειτα από λεκτικό διαξιφισμό των δύο ενστόλων με την παρέα του νεαρού.
Η σφαίρα, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, διαπέρασε την καρδιά του 15χρονου και καρφώθηκε στον 10ο θωρακικό σπόνδυλο και ο θάνατός του ήταν ακαριάιος.
Η είδηση – σοκ μεταδόθηκε αστραπιαία και χιλιάδες κόσμου, κάθε ηλικίας, βγήκαν στους δρόμους της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων, με δάκρυα στα μάτια και ένα «γιατί» στα χείλη.
Αντίο φίλε! Φρίκη λοιπόν... να σε βλέπω να ξεψυχάς, μαζί σου να ξεψυχά μια για πάντα η ηθική μου, τα μάτια σου να λένε: όχι έτσι... όχι έτσι... δεν προλαβαίνω, και έπειτα το κρύο κορμί σου... Αυτό έμεινε στο νεκροτομείο... κάποιοι απήγαγαν τα δάκρυά σου και το αίμα που έφτυνες... το έχουνε στις τσέπες τους... κανείς δεν ξέρει τι έχουν αυτές. Αντίο φίλε. Το δάκρυ καίει τα δερμάτινα γάντια... να το θυμάσαι!»
Οι φίλοι του τον έλεγαν «πρίγκιπα» και πρίγκιπας παραμένει στην καρδιά όλων των ανθρώπων. Τρία χρόνια μετά τη δολοφονία του, το χαμόγελο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου δεν έχει σβήσει από τις μνήμες των συγγενών του αλλά και των άγνωστων ανθρώπων που συρρέουν καθημερινά στην τελευταία του κατοικία προκειμένου να πουν ένα «γεια» στο δικό τους παιδί. Γιατί κανένα παιδί δεν αξίζει να ξεχνιέται...
6 Δεκεμβρίου 2008
Είναι λίγο μετά τις 9 το βράδυ, ανήμερα της γιορτής του Αγίου Νικολάου, όταν ο 15χρονος Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος πέφτει νεκρός από τα πυρά του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα. Ο μαθητής βρίσκεται με την παρέα του στη διασταύρωση των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου στα Εξάρχεια, όταν ο ειδικός φρουρός, που συνοδεύεται από τον συνάδελφό του Βασίλη Σαραλιώτη, σηκώνει το όπλο του και πυροβολεί.
Η σφαίρα χτυπά τον Γρηγορόπουλο, ο οποίος σωριάζεται νεκρός μπροστά στα μάτια των φίλων του.
7 Δεκεμβρίου 2008
Η δολοφονία του Αλέξανδρου πυροδοτεί έντονες αναταραχές. Σημειώνονται δεκάδες εμπρηστικές επιθέσεις σε διάφορα σημεία της πόλης και οδομαχίες έξω από πανεπιστημιακά ιδρύματα. Το κέντρο της Αθήνας μετατρέπεται σε πεδίο μάχης, όπου κυριαρχούν τα οδοφράγματα, ο πετροπόλεμος, οι μολότοφ και οι συγκρούσεις, ενώ ο αναβρασμός εξαπλώνεται και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.
8 Δεκεμβρίου 2008
Η απαρχή των μεγάλων διαδηλώσεων. Χιλιάδες νέοι συγκεντρώνονται το βράδυ στο κέντρο, πραγματοποιώντας πορεία διαμαρτυρίας. Την ίδια ώρα, ομάδες αγνώστων προξενούν καταστροφές, ενώ πυρπολούν και κτίρια του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συγκρούσεις με την Αστυνομία όλη νύχτα.
9 Δεκεμβρίου 2008
Εκατοντάδες κόσμου φτάνουν στο νεκροταφείο του Παλαιού Φαλήρου για να αποχαιρετήσουν το νεαρό μαθητή. Η παρουσία αστυνομικών στις γύρω περιοχές υποδαυλίζει την ένταση και σημειώνονται επεισόδια στους γύρω δρόμους. Εν μέσω πετροπόλεμου και κυνηγητού με τους διαδηλωτές, ένας αστυνομικός δεν διστάζει να βγάλει το υπηρεσιακό όπλο του και να πυροβολήσει στον αέρα, προκαλώντας νέα αναταραχή. Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για «εξέγερση». Σχολεία και πανεπιστημιακά ιδρύματα κλείνουν, με μαθητές και σπουδαστές να κάνουν λόγο για «κατάληψη επ'αόριστον».
11 Δεκεμβρίου 2008
Ο ανακριτής που διερευνά τις συνθήκες της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου δέχεται την κατάθεση αυτοπτών μαρτύρων, καθώς και ένα βίντεο που είχε τραβήξει μια κοπέλα εκείνο το βράδυ και στο οποίο απεικονίζεται η σκηνή του πυροβολισμού. Ο συνήγορος των δύο ειδικών φρουρών, Αλέξης Κούγιας, κάνει λόγο για «ανθρωποκτονία από αμέλεια» και «εποστρακισμό της σφαίρας» που σκότωσε τον 15χρονο, πυροδοτώντας νέο κύκλο αντιδράσεων.
7 Ιανουαρίου 2009
Περισσότεροι από χίλιοι κάτοικοι των Εξαρχείων πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην ιστορική πλατεία για τη συνεχή παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στην περιοχή μετά τη δολοφονία του Γρηγορόπουλου.
15 Ιανουαρίου 2009
«Προς το πλήθος στόχευε το όπλο του ειδικού φρουρού» προκύπτει από τις εκτιμήσεις τόσο της βαλλιστικής έκθεσης όσο και της βλητικής έρευνας πεδίου (έκθεση αυτοψίας του χώρου) για το πώς η φονική σφαίρα του ειδικού φρουρού Επαμ. Κορκονέα κατέληξε στο θώρακα του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.
18 Ιανουαρίου 2009
Με χειροκροτήματα και συνθήματα, μέσα σε φορτισμένο κλίμα, ολοκληρώνεται η επιμνημόσυνη δέηση για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο, σαράντα δύο ημέρες από τη δολοφονία του. Η Αστυνομία είναι απούσα και δεν σημειώνονται επεισόδια. Τους μήνες που ακολουθούν, παρότι η αναταραχή δεν έχει κοπάσει, οι συγκρούσεις στους δρόμους μειώνονται.
6 Απριλίου 2009
Αγνωστοι σπάνε τα τζάμια διερχόμενου αυτοκινήτου και βάζουν φωτιά σε ξύλινη σκαλωσιά στη συμβολή των οδών Κωλέττη και Μεσολογγίου, κοντά στο σημείο της δολοφονίας του Γρηγορόπουλου. Λίγα λεπτά αργότερα τα Εξάρχεια κατακλύζονται ακόμη μία φορά από διμοιρίες των ΜΑΤ.
16 Ιουνίου 2009
Με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθήνας, παραπέμπεται στο ακροατήριο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου ο ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας, για «ανθρωποκτονία από πρόθεση με τη μορφή του ενδεχόμενου δόλου (κατά μεταβολή της κατηγορίας από άμεσο δόλο), που τελέστηκε σε ήρεμη ψυχική κατάσταση». Στο εδώλιο δίπλα του κάθεται για «απλή συνέργεια» ο Βασίλης Σαραλιώτης, ο οποίος «τον συνέδραμε ψυχικά» με τη συμπεριφορά του.
12 Νοεμβρίου 2009
Να διεξαχθεί η δίκη για τη δολοφονία του γιου της στις φυλακές Κορυδαλλού, ζητεί με αίτησή της προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου η Τζίνα Τσαλικιάν, και όχι στην Αμφισσα.
3 Δεκεμβρίου 2009
«Πέρασε κιόλας ένας χρόνος» θυμίζουν μαθητές, φοιτητές, δάσκαλοι και πολλοί κοινωνικοί φορείς, που προετοιμάζουν επετειακές εκδηλώσεις και συλλαλητήρια μνήμης και τιμής για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο. Το «επετειακό τριήμερο» που ακολουθεί συνοδεύεται από κινητοποιήσεις και μαζικά συλλαλητήρια.
20 Ιανουαρίου 2010
Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας αρχίζει στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αμφισσας η δίκη των δύο ειδικών φρουρών που κατηγορούνται για τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή.
3 Φεβρουαρίου 2010
Λόγω ανυπέρβλητου κωλύματος της εισαγγελέως έδρας, η δίκη των δύο ειδικών φρουρών αναβάλλεται για τις 17 Φεβρουαρίου.
11 Οκτωβρίου 2010
Επειτα από 84 βασανιστικές συνεδριάσεις, η πλειοψηφία των δικαστών του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αμφισσας καταλήγει ότι ο μαθητής Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος έχασε τη ζωή του γιατί «ένας αστυνομικός πήγε γυρεύοντας να σκοτώσει». Ο ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας καταδικάζεται για ανθρωποκτονία από πρόθεση, όχι με ενδεχόμενο, αλλά με άμεσο δόλο, μετατρέποντας το κατηγορητήριο στη βαρύτερη μορφή που ορίζει ο νόμος. Ενοχος για απλή συνέργεια στην ανθρωποκτονία κρίθηκε ο Βασίλης Σαραλιώτης.
2 Δεκεμβρίου 2010
Με καταλήψεις και διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, οι φοιτητές σηματοδοτούν την αντίδρασή τους στις αλλαγές που προωθούνται στα Πανεπιστήμια, δίνοντας παράλληλα το σύνθημα ενόψει της θλιβερής επετείου της δολοφονίας του νεαρού Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Εχουν ήδη πραγματοποιήσει πανελλαδικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, ενώ προετοιμάζουν δυναμική παρουσία στη μεγάλη πορεία μνήμης της Δευτέρας. Μέχρι τότε θα παραμείνουν κλειστές πολλές σχολές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις."
Να σημειωθεί ότι ο δράστης της δολοφονίας, Επαμεινώνδας  Κορκονέας, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη χωρίς να του αναγνωριστούν ελαφρυντικά. Ο συγκατηγορούμενός του καταδικάστηκε σε κάθειρξη 10 χρόνων για απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία, ενώ πρόσφατα αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.
Η δίκη και η καταδίκη
Η εκδίκαση της υπόθεσης άρχισε στις 15 Δεκεμβρίου 2009 στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Χαλκίδας, καθώς υπήρχε η άποψη πως μια δίκη στην Αθήνα θα προκαλούσε νέες καταστροφές στην πόλη.
Μετά από ενστάσεις, η διαδικασία μεταφέρθηκε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Άμφισσας, όπου τελικά η δίκη ξεκίνησε στις 20 Ιανουαρίου του 2010.

Αθώοι δήλωσαν οι δύο αστυνομικοί φρουροί, οι οποίοι τελικά, στις 11 Οκτωβρίου του 2010, κρίθηκαν ένοχοι.
Ο Επαμεινώνδας Κορκονέας καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη και 15 μήνες για ανθρωποκτονία με άμεσο δόλο, ενώ ο Βασίλης Σαραλιώτης υποβλήθηκε στην ποινή της κάθειρξης για δέκα χρόνια.